Volba prezidenta

Je přímá volba lepší? Jaké jsou rozdíly mezi volbou přímou a volbou přes parlament? Jaké jsou přínosy a rizika přímé volby? Pokusme se to objektivně zhodnotit, abychom do volby prezidenta lépe viděli.

Původně prezidenta volili obě komory parlamentu. Nespornou výhodou nepřímé volby je, že kandidát je znám, nebo může být představen voličům v čiré nahotě. Prezident je zvolen parlamentní většinou, což může někdo vnímat jako nevýhodu. Ale rozhodně nemůže být zvolen hlupák nebo hulvát, protože parlament zvolí jen osobu, která je schopna reprezentovat naši republiku.

 

Protože druhá volba Václava Klause byla dramatická včetně toho, že poslanci dostávali v obálkách nábojnice. Dodnes mám před očima Jakuba Železného, jak to oznamuje v České televizi. Byli jsme si  vědomi, co to znamená! To zjevně také pomohlo, proč se politici rozhodli pro přímou volbu.

 

Přímá volba prezidenta má řadu závažných nevýhod. Do voleb se může přihlásit kdokoliv, zcela bez jakýchkoliv osobních kvalit. Může to být grázl, gauner, vlastizrádce, poslušný hlupák, který politice vůbec nerozumí. Kdokoliv! Hlavně, že má dost peněz on nebo ti kteří jej protlačí do soutěže.

 

Toto je nebezpečné zejména v současné době, kdy velká část společnosti je podřízena alternativnímu myšlení ruské desinformační Putinovy hybridní války. V každé společnosti se najde řada občanů, kterým vadí občanské svobody, liberální demokracie a právní stát, a touží po totalitě.

 

V každé společnosti je řada občanů, kteří jsou nesvobodní sami v sobě, nedokážou se o sebe postarat a jsou závislí na státu. Sdružují se v autoritativních, nedemokratických, populistických až anarchistických stranách, v jejichž čele vždy stojí autoritativní guru. A tito občané jsou pro občanskou svobodu a liberální demokracii velmi nebezpeční.

 

Jdeme k volbám svého nejvyššího představitele, k volbám prezidenta. Jděme s odpovědností, s úctou k pravdě a s úctou k druhému člověku! Prezident bude obrazem nás samotných! Ať se za něho nemusíme stydět!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Bohumír Šimek | středa 11.1.2023 21:54 | karma článku: 11,12 | přečteno: 273x
  • Další články autora

Bohumír Šimek

Vlastenci a zbabělci

26.4.2024 v 16:25 | Karma: 20,54

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

25.3.2024 v 18:15 | Karma: 23,98

Bohumír Šimek

Akce překabátěných komunistů

14.3.2024 v 15:50 | Karma: 38,95

Bohumír Šimek

Co chceš? Anarchii? Totalitu?

1.3.2024 v 23:05 | Karma: 35,19

Bohumír Šimek

Vážení farmáři!

23.2.2024 v 17:24 | Karma: 37,04