Řešení krize zdravotnictví

Nejsou lékaři, nejsou sestry, nejsou peníze. Lékaři a sestry jsou v nemocnicích exploatovány povinně dobrovolnými službami navíc až o polovinu pracovní doby v rozporu s našimi zákony!

Odměňování nemocničního personálu již přes třicet let staví na tom, že když nezaplatíme personál, budou muset sloužit, aby mohli důstojně žít. Před dvanácti léty uzavřeli lékaři s politiky memorandum o navýšení platů, jenže politici toto navýšení nerealizovali a lékařům se vysmáli, že memorandum nepředstavuje žádný právní závazek. A tak lékaři a sestry museli dobrovolně sloužit na úkor svých rodin, aby mohli slušně žít, i když vědomě museli překračovat naše zákony.

 

Zdravotnictví na úkor zdravotníků šlapalo, jak mohlo v prostoru postkomunistických, falešných, konstruktivistických iluzí. A tak letos politici uzákonili, že zdravotníci mohou sloužit, oproti dvěma rokům pracovní doby ostatních občanů, až tři roky pracovní doby! Proti tomu se lékaři vzbouřili a k tomu přidali splnění požadavku, který neúspěšně požadovali před dvanácti léty. A právě v tom je právě ta neřešitelnost lékařského problému!

 

Náš pan premiér Petr Fiala v dobré víře slíbil lékařům navýšení platů všem lékařům. Tím se dopustil stejné chyby jako premiér předchozí vlády. Navýšení platů může nařídit jen v ministerstvem řízených nemocnicích. A navýšení platů může provést pouze změnou úhradové vyhlášky.

 

Tomu se vysmívají ředitelé nemocnic s bývalým ministrem Svatoplukem Němečkem, že tyto peníze jdou pouze do rukou ředitelů nemocnic, kteří je do platů lékařů dát nemusí, protože toto naše zákony nepožadují. Takže naše zdravotnické odbory opět přijaly slib politiků, kterému se politici opět vysmějí?

 

Nutnost restrukturalizace zdravotní péče je nezbytná. Lékaři na to poukazují již přes třicet let. Marně. Brání tomu naše zákony a zpracování naší veřejnosti v duchu komunistických, levičáckých iluzí o dostupnosti kvalitní zdravotní péče zadarmo. Všichni politici ví, že která vláda by se o to pokusila, skončí v propadlišti dějin. A proto to žádná vláda dosud neřešila. Spadlo to na vládu Petra Fialy.

 

Situace se mi jeví jako neřešitelná. Nejsou lékaři, nejsou sestry, nejsou peníze, restrukturalizace zdravotní péče se nikdo neodváží, protože by se musela zdravotní péče překopat od základů. Kladl jsem si otázku nahrazení lékařů v primární péči kvalitními zdravotními sestrami. Ale ani sestry nejsou. Přirozená, pravicová politika není možná pro přetrvávající komunistické iluze.

 

Necháme to nadále vyhnít? Peníze na zdravotní péči nejsou a ještě dlouho nebudou, počty lékařů a sester klesají a budou klesat, a personál bude nadále dobrovolně přetěžován. Budoucnost je pro každého myslícího člověka zřejmá. Nedostatek zdravotníků přinese významný pokles kvality zdravotní péče, postupně se zastaví zdravotní péče na jednotlivých odděleních malých nemocnic, což povede k dalšímu snižování prostředků od zdravotních pojišťoven a k ukončení provozů těchto nemocnic.

 

Lékaři si toto uvědomují, a proto v menších nemocnicích bezohledně slouží na úkor svých rodin. Stali se nevolníky těchto nemocnic. Aby si postavili dům v jiném městě, na to nemají. Je ještě jedna možnost, o které lékaři psali před třiceti léty. O té se mi nechce psát, protože bude pro všechny významně bolestivá.

 

MUDr. Bohumír Šimek, praktický lékař v.v.

 

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-kalousek-dohodu-fialy-s-lekari-nelze-realizovat-40452730#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=2&utm_campaign=abtest198_novy_panel_sluzeb_varA&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

 

https://www.ceskatelevize.cz/porady/1096898594-udalosti-komentare/223411000371201/

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Bohumír Šimek | pátek 1.12.2023 13:23 | karma článku: 17,73 | přečteno: 535x
  • Další články autora

Bohumír Šimek

Ruská sekyra štěpí Česko

10.5.2024 v 21:13 | Karma: 30,06

Bohumír Šimek

Vlastenci a zbabělci

26.4.2024 v 16:25 | Karma: 20,93

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

25.3.2024 v 18:15 | Karma: 24,27

Bohumír Šimek

Akce překabátěných komunistů

14.3.2024 v 15:50 | Karma: 38,98

Bohumír Šimek

Co chceš? Anarchii? Totalitu?

1.3.2024 v 23:05 | Karma: 35,24