Tak máme Zemana na Hradě i v Bílém domě

Také se ti zdá, že ve světě vítězí hrubost, arogance, panovačnost, lži, neúcta k pravdě a neúcta k člověku? Politika se mění. Proč?

To nevím. Jsem laik. Ale ztrácí se bipolární střet ideologií v politice a je nahrazován touhou po změně politiky. U nás jsme se s touto „nepolitickou“ politikou setkali nejprve v přístupu k politice u Václava Havla. Bipolární ideologický střet se stranám nějak nevyplácí a všechny se cpou do amorfního politického středu. Pravice svoji nepopulární pravicovou politiku přenechává levici (privatizace bank) a chová se levicově (zvyšování daní za vlády ODS) a naopak. Pojmy „pravice“ a „levice“ naši politici proměňují v prázdné nálepky. Podobně jako mizí střet pravolevých idejí u nás, mizí i v USA základní ideologický střet republikánů a demokratů.

Nejen politici, ale i obyčejní lidé, pohrdají klasickou politikou a preferují figurky nečitelné a zrádné, arogantní a hrubé, samolibé a diktátorské, které jsou rizikem pro společnost. Nevíme, co od nich můžeme očekávat, ale volíme je.

Již od dětství si kladu otázku řízení politiky Washingtonu a Moskvy z jednoho světového centra. Dodnes pro to nemám dost indicií. Ale mluví se o potenciální podpoře Donalda Trumpa z Kremlu. I předvolební útoky FBI na Hillary Clinton mi připomínají účinky Kubiceho zprávy u nás. Nemůže jít o znamení globálně řízené politiky?

Mluví se o kladném vztahu Donalda Trumpa k Vladimíru Vladimíroviči Putinovi i o pozitivním vnímání Trumpa Putinem. Podobné vztahy vnímáme i u našeho Miloše Zemana. Avšak Donald Trump mluví o tom, že už nehodlá v rámci NATO tahat Evropě kaštany z ohně. Státy Evropské unie si budou muset zvýšit výdaje na obranu. V době štěpení Evropské unie to není povzbudivá zpráva. Zvláště pokud se vzmáhá ruský imperialismus.

Donald Trump je neřízená střela. Co od něj můžeme očekávat, zatím netušíme. Prezidentský úřad ho může srovnat do patřičných mezí. Ale nemusí. Donald Trump se zatím projevuje převážně jako samolibý diktátor. Zemi rozdělil vedví a nyní ji chce spojovat. Snad se mu to povede lépe než Miloši Zemanovi. Doufám jen, že Donald Trump nebude živit evropské obyvatele dalším strachem. Strach svazuje k nečinnosti.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Bohumír Šimek | středa 9.11.2016 23:21 | karma článku: 26,98 | přečteno: 2734x
  • Další články autora

Bohumír Šimek

Vlastenci a zbabělci

26.4.2024 v 16:25 | Karma: 20,54

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

25.3.2024 v 18:15 | Karma: 23,98

Bohumír Šimek

Akce překabátěných komunistů

14.3.2024 v 15:50 | Karma: 38,95

Bohumír Šimek

Co chceš? Anarchii? Totalitu?

1.3.2024 v 23:05 | Karma: 35,19

Bohumír Šimek

Vážení farmáři!

23.2.2024 v 17:24 | Karma: 37,04