Poplatky ve zdravotnictví

Sociální demokraté je úspěšně používají ve volebním boji. Nyní je chtějí spolu s Babišovým hnutím ANO zrušit. Nikoho nezajímá jejich smysl. Ani důsledky jejich zrušení.

Poplatky ve zdravotnictví mají tyto účely:

 

Regulační. Zprofanované slovo. Tato funkce má sloužit tomu, aby k lékaři nechodili pacienti zdraví a neubírali tak čas na pacienty nemocné. Smyslem toho je, aby lékař měl dostatek času na vážné případy a nemusel být jen distributorem nebo aby nemusel své pacienty odbývat.

 

Nevědomí politici Sobotka a Babiš je chtějí zrušit. Budiž. Mají moc a důsledky nevnímají. Pediatrům byly tyto poplatky zrušeny. A důsledek? Z deseti vyšetřených dětí je jen jedno, maximálně dvě, opravdu nemocné. Tím lékaři chybí čas na vyšetření potřebných. Důsledkem je tedy zhoršení kvality zdravotní péče.

 

Prý je zrušíme proto, že nefungují. Samozřejmě, že nemohou fungovat. Dát lékaři za ošetření na pivo? To nikoho neomezí. A koho by to omezilo, přináší papír od obce o své hmotné nouzi a stejně má zdravotnictví zadarmo.

 

Pohotovost před zneužíváním chrání poplatek poněkud vyšší. Přesto se najde dost lidí, kteří pohrdlivě hází peníze na stůl a gestem: Já na to mám!

 

Pokud by politici měli zájem na zachování kvality zdravotní péče a chtěli zachovat regulační funkci poplatků, museli by jejich hodnotu zvýšit. Občanů v nouzi se tyto poplatky netýkají.

 

Osvěta, že zdravotnictví není zadarmo. Je to divné, ale čtvrt století od Listopadu stále myslíme v hranicích komunistického brainwashingu. Zdravotnictví musí být zadarmo. Každý myslící čtenář již na první pohled pozná, že toto heslo je falešné, a že ve skutečnosti představuje nedostupnost kvalitní zdravotní péče. Tuto argumentaci sociální demokraté a komunisti zcela zlikvidovali a lpí na pouhé iluzi dostupnosti kvalitní zdravotní péče. To, že jde o iluzi lidem tají. Ale dost možné, že si to ani neuvědomují.

 

Doplatek nezaplacené péče pro nedostatek peněz. Již ministrTomáš Julínek si uvědomil, že pojišťovny nemají dostatek peněz na zaplacení zdravotní péče. A tak místo navýšení peněz stanovil, že pacient musí doplatit to, na co již VZP nemá. Proto byly stanoveny alespoň symbolické doplatky u praktického lékaře, v ordinacích specialistů a v nemocnici.

 

Samozřejmě, že nazvat tyto poplatky jako regulační bylo zneužitím poplatků pro politický, mezistranický boj. Zejména v nemocnicích nešlo o regulaci, ale doplatek nezaplaceného. A protože naši politici zřejmě neznají ani legislativu, kterou tvoří, tak poplatky na pediatrii odejmuli. Bez náhrady. Samozřejmě! Takže na pediatrii byl nejen snížen příjem, ale navíc odebrán příjem formou poplatků. Nyní to má postihnout všechny.

 

Obdobný problém je uchystán na nemocnice. Problém to bude především pro nemocnice, které zcela bezdůvodně (prý z historických důvodů) nedostávají zdravotní péči proplacenu v plné výši. Již dnes některé nemocnice pro některé pojišťovny přestávají operovat, protože pojišťovny zastavily proplácení operací. Nemají na zdravotní péči. Přesto Sobotka a Babiš jsou ochotni uvrhnout zdravotnictví ještě do větších zmatků. Prosím! Máte moc.

 

Rušení poplatků představuje destabilizaci zdravotnictví. Je to politická vůle. Opravdu? Poplatky s jejich několikanásobnou funkcí měly být kultivovány, ale v žádném případě rušeny. Jenže jejich kultivaci sociální demokraté neumožnili. A stačilo tak málo. Nastavit poplatky citlivě na reálné ekonomické možnosti našich občanů. Třeba zastropením poplatků, jako to dnes navrhují lidovci.

 

 

Autor: Bohumír Šimek | čtvrtek 21.11.2013 6:16 | karma článku: 20,86 | přečteno: 949x
  • Další články autora

Bohumír Šimek

Jsme jako malé děti

28.6.2024 v 12:49 | Karma: 3,94

Bohumír Šimek

Sbohem, Slovensko!

21.6.2024 v 20:52 | Karma: 17,45

Bohumír Šimek

Volby jako lakmusový papírek

13.6.2024 v 14:00 | Karma: 15,99

Bohumír Šimek

Právo veta v EU

2.6.2024 v 0:13 | Karma: 21,03