Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

R61o50m81a43n 82K72o68z76e31l

21. 11. 2013 18:13

U nás je nebo bylo zdravotnictví někdy zadarmo?? Nevím o tom, mám říct své zdravotni pojišťovně, že už nic platit nebudu, že je to přece zadarmo?

Slovo "regulace, regulační" by mělo být pro pravici tabu, stejně jako další tahání peněz z kapes lidem.

1 1
možnosti

Levicový systém zdravotnictví by bez regulací nefungoval.

:-)

2 0
možnosti
Foto

R50o53m42a86n 84K58o82z64e41l

21. 11. 2013 18:11

Jako bývalý ODSák určitě lehce vysvětlíte.....:-)

"Finanční spoluúčast ve zdravotnictví se nebude povinně zvyšovat. Zachováme ústavní právo na bezplatnou péči na základě veřejného pojištění" Smlouva ODS s voliči.

"Podsouváte nám něco, co neprosazujeme! Nebude se platit, nebudeme zvyšovat poplatky" Petr Nečas v TV debatě, květen 2006.

"Za recept a za pobyt v nemocnici se povinně platit nebude" Mirek Topolánek, MfD květen 2006.

"Spoluúčast v programu nemáme - není tam a nepočítame s ní" Vlastimil Tlustý, Právo 23.12.2005 (reakce na to, že ODS nemluví o zavedení poplatků.

"Kdyby mi kolega pořád neukazoval nesmyslné letáčky" Tomáš Julínek o volebním programu ODS, září 2007.

1 0
možnosti

Osobně jsem položil dotaz Tomáši Julínkovi, proč se ODS nechová pravicově a ve zdravotnictví se bojí přirozených vztahů a občanské svobody. Odpověď? Protože lidé myslí levicově a chtějí zdravotnictví zadarmo.

Poplatky ve zdravotnictví jsou jen nepřirozená náhražka stabilizace levicového, nepřirozeného zdravotnictví. Když je ČSSD zruší, bude je brzy znovu zavádět. Socialistické zdravotnictví bez přirozených vztahů se bez nich neobejde.

:-)

1 0
možnosti
MP

Je úplně šumafuk, jak se poplatkům říká. Jsem velmi sociální, ale už po revoluci jsem považoval za samozřejmost, že by se v nemocnici mělo platit denně sto kč. Když si spočítám, kolik ušetřím za stravu a kolik se mi vrátí z nespotřebované energie/elektřina, plyn/,tak na tom možná ještě vydělám. Navíc v nemocnici dostává pacient i léky a ty nejsou zadarmo.

2 0
možnosti
Foto

Nazývat tyto poplatky regulačními je stejný nesmysl, jako když lékárny dělají mezi pacienty osvětu, na co jsou vhodná atb a na co nejsou :) Jakoby to byl pacient snad, kdo si napíše recept na atb :) 

A při tom je to prosté ...stačí vybavit ordinace pediatrů a "obvoďáků" jednoduchými testy CRP :)

1 1
možnosti
Foto

Noo, konečné rozhodnutí je vždy na pacientovi. Že se ovšem někteří tohoto práva vzdávají je věc jiná.

1 0
možnosti
PK

I když jste na můj názor o zvýhodňování  více jak 1,5 milionu členů KSČ (nepočítám rodinné příslušníky) ve zdravotnictví reagoval "nepříliš věcně", tak s poplatky ve zdravotnictví souhlasím. Nutno si však uvědomit, že na rozdíl třeba od Rakouska kde průměrný důchod činí cca 1000 Eur a vyplácí se 14x ročně - tak i při jeho určitém zdanění prostor pro spoluúčast je. U nás nejen u seniorů jsou příjmy řádově nižší, které mnoho prostoru pro výraznější připlácení "u doktora" nedávají. Má-li člověk bydlet, najíst se a nekrást. Nějaké řeči diskutujících o plných vozících u Globusu nejsou žádný důkaz. Další problém - dávání třicetikačky do ručky doktorce či sestře v r.2013, to je fakt pro srandu králíkům.

1 1
možnosti
MP

Lékař musí zkontrolovat, má-li pacient nějaké potíže, či je-li nemoc úspěšně vyléčena. I změření tlaku je určitá činnost, která zabere čas a něco stojí, takže i to musí být zpoplatněno. Plná náhrada obyčejného rentgenu je kolem pěti set korun, takže 30 kč je trapná částka.

2 0
možnosti
MP

Největší brněnská nemocnice má dluh kolem jedné miliardy. Jsem zvědav, jak od ledna bude existovat. Budou se muset snižovat platy a nutně se zhorší obslužnost zdravotnictví. Jedeme v mercedesu a platíme za trabant. Mnoho cizinců jako pacienti v této nemocnici chválili naše zdravotnictví, které naštěstí máme na světové úrovni. Někde je operace na šedý zákal tak nedostupná, že musí operovat jen každého pátého. Tam musí kvést korupce! ČSSD viditelně škodí lidem!!! Chtějí, aby staří lidé umírali dřív?!?

