Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Neomezený počet objetí

     Norská kauza je jedním z možných důvodů, proč se z řad poslanců začínají ozývat negativní názory na profesionální pěstounskou péči v České republice. Právě ta začala být díky novele o náhradní rodinné péči v roce 2013 lépe propagována a také finančně ohodnocena. Ovšem jak se mnozí domnívají a zároveň mýlí, nevznikl tento typ pěstounské péče danou novelou. Fungoval i před ní, ovšem za jiných podmínek.

     Z úst poslankyně Jitky Chalánkové můžeme dokonce zaslechnout návrh, že by měl být tento typ náhradní péče zcela zrušen. Poslankyně Hana Aulická-Jírovcová dokonce tvrdí, že dětem v dětských domovech a kojeneckých ústavech nic nechybí a odmítá názor, že by měl pobyt dítěte v takovémto zařízení negativní vliv na jeho zdravý vývoj a to jak fyzický, tak psychický. Odmítá, že by děti díky pobytu v ústavech trpěly jakoukoliv formou deprivace. Některé z těchto zařízení navštívila a neshledala žádné nedostatky.


      Materiálně zaměřený člověk zcela jistě žádné nedostatky neuvidí. Děti mají spoustu hraček, jsou hezky oblečené, vymydlené, pětkrát denně nakrmené. Po této stránce jim skutečně nic nechybí, naopak. Ovšem pokud máte srdce na pravém místě a zadíváte se těmto dětem do očí, zjistíte, že jim něco opravdu chybí. Něco co jim nemohou nabídnout ani ti nejštědřejší sponzoři. Je to láska. Je to neomezený počet objetí a pusinek. Je to držení za ručičku, když nemůžou v noci spát. Je to společné ranní mazlení v posteli rodičů a mnoho dalšího.


      Pokud se vám tedy stalo, že se vám při návštěvě kojeneckého ústavu na krk pověsila například malá holčička, přitiskla vám hlavičku na hruď a vám připadalo úžasné, jak je to dítě mazlivé a jak se vůbec nebojí cizích lidí, tak vás vyvedu z omylu. Nemyslete si, že jste tak skvělí, že si vás to dítě hned zamilovalo.Nejste, ono by se totiž pověsilo na krk komukoliv. A pokud s těmito dětmi strávíte více času, než jen společenskou půlhodinku, může se vám stát, že budete batolaty doslova obklopeni. Jedno budete držet v náručí, druhé se vám pověsí na záda a další dvě za nohy. Není to nic neobvyklého. Všechny se chtějí pomazlit, alespoň na malou chvíli. A když odcházíte, tak vám to nejstarší posílá vzdušné polibky a ptá se: „teto a pžíjdeš žaše?“


      Tomuto jevu se říká citová deprivace a jedna z mnoha definic praví: „Citová deprivace vzniká většinou tehdy, když není uspokojena potřeba spolehlivého a jistého citového vztahu s matkou, eventuálně jinou osobou. Chybí pocit bezpečí, lásky a porozumění. Citová deprivace může vážným způsobem ovlivnit další vývoj osobnosti dítěte, jeho vztah k ostatním lidem a k sobě samému. Tyto děti se vyznačují hlavně tím, že už od batolecího věku navazují kontakt naprosto bez zábran, ihned se všem příchozím vrhají do náruče, předvádějí se a mají zájem o vše, co se kolem nich děje „


     A pokud si stále myslíte, že ústavní péče je pro dítě vhodnější než náruč pěstouna, ač pouze toho přechodného a nezanechává na dítěti žádné následky, můžeme spolu zavzpomínat na Ferdinanda II. Tento císař rád experimentoval. Fridrich odkoupil několik novorozeňat a nechal je umístit do izolace, kde se o děti staraly kojné. Ty měly dětem poskytnou veškerou potřebnou péči, ale nesměly na děti mluvit a projevovat jim žádnou náklonnost. Děti byly opožděné, nemocné a některé děti pokus nepřežily. Císař z tohoto experimentu vyvodil jednoduchý závěr: „Bez druhých lidí a láskyplné péče se z novorozence nikdy nestane plný člověk a proto je nelidské dětem upírat lásku. „


