Pražské povstání jinak

Zapisují svědectví svého otce, které si bez zveřejnění odnesl do hrobu.

Především musím říci, že si nesmírně vážím všech občanů, kteří měli odvahu postavit se nejen v Praze zmírající hydře německého nacismu bez řádného vystrojení a výcviku a kteří často v těchto nerovných bojích odevzdali to nejcennější, co měli, svůj život. Ačkoliv komunistický režim se jejich akcí holedbal, dodnes nemáme o těchto hrdinech evidenci a odhadujeme počet padlých v době Pražského povstání přibližně na 1400 lidí.

 

Dozvídáme se, že vzhledem k nedostatečnému vystrojení, výcviku a organizaci bojů mohly být počty mrtvých podstatně vyšší, kdyby od jihu nepřišli do Prahy dobře vybavení a vyzbrojení Vlasovci, kteří jediní přišli včas a fakticky zastavili boje mezi německými fašisty a špatně organizovanými občany. To se znelíbilo Stalinovi, který osvobodil Prahu den po válce, a tak Vlasovci byli odměněni popravami a gulagy.

 

Konečně se dostávám k informaci od svého otce, který ze strachu z komunistů ji nikdy nezveřejnil, ale v soukromí  často opakoval. V závěru války můj otec potřeboval odjet služebně z Prahy a obával se v Praze opustit svoji rodinu. V Praze kolovala šuškanda, že se něco připravuje, ale nikdo nevěděl co. Náhodou potkal svého známého, který byl v přípravném výboru komunistů, možná se jmenoval Procházka, ale nevím to jistě. A tak se mu svěřil se svojí obavou.

 

Dostalo se mu této odpovědi: „Ale, Bohoušku, to se neboj odjet z Prahy, to bude jen taková legrace, aby bylo co napsat dětem do čítanek…“ A táta po letech dodával: „Ta legrace stála stovky lidí život…“

 

Toto svědectví samozřejmě neponižuje hrdinství jednotlivých občanů, na které vzpomínám s úctou. Je jen svědectvím lehkomyslnosti vedení povstání, které připomíná Stalinův po válce tradovaný přístup k sovětskému člověku „nás mnógo“.

Autor: Bohumír Šimek | úterý 5.5.2015 7:49 | karma článku: 22,51 | přečteno: 1223x
  • Další články autora

Bohumír Šimek

Jsme jako malé děti

28.6.2024 v 12:49 | Karma: 3,94

Bohumír Šimek

Sbohem, Slovensko!

21.6.2024 v 20:52 | Karma: 17,45

Bohumír Šimek

Volby jako lakmusový papírek

13.6.2024 v 14:00 | Karma: 15,99

Bohumír Šimek

Právo veta v EU

2.6.2024 v 0:13 | Karma: 21,03