Proč jsou nemocnice bez peněz

Nikdo vám to neřekne, nikdo vám to nevysvětlí, dělá to dojem, že nemocnice špatně hospodaří, ale skutečnost je naprosto odlišná! Proč nemocnice krachují?

Příčinou je absurdní odměňování nemocnic za práci. Pojišťovny některou nemocnici přeplácejí, některou financují tak, že sotva přežije, a některé proplácejí za jejich výkony jen částečně! Rozuměj, proplácení služeb na provoz nestačí.

Nazývá se to historické platby. Ty nemocnice, které braly pojišťovny na hůl, po snížení plateb ještě slušně přežívají. Ty nemocnice, které své výkony účtovaly spravedlivě, po snížení plateb nemají na zaplacení personálu, na léky, na materiál. V důsledku toho personál v důsledku nižších platů a více přesčasových hodin odchází, což roztáčí spirálu dalšího snížení plateb od VZP. A výsledek? Bankrot! Nikdo takovou zadluženou nemocnici nechce sanovat. Ani VZP, která ten bankrot vlastně zavinila. Peněz mají pojišťovny dost, na účtech pojišťoven neprávem zůstávají desítky miliard korun ladem, ale sanace nemocnic je v nedohlednu.

Dám ještě jeden příklad z praxe. Gynekolog pracoval pro nemocnici, která díky jemu dostávala od VZP dva miliony korun ročně. Rozhodnul se pokračovat jako „soukromý“ lékař. VZP mu měla proplatit na ordinaci dva miliony korun za vykonanou práci. VZP řekla, že jako soukromý lékař vloni nevydělával ani korunu, takže vzhledem k historické platbě nemá nárok na proplácení zdravotní péče. Po opakovaných protestech mu zaplatili jednu třetinu. To je další příklad „historické“ platby.

Takovýchto nespravedlností se děje ve zdravotnictví běžně více a neustále! Některé nemocnice přežívaly jen díky tomu, že od farmafirem braly „úplatky“, peníze za to, že předepisují jejich léky. To se dnes nazývá organizovaným zločinem a je to zcela znemožněno. Tak ty nemocnice musí krachovat, když nedostávají za svoji práci plně zaplaceno a od pacientů to dovybírat nesmí! S platbami za hospitalizace přežívaly, ale i to ČSSD zrušila.

Dobrých dvacet let o tom píši. Marně! Tak jsem nyní zvědavý, jak si s tím poradí ministr Adam Vojtěch. Je to schopný manažer, a pokud mu ČSSD přestane podrážet nohy, tak by s tím konečně mohl po tolika letech pohnout! Je nejvyšší čas!

Autor: Bohumír Šimek | úterý 23.7.2019 22:09 | karma článku: 39,99 | přečteno: 6818x
  • Další články autora

Bohumír Šimek

Vlastenci a zbabělci

26.4.2024 v 16:25 | Karma: 20,53

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

25.3.2024 v 18:15 | Karma: 23,98

Bohumír Šimek

Akce překabátěných komunistů

14.3.2024 v 15:50 | Karma: 38,95

Bohumír Šimek

Co chceš? Anarchii? Totalitu?

1.3.2024 v 23:05 | Karma: 35,19

Bohumír Šimek

Vážení farmáři!

23.2.2024 v 17:24 | Karma: 37,04