Smrtící kvarteto

Reavenův metabolický syndrom má čtyři základní příznaky: obesitu, cukrovku, vysoký krevní tlak a vysoký cholesterol.

Zcela nenápadné příznaky. Nebolí, dlouho nedělají žádné potíže, dlouho neupoutávají naši pozornost, ale úspěšně hrají pokra o náš život, a kouření, pokud kouříme, jim jen zvyšuje sázky. Velmi často je prvním příznakem, kterého si všimneme, smrt nebo vážné poškození na ubohý zbývající život.

 

Prvním a základním příznakem je obesita. Celotělová, ale zvýrazněné břicho je typické. A to tak typické, že někteří lékaři říkají, že když takový pacient otevře dveře, vstoupí do ordinace nejdříve metabolický syndrom a za ním teprve pacient. Každé zhubnutí snižuje hráčům sázky na náš život, snižuje závažnost dalších tří příznaků.

 

Nejnebezpečnějším faktorem metabolického syndromu je cukrovka. Pokud se cukrovka projeví svými typickými příznaky, máš před sebou již jen asi deset let života. Když budeš k tomu kouřit, Tvoje šance na život je podstatně kratší. Proto dnes léčíme cukrovku ještě dříve, než se projeví její první příznaky. Dietou, životosprávou a včasně podaným lékem. Pak nemusí být pro Tebe cukrovka žádným problémem až do konce života.

 

Vysoký krevní tlak je zajímavá záludnost. Je to nejproměnlivější hodnota v našem těle. Správné zhodnocení kritérií není jednoduché. A když má pacient tvrdou hlavu, tak mu nepomůžeš. Každému lékaři se několikrát za život stane, že marně vede pacienta ke krocení vysokého krevního tlaku a pacient se mu vysmívá „Až vás budu potřebovat, tak přijdu“. No nepřijde. Pokud má štěstí tak ho najde pošťačka doma na zemi a musí přijít lékař k němu.

 

Jednou jsem zastupoval svého kolegu a přišel mi do ordinace chlap jako hora, že mu nic není, jen se mu dnes trochu zamotala hlava. Horní tlak měl neměřitelný. Tonometry jsou jen do 300 torů. On měl více. A spodní krevní tlak měl 160 torů. Nic mu nebylo. Ale štandopere jel do nemocnice. Hraniční hodnoty jsou totiž TK 140/90. No vidíš, jeden je už při hodnotách tohoto chlapa po smrti a druhý nemá žádné potíže. Jak je to relativní! Jen to zkrácení života je úměrné výši krevního tlaku.

 

Konečně cholesterol je velmi podivná věcička. U něho až tak nezáleží na jeho výši jako na poměru dvou jeho složek. Cholesterol je zlý (LDL), který poškozuje stěnu cév se všemi důsledky po jejich uzávěru, a hodný (HDL), který brání rozvoji aterosklerózy i všem jejím důsledkům. Ten zlý zvyšujeme množstvím přijatého tuku a kouřením. Ten hodný zvyšujeme fysickou aktivitou. Podle jejich poměru jsou i rozdílné léky. Dnes je však mnoho těch, kteří lékařům nevěří a spoléhají jen na léky. Jenže těm ty léky mnoho nepomohou.

 

Je ještě řada dalších méně významných příznaků metabolického syndromu, ale výše popsané kvarteto je to nejzákladnější. Proto bys měl znát jaký máš krevní tlak a jak jsi na tom s cukrem a cholesterolem. Na Tvoji obesitu Ti většinou stačí Tvoje zrcadlo.

Autor: Bohumír Šimek | úterý 31.12.2013 9:18 | karma článku: 19,96 | přečteno: 696x
  • Další články autora

Bohumír Šimek

Vlastenci a zbabělci

26.4.2024 v 16:25 | Karma: 19,74

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

25.3.2024 v 18:15 | Karma: 23,98

Bohumír Šimek

Akce překabátěných komunistů

14.3.2024 v 15:50 | Karma: 38,95

Bohumír Šimek

Co chceš? Anarchii? Totalitu?

1.3.2024 v 23:05 | Karma: 35,19

Bohumír Šimek

Vážení farmáři!

23.2.2024 v 17:24 | Karma: 37,04