Proč ODS a TOP 09 prohrávají volby?

Politologové dělí politickou scénu na pravici a levici. Někdy mám pocit, že toto dělení postrádá realitu a že jde o prostou konvenci politologů.

Pravicoví voliči postrádají u stran proklamujících se jako pravicové skutečnou pravicovou politiku. Služba multimilionářům ještě nedělá stranu pravicovou. Od pravicových stran bych očekával výchovu občanů k soběstačnosti, k nezávislosti na státu, nezávislosti na komkoliv druhém, výchovu ke svobodě a k odpovědnosti občana.

 

A právě toto u ODS a TOP 09 postrádám. Občané se v listopadu 1989 překlenuli z komunistické totality do demokratické společnosti, ale svým myšlením zůstali v době, ve které byli vychováni. A tyto pravicové strany, místo toho aby usilovaly vést občany ke svobodě a nezávislosti, samy se vezou populisticky na notě komunisty deformovaného lidu. Zčásti i zneužívají komunistického myšlení ke svému obohacování. Nejzjevnější je to na sociálních příspěvcích na bydlení.

 

Když jsme po Listopadu formovali nově vznikající ODS, někteří  z nás se stavěli proti přijímání komunistických fukcionářů do strany. Ale byl to Václav Klaus, který si nedokázal představit ODS bez zátěže komunistů. Navíc v době rozdělení republiky elegantním způsobem hodil konzervativně pravicové politiky své strany přes palubu oddalováním naplnění ústavy zřízením Senátu, čímž konzervativní politici v bývalém Federálním shromáždění byli převážně vyhnáni z politiky. A komunističtí odeesáci dostali zelenou.

 

Pak už následovala destruktivní Opoziční smlouva mezi ODS a ČSSD, klientelismus, rozvoj korupce a jiného zavrženíhodného chování pronikajícího do vrcholné politiky. Pýcha a samolibost vládnoucích politiků si ochočila policii i justici a vedla politiky k pocitu nezměnitelnosti a neporazitelnosti svými voliči.

 

Ale český člověk si přecejen zachoval úctu k pravdě, úctu k druhému člověku, úctu ke spravedlnosti a úctu ke svobodě. A tak se objevil jistý kvas obránců lidských hodnot mobilizující společnost k návratu ke konzervativním hodnotám.

 

A tato aktivizace společnosti proti zrůdným politikům začíná slavit svoje úspěchy. Občané přestávají hlasovat pro politiky stran, kteří si neplní svoji politickou povinnost služby vůči občanům tohoto státu. Obyčejní občané povstávají a stávají se více či méně úspěšnými politiky.

 

A vraťme se k nadpisu. Pokud ODS a TOP 09 budou chtít sloužit občanům této země jako pravicové strany, musí zanechat svého levicového populismu, musí si vážit občanské svobody, občanské nezávislosti na státu, vést občany k odpovědnosti za sebe i celý stát, nerozhazovat naše peníze na často pochybných sociálních dávkách a postavit i naše zdravotnictví opět na konzervativních hodnotách, na přirozených vztazích a osobní odpovědnosti pacienta za proplacení zdravotní péče.

 

Pak teprve pravicové strany přestanou ztrácet svoje politiky na obecní úrovni a opět budou získávat své voliče. Dnes konzervativní pravicoví voliči volí ANO nebo KDU-ČSL.

Autor: Bohumír Šimek | neděle 12.10.2014 15:31 | karma článku: 23,38 | přečteno: 1601x
  • Další články autora

Bohumír Šimek

Jsme jako malé děti

28.6.2024 v 12:49 | Karma: 3,94

Bohumír Šimek

Sbohem, Slovensko!

21.6.2024 v 20:52 | Karma: 17,45

Bohumír Šimek

Volby jako lakmusový papírek

13.6.2024 v 14:00 | Karma: 15,99

Bohumír Šimek

Právo veta v EU

2.6.2024 v 0:13 | Karma: 21,03