Reformu zdravotnictví neuděláte! Proč?

Protože jste pacientovi sejmuli z jeho beder odpovědnost za proplacení zdravotní péče.

V našem systému veřejnoprávního pseudopojištění je pacient zcela vyloučen z odpovědnosti za proplacení zdravotní péče. On na nějaké výběrčí místo nějaké pseudopojišťovny odevzdá svoji zdravotní daň a dál je mu zcela vyloučen dohled nad tokem jeho peněz. Vše je pro něho netransparentní, on zcela ztrácí možnost sledovat tok svých peněz.

 

Na druhé straně očekává, že může čerpat zdravotní péči dle libosti. Jenže zjišťuje, že tu péči nemusí dostat, pokud tam peníze nedorazily. A je zvyklý nadávat na zlé lékaře, kteří to zavinili, že ho nemohou včas ošetřit.

 

Již letos si jednoznačně ověřujeme to, co píši léta, že systém financování zdravotnictví formou veřejnoprávního pseudopojištění končí v nedostupnosti kvalitní zdravotní péče. Proč? Odpovědnost za financování zdravotnictví je sejmuta s beder pacienta a naložena zcela nelogicky na bedra ošetřujícího lékaře. Takže za rozmařilost pacienta je trestán lékař.

 

Systém tak útočí na vztah mezi lékařem a pacientem, znedůvěryhodňuje ho, a tak narušuje základní předpoklad hojivých procesů, což systém nadále prodražuje.

 

A přitom řešení je tak prosté. Lékař nesmí být omezován ve svém medicínském umění, jak je tomu dnes, a pacient musí být osobně odpovědný za proplacení zdravotní péče. K tomu potřebuje skutečnou zdravotní pojišťovnu, která tento vztah mezi lékařem a pacientem je schopna ekonomicky zajistit.

 

A máme to posazeno do přirozených, nekonstruktivistických, nesocialistických vztahů, do svobodných vztahů plných životadárné, neiluzivní konkurence, kteréžto vztahy jsou nejefektivnější a nejekonomičtější.

 

Není třeba ani spekulovat, kolik peněz se ztrácí do stranických pokladniček, ale náš současný systém je neefektivní a ztrácí se v něm údajně dle Jiřího Paška asi padesát miliard korun ročně z našich peněz na naše zdraví.

 

Neuvěřitelné, že není politická vůle toto změnit!

Autor: Bohumír Šimek | neděle 10.3.2013 1:58 | karma článku: 21,87 | přečteno: 855x
  • Další články autora

Bohumír Šimek

Volby jako lakmusový papírek

13.6.2024 v 14:00 | Karma: 15,19

Bohumír Šimek

Právo veta v EU

2.6.2024 v 0:13 | Karma: 20,66

Bohumír Šimek

Co volíš?

30.5.2024 v 13:02 | Karma: 14,81

Bohumír Šimek

Petrohradský trolling

25.5.2024 v 11:50 | Karma: 20,69