Zdravotní péče před kolapsem

Žil jsem iluzí, že ministr zdravotnictví Adam Vojtěch je dobrý manažer, že si bude hledět resortu, že si bude vážit lékařů a sester. Bohužel, asi se opravdu stal jen Babišovým poskokem.

Za ministra Leoše Hegera při neúspěšné akci „Děkujeme, odcházíme“ politici lékařům slíbili platy ve výši dva a půl násobku průměrné mzdy. Akce je již dávno zažehnána a lékaři stále berou platy v lehkém nadprůměru a platy sester jsou podprůměrné za normální počet hodin. K tomu nezákonné, nekonečné přesčasy. A navíc nepřestavitelná byrokracie a nekonečné výhrůžky pokutami a sankcemi za dobře vykonanou práci.

Podle ministra Adama Vojtěcha je peněz ve zdravotnictví dost. Stát platí za „svoje“ pojištěnce jen čtvrtinu toho, co průměrně platíme my pracující. Tito státní pojištěnci spotřebovávají osmdesát procent zdravotní péče, tedy čtyři pětiny! Ve zdravotnictví chybí 300 miliard korun. Proto soudný člověk by uvažoval, že peníze za státní pojištěnce by měly být navýšeny a pravidelně valorizovány.

Valorizovány nejsou a nebudou. „Ve zdravotnictví je peněz dost“, říká ministr Adam Vojtěch. A lidi tomu věří. Proč tedy chybí tisíce lékařů a sester? Můžeme ochotně nadávat, jak nás to naučili, „Co by ještě chtěli!“, ale tím jejich počty nenavýšíme!

Ostatně, co bychom ještě chtěli my občané. Stále zatím máme nejlepší zdravotnictví na světě! Za málo peněz hodně muziky! A zatím to stále funguje! Politici jiných zemí nám můžou jen závidět! Jenže už lidem tajíme, že ta kvalita je na úkor lékařů a sester, na úkor jejich zdraví. To nám samozřejmě nevadí, zvláště když chybějící miliardy korun nevidíme. Ale jak dlouho?

Chybějící peníze nechce vidět ani ministr Adam Vojtěch. Peněz je dost! Zdravotnictví šlape! A tak peníze, které měly jít do zdravotnictví, půjdou na sanaci státního rozpočtu vyčerpaného populistickým rozhazováním peněz.

České zdravotnictví je neřešitelné. Pokud se někdo pokusí ho finančně stabilizovat, sociální demokraté z něj odejmou peníze. Ono to zatím šlape! Když Tomáš Julínek neměl peníze na platy personálu, rozhodl se pro pseudopravicové řešení, pro poplatky ve zdravotnictví. A sociální demokraté na jejich odjímání opakovaně vyhráli volby. Naposled zvýšili dluh ve zdravotnictví asi o pět a půl miliardy korun za ministra Miloslava Ludvíka!

A ministr zdravotnictví Adam Vojtěch chce v navyšování dluhu zdravotnictví pokračovat. Stále jedeme kurz „Po nás potopa!“ Ekonomové věří v automatické najití nové rovnováhy. Já vnímám, že se neustále nepozorovaně blížíme ke krachu. Již dnes obtížně nacházíme kvalitní lékaře. Titanic nabírá vodu a na horní palubě se stále ještě tančí. Jak dlouho?

Autor: Bohumír Šimek | pondělí 5.8.2019 17:51 | karma článku: 21,54 | přečteno: 884x
  • Další články autora

Bohumír Šimek

Vlastenci a zbabělci

26.4.2024 v 16:25 | Karma: 20,13

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

25.3.2024 v 18:15 | Karma: 23,98

Bohumír Šimek

Akce překabátěných komunistů

14.3.2024 v 15:50 | Karma: 38,95

Bohumír Šimek

Co chceš? Anarchii? Totalitu?

1.3.2024 v 23:05 | Karma: 35,19

Bohumír Šimek

Vážení farmáři!

23.2.2024 v 17:24 | Karma: 37,04