Teplota našeho těla

Jako u všech teplokrevných živočichů je teplota našeho těla regulována. Centrum regulace je v mozku. Zde je nastavena určitá výše naší normální teploty.

Pokud teplota našeho těla je vyšší než nastavení v mozku, vyrovnává se s tím naše tělo pocením. Pot na naší kůži se odpařuje a ke svému odpaření potřebuje energii, kterou získává odebíráním tepla z povrchu našeho těla. Tím se naše zvýšená teplota snižuje na teplotu nastavenou v mozku.

 

Naopak při prochlazení, kdy teplota našeho těla je nižší než její nastavení v mozku, zvyšuje se napětí našeho svalstva postupně až ke třesu. Tento třes je vlastně též svalová práce, při které se uvolňuje energie, a teplota našeho těla se opět s nastavenou teplotou vyrovnává.

 

Tyto základní mechanismy v těle, které umožňují kolísání naší teploty v rozmezí optimálním pro činnost našich orgánů, nám umožňují přežití.

 

K podchlazení dochází při našem dlouhodobém pobytu v chladnějším prostředí, zejména při zvýšené vlhkosti vzduchu (od podzimu do jara, i když nemrzne), ale i při zvýšeném proudění tohoto chladného vzduchu při větrném počasí. Prochlazení urychluje též, pokud jsme zpoceni a nemůžeme se hýbat. Třeba při úrazu na lyžích. Na podchlazení reagujeme třesem celého těla a po vyčerpání energetických zásob dochází k blaženému umírání. Jsme apatičtí a spokojení se vším. I se smrtí.

 

Přehřátí nám hrozí při zvýšené fysické aktivitě a při pobytu v horkém prostředí, zejména pokud je bezvětří nebo je vzduch zvýšeně vlhký. To jsou stavy, kdy je snížena možnost odpařování našeho potu na kůži a tím snížena možnost regulace naší teploty. Proto v našich klimatických podmínkách máme v místnostech různé větráky a v tropech při přehřátí ve vlhkém vzduchu pralesa naopak musí pro své přežití (pro nás paradoxně) topit, aby snížili vlhkost vzduchu a umožnilo se tak opařování potu z kůže.

 

Při různých infekčních onemocněních se v našem těle tvoří mediátory zvané Pyroxeny, zvyšující nastavení teploty v mozku na vyšší úroveň. Zvýšená teplota našeho těla do jisté míry pomáhá obraně našeho organismu při virózách. Proto při teplotách do 38 stupňů většinou neužíváme léky snižující v mozku nastavení teploty k normě. Jde o Paralen, Acylpyrin a podobné preparáty.

 

Při infekcích, když máme horečku, je nejdříve pyrogeny v mozku nastavená teplota vyšší než je teplota našeho těla. Proto je nám zima a při prudkém vzestupu nastavení teploty dojde k třesu svalstva, čímž si tělo svoji teplotu zvyšuje. Proto pro horečku máme též pojmy zimnice a třesavka. Ve druhé fázi, kdy tělo již má zvýšenou teplotu a nastavení regulace v mozku již klesá, vzniká pocit přehřátí a my se potíme, aby se teplota našeho těla vyrovnala jejímu sníženému nastavení v mozku. Tuto fázi můžeme urychlit Acylpyrinem nebo Paralenem.

 

A na závěr ještě otázka, jakou roli hraje alkohol v regulaci naší teploty. Protože často slyšíme, že alkohol je dobrý na zahřátí. Alkohol v přiměřené dávce zvyšuje prokrvení kůže. Tím urychluje výměnu teploty našeho těla se zevním prostředím. V chladném prostředí urychluje ztrátu tepla, v teplém prostředí může umožnit příjem sálavého tepla přes kůži. A tak pokud si po prochlazení dopřejeme při pobytu v teplé místnosti u roztopených, sálajících kamen horký nápoj s příměsí alkoholu, lze to jen doporučit, není-li nějaká zdravotní kontraindikace. Alkohol přijatý v chladném prostředí je naopak rizikem. Vyvolává pocit tepla, ale urychluje prochlazování těla.                                                             

MUDr. Bohumír Šimek

Pro moje pacienty

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Bohumír Šimek | neděle 3.3.2013 7:05 | karma článku: 13,28 | přečteno: 1110x
  • Další články autora

Bohumír Šimek

Vlastenci a zbabělci

26.4.2024 v 16:25 | Karma: 20,54

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

25.3.2024 v 18:15 | Karma: 23,98

Bohumír Šimek

Akce překabátěných komunistů

14.3.2024 v 15:50 | Karma: 38,95

Bohumír Šimek

Co chceš? Anarchii? Totalitu?

1.3.2024 v 23:05 | Karma: 35,19

Bohumír Šimek

Vážení farmáři!

23.2.2024 v 17:24 | Karma: 37,04