Policie opět na kolenou?

Ministr vnitra Chovanec rozmetal základy policejní nezávislosti, které jsme tu měli, a premiér Sobotka to celé kryje. (Respekt 30/2016:12-13)

Zdá se, že za těch čtyřicet komunistických let jsme si zvykli na kandidátky národní fronty, a tak nedlouho po Listopadu jsme bez reptání přijali Opoziční smlouvu mezi Václavem Klausem a Milošem Zemanem, mezi ODS a ČSSD, což se zjevně stalo základem pro ochočení policie i justice, které přivedlo Česko na hranice politických vražd nám dobře známých ze současné Moskvy.

 

A pod společnou patronací ODS a ČSSD se rozvíjel klientelismus, korupce a protekce na úkor našeho občanského života. Stopy na justici a policii z doby ministrování Ivana Langera si ještě všichni pamatujeme. Stav se stával neúnosný a tak k normalizaci součástí naší společnosti začalo docházet za vlády Petra Nečase, kterému se podařilo stabilizovat státní zastupitelství instalací Pavla Zemana do pozice nejvyššího státního zástupce, čímž byl položen základní kámen k osvobození naší justice z vlivu politiků. Bohužel to muselo být kompenzováno odchodem Petra Pospíšila z postu ministra spravedlnosti a jeho nahrazením tvárným Pavlem Blažkem. Nakonec „pan čistý“ byl zlikvidován pomocí Jany Nagyové.

 

V mezidobí vládnutí Opoziční smlouvy se podařilo v policii pod vedením Roberta Šlachty vybudovat Útvar pro odhalování organizovaného zločinu, který si udržel svoji nezávislost na politicích a který měl důvěru státních zástupců. Proto to zděšení nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, když se dověděl, že nejefektivnější ÚOOZ s Robertem Šlachtou v čele má mít ukončenu činnost.

 

Všichni již také víme, že prezident policie Tomáš Tuhý s ministrem Milanem Chovancem do poloviny května letošního roku připravovali navýšení peněz pro Šlachtův ÚOOZ a v polovině května náhle došlo k radikální změně. Má být reorganizace policie se zrušením ÚOOZ. Co se stalo?

 

Šlachtův útvar ÚOOZ se nebál vyšetřování i vysokých politických činitelů a jejich lobistů. Ti se cítili být ohroženi. A když při vyšetřování olomoucké kauzy Vidkun se odvážil vyšetřovat i v kanceláři známého člena ODS Ivana Langera, začaly se dít věci. Byla nastartována reforma policie. Zmatečná, překotná, nepřipravená, riskantní a zdá se, že nesmyslná. Ale člen ČSSD, ministr vnitra Milan Chovanec, který dosud Roberta Šlachtu a jeho ÚOOZ podporoval, se náhle spolu s premiérem Bohuslavem Sobotkou postavil za prezidenta policie Tomáše Tuhého, a to i přes to, že byl obviněn Jiřím Komárkem z brutálního úniku informací od policie. Zasáhla Opoziční smlouva s mafiány a lobisty? Lobisté prý jásají nad odchodem Roberta Šlachty…

 

A pokud se někdo postavil za jediný svobodně fungující útvar u policie, Šlachtův ÚOOZ, byl obviněn z protiústavního chování a očerněn snahou ovládnout policii. A byla spuštěna žumpa pomluv a lží. Došlo ke zmatení, kdo tedy vlastně ovládá policii a kdo ji chce ovládnout. Veřejnost nemá šanci to zjistit. Ani většina masmedií se v tom nemá odvahu orientovat.

 

Zkoumání reformy policie v Bezpečnostním výboru Parlamentu zabránili členové ODS, ČSSD a KSČM. A Bohuslav Sobotka odložil vyšetřování policie o jeden měsíc tím, že toto vyšetřování přehrál na parlamentní komisi, jejímž předsedou byl ustanoven známý a kontroversní člen ODS Pavel Blažek. Mezi lidem převažuje dojem, že tyto komise převážně nic nevyšetří a hlavně zametají pod koberec. Podaří se jim to i tentokrát pod předsednictvím poslance za ODS a bývalého ministra vnitra, lobisty zjevně přijatelného, Pavla Blažka?

 

A copak nám to dělá pan policejní prezident Tomáš Tuhý? Nechá se hloupě chytit svými kolegy při řízení auta s rychlostí o 100% vyšší než je rychlost povolená? Zatím je to považováno za bezhlavou hloupost. Nejde však jen o pokus odejít od policie bez ztráty kytičky?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Bohumír Šimek | úterý 26.7.2016 7:12 | karma článku: 32,46 | přečteno: 1074x
  • Další články autora

Bohumír Šimek

Vlastenci a zbabělci

26.4.2024 v 16:25 | Karma: 20,53

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

25.3.2024 v 18:15 | Karma: 23,98

Bohumír Šimek

Akce překabátěných komunistů

14.3.2024 v 15:50 | Karma: 38,95

Bohumír Šimek

Co chceš? Anarchii? Totalitu?

1.3.2024 v 23:05 | Karma: 35,19

Bohumír Šimek

Vážení farmáři!

23.2.2024 v 17:24 | Karma: 37,04