1 0
možnosti
Foto

Podle zákona prý lékař musí vyžadovat zaplacení regulačního poplatku, kdykoliv má s Vámi nějakou práci, například jen změří tlak. Moje příbuzná měla nějaké problémy a lékař si ji zval na měření tlaku dvakrát týdně. Sestra někdy poplatek chtěla, jindy ne. To je přece strašné, aby si lékaři získávali touto manipulací (naúčtuji nebo nenaúčtuji) poslušnost svých pacientů hraničící se strachem (já nesmím remcat, musím užívat předepsané léky bez námitek apod., jinak mi to lékař spočítá). To je nemorální uzurpování si moci jedné skupiny nad ostatními.

1 3
možnosti

Poviností lékaře je sdělit pacientovi, co má dělat pro život a co u něho vede ke smrti. Pacient si musí vybrat, co chce. Bohužel, na můj vkus příliš často volí smrt...

Nemůže přestat kouřit, nemůže zhubnout, nemůžte neužívat marjánku, nemůže držet dietu... Je to jeho volba!

:-)

1 0
možnosti
JC

Ještě další efekt zde je: komplikuje šizení pojišťoven lékaři. Chce-li lékař naúčtovat pojišťovně ošetření pacientů, kteří ve skutečnosti nedorazili, musí do účetnictví zavést ze svého za ně zaplacené regulační poplatky. Ne že by to byla vážná a velká překážka, ale aspoň trochu se to komplikuje.

Nejpodstatnějším efektem ovšem je to, že v čekárnách praktiků ubylo bab, které si chodily k panu doktoru jen pokecat, protože jsou staré a samy a s druhými nevyjdou, takže si nemají kde uspokojit ženskou potřebu mluvení.

1 0
možnosti
Foto

Vy znáte pane Chovanče, nějakého lékaře, který takto "šidí"? Máte opravdu pocit, že lékaři "ze svého" zaplatí 30,- Kč a poté si naúčtují nějaký výkon?

Možná existuje nějaký darebák, který takto krade a je jen dobře, je-li objeven a vykopnut ze sítě. Mohu Vás ubezpečit, že většině lékařů vybírání oněch 30,- Kč vadí a pocit, že dostávají od každého nemocného "na pivo" je nijak nepovznáší.

Vaše konspirační teorie začínají být na pováženou. Možná bych Vám radil uspořit 30,- Kč a vyrazit za specialistou. Někdy se to vyplatí....;-)

K Vaší druhé poznámce - ony "baby" chodí stále. Posedí v čekárně, proberou péči, děti, králíky a účesy. Místo 30,- Kč, které by daly za sachr, si pokecají i s lékařem.

3 1
možnosti
LZ

Nevadí mi poplatky jako takové, ale vadí mi, když jdu na kontrolu v neschopence, proč mám platit další poplatek, když kontrola je součástí péče. Tři dny zadarmo, pak mizerná kompenzace, doplácení léků, poplatek za recept, to už je tady fakt nechutné. Jinak jsem pro placení poplatků i hospitalizace, má to svůj smysl, málokdo si uvědomuje, jak je drahé jen to jídlo. Nevím jak kde, ale v naší nemocnici se jí 5x denně a kvalitně:-)

3 0
možnosti
MR

M52o76n22i63k58a 68R16a35u86s

21. 11. 2013 9:00

Spíš bych řekla, že Váš lékař neví,jak poplatky správně vybírat. Platí se 1.návštěva, domluvená kontrola  již ne. Alespoň tak to znám já ať už od své obvodní lékařky nebo zubaře.

2 0
možnosti
  • Počet článků 646
  • Celková karma 17,41
  • Průměrná čtenost 1073x
Celý život jsem studoval medicínu a pracoval jako klíč ke zdravotní péči, jako venkovský praktický lékař. Po Listopadu jsem se zabýval organizací zdravotní péče a diskutoval v různých odborných časopisech. Po Listopadu jsem se účastnil politiky zakládáním Občanského fóra a Občanské demokratické strany v jedné pohraniční obci. Pak jsem postrádal u ODS nejprve konservativismus, ale posléze i pravicovost. Tak jsem vystoupil. Celý život od dětství jsem se snažil řešit vztah mezi determinismem a svobodnou vůlí. Zajímavé jsou konsekvence v teologii a justici. Celý život jsem řešil problémy věřících Bohu a atheistů. Klíčovým je, že Bůh není součástí tohoto světa. Sleduji polistopadový vývoj politiky a obávám se o naši liberální demokracii, naše občanské svobody a o právní stát, protože na můj vkus zde příliš mnoho občanů podléhá alternativnímu myšlení, jehož zdrojem je již desetiletí trvající ruská hybridní válka v Evropě, v Americe i v Africe. Pokud si chceme uchovat demokratické hodnoty, musíme se navrátit k Václavu Havlovi, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. Bez těchto hodnot nefunguje demokracie, občanské svobody ani právní stát!