Svoboda a otroctví

Co nás osvobozuje a co nás vede do otroctví? Otázka je i dnes, v době Putinovy genocidy na Ukrajině, znovu aktuální. Již ve čtvrtém století biskup Augustin prohlásil: „Miluj a dělej, co chceš!“ Platí to i dnes?

Většinou vnímáme svobodu, že si děláme, co chceme. To je svoboda? Není! Takovýto pohled na svobodu přináší jednomu pocit božské všemohoucnosti, ale druhému otroctví! Takovýto pohled je možná evolučně přirozený, ale jeho nekultivovanost přináší lidem ohrožení.

 

Oč kultivovanější je pohled biskupa Augustina: „Miluj a dělej, co chceš!“ Pokud někoho mám rád, nemohu mu ubližovat. Oba máme pocit svobody a nikdo není otrokem. Oba jsme svobodní. Nemusím druhého zrovna milovat. Stačí mít úctu k druhému. To je cesta do budoucnosti lidstva. To je cesta, na kterou nás navedl Ježíš z Nazareta. To je cesta vpravdě ke kvalitním vzájemným vztahům. To je cesta pro přežití lidstva.

 

To je zevní, interpersonální pohled na svobodu a otroctví. Ale zkusme se také na tento problém podívat z vnitřní, intrapersonální strany. Mnozí z nás jsou závislí na tom, jak se na nás dívají ostatní lidé. Zejména slabí, nevyzrálí, zamindrákovaní lidé, kteří nevnímají svoji hodnotu, jsou otroky mínění druhých. Ztratili svoji svobodu a stále se něčemu nebo někomu podřizují.

 

Pokud znám svoji hodnotu, protože něco umím, protože se mám rád a mám rád lidi kolem sebe, protože jsem si vědom, že jsme si všichni rovni jako děti Boží, zachovávám si svoji lidskou důstojnost a zůstávám vnitřně svobodný, i kdyby mne jakýkoliv lidský zloduch zavřel za mříže nebo přímo zabil.

 

Dost lidí si myslí, že nejsvobodnější je prezident, vrcholný politik, totalitaristický vládce. Je nejsvobodnější? Není! Naopak je největším otrokem! Musí dbát na svůj obraz ve svém okolí. Někteří si dokonce musí nechat psát svoje proslovy, aby zachovali správný styl ideologie. Někteří z nich se dokonce bojí o svůj život tak, že kolem svého sídla nechávají stavět mimořádné omezující bezpečnostní bariéry.

 

Učme se být svobodní sami v sobě a žijme svobodnými vztahy mezi sebou! Náš vztah k láskyplnému Bohu naši svobodu jen umocňuje.

 

MUDr. Bohumír Šimek

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Bohumír Šimek | sobota 27.5.2023 23:16 | karma článku: 13,36 | přečteno: 314x
  • Další články autora

Bohumír Šimek

Vlastenci a zbabělci

26.4.2024 v 16:25 | Karma: 20,54

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

25.3.2024 v 18:15 | Karma: 23,98

Bohumír Šimek

Akce překabátěných komunistů

14.3.2024 v 15:50 | Karma: 38,95

Bohumír Šimek

Co chceš? Anarchii? Totalitu?

1.3.2024 v 23:05 | Karma: 35,19

Bohumír Šimek

Vážení farmáři!

23.2.2024 v 17:24 | Karma: 37,04