Prožíváme zvláštní postní dobu

Naši politici nám zakázali veškeré zábavy, nejen tancovačky, ale i divadla, filmy, koncerty, zavřeli všechny hospody, restaurace, vinárny, bary a kasina a nás zavřeli ve svých domovech.

Takovou postní přípravu na Velikonoce jsme ještě nezažili. Nemůžeme ani do kostela. Jen někdo může do práce. Ostatní zůstávají se svými rodinami doma. Máme více času na svoje děti, na svoje rodiče. Máme šanci darovat jim to, co je nejcennější, darovat čas! Máme čas i na čtení. I na čtení Bible!

Nový koronavirus štěpí naši společnost podobně jako někteří naši politici. Máme rozdílný pohled na Boha a náboženství. Někteří z nás stále ještě vnímají Boha postaru. Když jsme byli malí, strašili nás: Pánbíček se zlobí! A mnozí z nás dodnes věří na Boha, jako zlého, nenávistného, mstivého staříka kdesi na nebesích. Podle tohoto mustru takoví z nás volí do vedení našeho státu nenávistné, mstivé, samolibé, papalášské staříky a egoistické zlatokopy.

Současné, moderní chápání Boha staví na svědectví evangelisty Jana: Bůh je Láska. Bůh je tvořivá, plodivá Láska a člověk má být Jeho obrazem. Křesťan následující Ježíše Krista je povolán k vytváření království Boží Lásky již zde na zemi. Musí mít úctu k Bohu, úctu k druhému člověku a k jeho svobodě, úctu ke spravedlnosti, demokracii a právnímu státu. Až toto poselství většinově přijmeme, budeme také volit kvalitní politiky do svého čela a tak budeme napůl žít v království Boží Lásky.

Mnozí z nás stále ještě vnímají nový koronavirus jako trest Boží a třesou se strachy před Bohem, nebo Ho proklínají, jako by Bůh byl jeho strůjcem. Nový koronavirus nevznikl ani jako biologická zbraň, ani jako pomsta Boží. Mutace v přírodě je prostě součástí biologie. Proto nemá smysl věřit ve zlého Boha, jestliže jde o přirozené zákonitosti.

Největší svátky v roce, Velikonoce, nebudeme slavit s vnější slávou a pompou. Budeme zavřeni doma. Ale Ježíš stejně bude vzkříšen, in memoriam vstane z mrtvých a bude nás vyzývat k našemu znovuzrození k novému životu.

Ale na třetí největší svátky v roce, Svatodušní svátky, budeme již volní a budeme mít možnost je slavit velkou oslavou a obnovit jejich smysl. Komunisti a postkomunisti těmito svátky pohrdají. I někteří křesťané je odsouvali na vedlejší kolej. Letos díky zvláštní postní době prodloužené přes Velikonoce je můžeme opravdu oslavit.

Nemám rád úsloví, že všechno zlé je pro něco dobré. Ale současná postní doba k tomu přímo vybízí!

Přeji všem radostné Velikonoce i v izolaci! Radost ze vzkříšeného Ježíše Krista a Jeho výzvu k novému životu v Lásce Boží můžeme prožít všichni!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Bohumír Šimek | pondělí 6.4.2020 21:28 | karma článku: 17,15 | přečteno: 444x
  • Další články autora

Bohumír Šimek

Vlastenci a zbabělci

26.4.2024 v 16:25 | Karma: 20,54

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

25.3.2024 v 18:15 | Karma: 23,98

Bohumír Šimek

Akce překabátěných komunistů

14.3.2024 v 15:50 | Karma: 38,95

Bohumír Šimek

Co chceš? Anarchii? Totalitu?

1.3.2024 v 23:05 | Karma: 35,19

Bohumír Šimek

Vážení farmáři!

23.2.2024 v 17:24 | Karma: 37,04