První oběť zdravotní sestra

V Thomaerově nemocnici se koronavirem nakazilo dvacet šest pacientů seniorů, šest zdravotních sester a jedna zdravotní sestra zemřela.

Kolik jí bylo let? Nevíme. Měla komorbidity? Nevíme. Rodina si to nepřeje. Musíme ji respektovat. Roman Prymula jen říká, že asi zemřela v souvislosti s koronavirem. Jisté je, že není poslední obětí.

Naši národohospodáři postavili zdravotnictví na roveň výrobních podniků, a tak stále jen zvyšovali produktivitu práce. Bohužel jen pro byrokracii! A tak všichni zdravotníci, lékaři sestry, sanitáři jsou přetíženi výkaznictvím! Stále slyšíme, kolik tisíc lékařů chybí, kolik tisíců sester chybí, jak jsou všichni přetěžováni, jak jsou exploatováni nezákonným počtem odpracovaných hodin. Zdá se, že všechno je možné jinak! Slyšel jsem dnes v době koronavirové infekce názor, že díky omezení kontaktů pacientů s lékaři a omezení byrokratického výkaznictví vlastně zjišťujeme, že lékařů je nadbytek.

Přesto, že jsme snížili počty akutních lůžek na infekcích, jeví se mi to, že koronavirovou pandemii zatím zvládáme nejlépe z celé Evropy. Uvidíme! Jisté je, že státy zvládají pandemii v závislosti na počtu akutních infekčních lůžek. Z této příčiny si nejlépe vede Jižní Korea a nejhůře Itálie a Španělsko. Státy to zvládají také v závislosti dokonalosti trasování nakažených pacientů. V Jižní Koreji provedli trasování pomocí mobilních operátorů, což zde velmi pomohlo obraně proti šíření infekce. U nás v Česku je trasování a priori velmi dokonalé, ale přesto budeme navíc zavádět chytrou karanténu s trasováním pomocí operátorů a aktivity platebních karet.

Protože připravujeme rychlé rozšíření akutních infekčních lůžek a připravujeme chytrou karanténu, máme šanci zůstat nejúspěšnější zemí v Evropě ve zvládnutí koronavirové pandemie. Jen ty domovy důchodců nemáme dobře zabezpečené ani efektivními ochrannými pomůckami, ani personálně. Doufám, že mimořádným vypětím zdravotníků zvládneme i tento problém.

Rozšíření počtu akutních infekčních lůžek však stanoví i zvýšené nároky pro personál. Nepochybuji o tom, že personál dokážeme zajistit potřebnými účinnými ochrannými prostředky. Problém však zůstane ve vycvičenosti personálu na zvýšené hygienické návyky, které jsou mnohonásobně přísnější než na ostatních odděleních. Sebemenší pochybení nedostatečně vycvičeného personálu, bude potenciálním rizikem šíření infekce a vyšším rizikem úmrtí.

Dalším potenciálním rizikem je přetěžování lékařů a sester nejen psychickým stresem z rizika onemocnění a potenciální smrti, ale i fysickým přetěžováním pro nedostatek odpočinku a spánku. Takto přetížení zdravotníci jsou významně oslabeni proti dalšímu stresu, kterým je koronvirová infekce. A tak doufám, že zaměstnavatelé budou přistupovat k lékařům a sestrám odpovědně a umožní jim dostatečný odpočinek!

Važme si lékařů a sester! Bez nich bychom mnozí nepřežili!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Bohumír Šimek | pondělí 30.3.2020 11:58 | karma článku: 16,54 | přečteno: 726x
  • Další články autora

Bohumír Šimek

Vlastenci a zbabělci

26.4.2024 v 16:25 | Karma: 20,54

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

25.3.2024 v 18:15 | Karma: 23,98

Bohumír Šimek

Akce překabátěných komunistů

14.3.2024 v 15:50 | Karma: 38,95

Bohumír Šimek

Co chceš? Anarchii? Totalitu?

1.3.2024 v 23:05 | Karma: 35,19

Bohumír Šimek

Vážení farmáři!

23.2.2024 v 17:24 | Karma: 37,04