Volíme prezidenta

Volím jen prezidenta reprezentativního, slušného, pravdomluvného, který usiluje o právní stát, ctí Ústavu a demokratickou dělbu moci, usiluje o občanské svobody, liberální demokracii, a který má rád lidi.

Proto si dovolím pár myšlenek na toto téma:

 

1) Preferuji pracovitého člověka se zkušenostmi z diplomacie a politiky, který ctí Ústavu.

 

2) Prezident by si měl vážit Evropské unie a obranného společenství Severoatlantické aliance. Tato podmínka je pro mne v době Putinovy válečné agrese proti demokratickému státu nezbytná.

 

3) Prezident nesmí z jakéhokoliv důvodu, ani populistického, podporovat roztáčení inflační spirály.

 

4) Pro mne je důležitější morální kvalita prezidenta před jeho komunistickou příslušností před Listopadem, zejména pokud se naplno věnoval rozvoji polistopadové demokratické společnosti a jejímu začlenění mezi kvalitní demokratické státy.

 

5) Naopak nectím předlistopadové komunisty, kteří setrvávají v komunistickém myšlení.

 

6) Kandidát nemusí mít ekonomické vzdělání, ale měl by mít zkušenost s politikou. Pokud se připodobňuje odcházejícímu prezidentovi, je mi krajně podezřelý.

 

7) U politiků ctím presumpci viny. Trestně stíhaný občan nesmí být prezidentem. Vyhýbám se soběstředným občanům, protože by tím byla poznamenána jejich služba občanům.

 

8) Kandidát na prezidenta nemusí být známý, pokud jeho myšlení není spojeno s minulou komunistickou érou, a pokud jeho názory jsou průzračně čisté, občansky vstřícné a váží si začlenění Česka do mezinárodních struktur.

 

9) Stejně jako členství v předlistopadové éře není pro mne stoprocentně negativní stigma, tak ani vysokoškolské vzdělání samo o sobě není pro mne stigma pozitivní. Pro mne je nejpodstatnější ochota sloužit občanům.

 

Upřímnost, poctivost a vztah k pravdě a pohrdání lží, nenávistí a samolibostí je pro mne to nejhlavnější kritérium pro výkon úřadu prezidenta. Jen pravda a úcta k druhému člověku jsou základem společnosti pro budoucnost. Bez nich společnost končí.

 

Na každém z nás záleží, zda bude mít česká společnost budoucnost!

Autor: Bohumír Šimek | neděle 8.1.2023 17:45 | karma článku: 17,85 | přečteno: 634x
  • Další články autora

Bohumír Šimek

Vlastenci a zbabělci

26.4.2024 v 16:25 | Karma: 20,53

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

25.3.2024 v 18:15 | Karma: 23,98

Bohumír Šimek

Akce překabátěných komunistů

14.3.2024 v 15:50 | Karma: 38,95

Bohumír Šimek

Co chceš? Anarchii? Totalitu?

1.3.2024 v 23:05 | Karma: 35,19

Bohumír Šimek

Vážení farmáři!

23.2.2024 v 17:24 | Karma: 37,04