PRAVDA VÍTĚZÍ

Někteří z nás tvrdí, že nám na prezidentské vlajce plápolá lež, protože Pravda neexistuje. Každý máme prý svoji pravdu a proto obecná pravda neexistuje…

Tak začněme tím, že na prezidentské vlajce mělo původně být napsáno PRAVDA PÁNĚ VÍTĚZÍ. Nejspíše mělo jít o určitou návaznost na husitskou tradici, kdy Pravda Boží byla nejvyšší hodnotou.

 

Většina z nás má ten pocit, že v dnešní době důsledně nerozlišujeme mezi pravdou a lží. Když dva z nás sdělujeme pravý opak o stejné věci, pak to bývá zkratkově hodnoceno, že každý máme svou pravdu. A důsledek? To, co je pro jednoho krádež, je podle druhého spravedlivá věc.

 

Mnozí mají pocit, že nám tento relativismus proniká i do zákonů. V současnosti jsou řešeni uhlobaroni MUS a zdá se, že to, co je v jedné zemi trestné, je v druhé zemi podle práva. Ale počkejme si na řešení justicí.

 

Zdá se, že mnozí z nás nerozlišujeme mezi Pravdou jako objektivní realitou, na našem myšlení nezávislou, a mezi svými hypotézami. Naše hypotéza je jen částečnou, relativní pravdou platnou do té doby, než je vyvrácena důkazem Pravdy ve smyslu objektivní reality.

 

To je systém našeho vědeckého myšlení. A pokud někdo neuznává objektivní realitu, stává se směšným. Přesto mnohým lidem to nevadí a dělají guláš z pravd, polopravd a lží. Když si na to zvykneme, budeme podléhat všem desinformačním kampaním. Nejen politickým. Každá reklama může být takovou desinformační kampaní. A těch desinformací, co se na nás sypou z internetu! Vědomých, cílených  i nevědomých…

 

Na prezidentské vlajce mělo být PRAVDA PÁNĚ ZVÍTĚZÍ. My se dnes můžeme přít, zda šlo o odkaz na naši husitkou historii nebo odkaz na křesťanství jakožto základ evropského myšlení. Po necelém století, po invazi nacistické a komunistické ideologie do našeho myšlení, se mnohým z nás tyto tradice vytrácejí.

 

Dnešní člověk to však může vnímat alespoň v abstrahovaném, přeneseném smyslu slova. Kéž by si zachoval úctu k Pravdě jako objektivní realitě. Bez této úcty není budoucnost národa.

 

 

………………………………………………………………………

Poněvadž vaše reakce na moje názory považuji za cenné a poněvadž moje repliky snad až příliš avantgardní a neodpovídající většinovému myšlení vedou k předčasnému ukončení diskuse, budu se snažit převážně mlčet. Ale děkuji za vaše příspěvky předem.

Autor: Bohumír Šimek | pátek 5.7.2013 5:33 | karma článku: 8,67 | přečteno: 530x
  • Další články autora

Bohumír Šimek

Jsme jako malé děti

28.6.2024 v 12:49 | Karma: 3,94

Bohumír Šimek

Sbohem, Slovensko!

21.6.2024 v 20:52 | Karma: 17,45

Bohumír Šimek

Volby jako lakmusový papírek

13.6.2024 v 14:00 | Karma: 15,99

Bohumír Šimek

Právo veta v EU

2.6.2024 v 0:13 | Karma: 21,03