      Ačkoliv je 21. století a ústavní péče dnes ani náhodou nepřipomíná sirotčince plné nemocných a špinavých děti a zdravotní sestřičky často dělají co mohou, tak se jim nikdy nepodaří plně nahradit rodinné prostředí. Nejsou to "super "ženy s osmi rukama a srdci. Protože pouze v tomto případě, by mohly poskytnout každému dítěti neomezené objetí, pohlazení a lásku.

Autor: Hana Bojková | úterý 27.1.2015 15:15 | karma článku: 23,56 | přečteno: 1705x
  • Další články autora

Hana Bojková

Pěstounovi do hlavy viděti. Alespoň na chvíli II

Část druhá. Nejvíc vás změní děti samotné. Jsou totiž úžasným zrcadlem nás samých. Mě denně děti učí hlavně trpělivosti, protože já trpělivá rozhodně nejsem a tak mi dávají opravdu zabrat.

14.11.2017 v 18:45 | Karma: 15,12 | Přečteno: 378x | Diskuse| Společnost

Hana Bojková

Pěstounovi do hlavy viděti. Alespoň na chvíli

Byla jsem oslovena v rámci jednoho projektu a požádána o rozhovor na téma dlouhodobá pěstounská péče. Tak jsem se svlékla. V životě již po třetí veřejně. I když tentokrát ne doslova.

13.11.2017 v 15:15 | Karma: 22,49 | Přečteno: 1998x | Diskuse| Společnost

Hana Bojková

Hóžo bóžo křesílko, stoleček a kafíčko

Na mé trase domov - tramvaj, prodávají designový nábytek. Když jdu okolo, tak se čas od času zastavím a zasním se. Třeba nedávno postavili do výlohy takové rozkošné křesílko se stolečkem.

11.4.2017 v 15:43 | Karma: 14,10 | Přečteno: 589x | Diskuse| Osobní

Hana Bojková

Pěstounství a pěstění aneb od semínka k rostlince

Pěstounství je stejně náročné jako pěstění. Taky to není jen o tom pravidelně zalévat semínko, aby z něj vyrostla hezká a zdravá rostlinka, ale i o boji s větry, mrazy, suchem a jinými neduhy.

5.4.2017 v 15:32 | Karma: 12,82 | Přečteno: 464x | Diskuse| Ostatní

Hana Bojková

Jak Adam bez Evy k nám přišel

Je to rok, kdy se malý Adam narodil. Rok, kdy mi zazvonil telefon a my jsme museli udělat jedno ze zásadních životních rozhodnutí. Takové, které musí dělat málokdo.

13.2.2017 v 20:16 | Karma: 27,08 | Přečteno: 1543x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Bitva o Kolumbijskou univerzitu. Policie udeřila na zabarikádované studenty

1. května 2024  7:08,  aktualizováno  8:32

Newyorská policie vyklidila v noci na středu budovu Kolumbijské univerzity, kde se před tím...

Úprava pravidel čištění odpadních vod v EU bude mít zřejmě vliv na cenu léků

1. května 2024  8:09

Na čištění městských odpadních vod by se od roku 2045 měly podílet největší znečišťovatelé, tedy...

Role digitálních služeb České televize bude posilovat, říká její nový ředitel

1. května 2024

Jan Souček stojí od října v čele veřejnoprávní televize. V kandidátském projektu uvedl mimo jiné...

Česko si letos během oslav prvního máje připomene i dvacet let v EU

1. května 2024

Sledujeme online Začínají každoroční oslavy prvního máje. V Praze pořádají tradiční setkání strany hnutí a spolky,...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1712x
Žena, dcera, partnerka, milenka, matka, kuchařka, pradlenka a tak dále.

Seznam rubrik