Tomáš Halík: Chci, abys byl…

Nevěřící ho nesnášejí, protože atakuje jejich víru v bezbožectví, věřící ho prohlašují heretikem, církevní hierarchie ho nectí, mládež jde za ním a od teologů dostává odborná ocenění.

Jsem laik a jsem špatný čtenář, maminka ani škola mne nenaučily číst. Převážně se vzdělávám na přednáškách, ve vzdělávacích pořadech České televize, v odborných časopisech a rozhovorech. Většinou tedy nepíši o tom, co jsem se naučil, ale o tom, co jsem prožil. Bohužel na iDnes je mnoho diskutujících, kteří se nic nenaučili ani neprožili.

Od Tomáš Halíka jsem přečetl jen jednu jeho knihu „Chci, abys byl…“, ve které konfrontuje víru a křesťanství prakticky se všemi filosofickými směry. Čte se to těžko. I když znáš alespoň základy filosofie. Jako věřícího mne znepokojuje název knihy „Chci, abys byl…“ Neříká nám tím Tomáš Halík svoje přesvědčení, že Bůh není?

Název této knihy mne znepokojuje již několik let. Teprve dnes vnímám hloubku těchto slov, ve kterých je shrnuta celá problematika lidské víry v Boha. Povrchní člověk tomu nerozumí a je jedno, zda je to nadšený bezvěrec, nadšený věřící nebo církevní hodnostář.

Dosud jsem rozlišoval mezi věřícími dvojí víru: věřím v Boha a věřím Bohu. Věřím v Boha signalizuje, že nemám jistotu Božího bytí. Věřím Bohu přepokládá moji jistotu, že Bůh je, jistotu, která se váže na konkrétní prožitek a poznání.

Avšak i ten, kdo žije důvěrou k Bohu, mívá svoje pochybnosti. Není divu. Všichni jsme ve své výchově vstřebávali „Bůh je“ spolu s „Bůh není“, takže na dně našeho myšlení leží obě tyto teze. A proto věřící má své pochybnosti o existenci Boha, jako nevěřící má své pochybnosti, že Bůh přecejen existuje. Pokud bychom si přečetli spisky svatých, věděli bychom, že to není nic nového, že i tito svatí měli se svojí vírou problémy.

„Chci, abys byl“ je tedy ve skutečnosti nejhlubším vyjádřením hledajícího člověka. Pokud nemám potřebu Boha, nehledám Ho, nevěřím Mu, nebo jsem vlažný věřící. Rodiče mne naučili chodit do kostela, tak tam chodím. Chodí tam moji známí, a tak tam chodím s nimi. To není živá víra.

„Chci, abys byl“ je klíčem k naší víře, klíčem k našemu hledání Boha.

Autor: Bohumír Šimek | sobota 24.12.2016 9:18 | karma článku: 25,24 | přečteno: 1560x
  • Další články autora

Bohumír Šimek

Politika a politikaření

17.5.2024 v 11:23 | Karma: 10,08

Bohumír Šimek

Ruská sekyra štěpí Česko

10.5.2024 v 21:13 | Karma: 31,06

Bohumír Šimek

Vlastenci a zbabělci

26.4.2024 v 16:25 | Karma: 21,46

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

25.3.2024 v 18:15 | Karma: 24,55

Bohumír Šimek

Akce překabátěných komunistů

14.3.2024 v 15:50 | Karma: 39,01