Narodil se Kristus Pán, radujme se!

Slavíme svátek Narození Páně. Nám se narodil Ježíš Kristus. Narodil se i pro Tebe?

Bůh sestoupil mezi lidi na Zemi a stal se člověkem. Stal se jedním z nás. Nenarodil se v královském paláci. Narodil se jako bezdomovec, lidský vyhnanec. Narodil se v obyčejné stáji za hradbami Betléma. Maria s Josefem šli na sčítání lidu do Betléma, kde už pro ně nebylo místo na přespání.

 

Narodil se Ježíš Kristus a bylo pozdvižení v obyčejné stáji v jeskyni. Podle tradice Písma se objevili andělé a zpívali: Sláva na výsostech Bohu a mír a pokoj všem dobrým lidem… První, kdo zjistili, že se děje něco neobvyklého, byli pastýři v okolí. A šli se podívat, co se děje. I ostatní lidé se probudili a šli se zvědavě podívat, aby o něco nepřišli. Nakonec přišli i tři mudrcové z východu, kteří znali dávná proroctví židovského národa a spojili si je s astronomickým jevem na obloze.

 

Narodil se Ježíš Kristus, aby s námi sdílel život obyčejného člověka, aby mezi námi prožil všechny možné útrapy. Nakonec byl popraven ukřižováním za hradbami Jeruzaléma a zemřel tak smrtí nenáviděného otroka. Jen jako výsměch měl na kříži nad hlavou cedulku, že byl židovský král.

 

Proč toto všechno Bůh podstoupil? Bůh tak miloval člověka, a proto sestoupil do lidské bídy, aby člověku přinesl spásu.

 

Spása? Co to je spása? Co je spása pro lidskou společnost? A co je spása pro mne jako obyčejného člověka? Pojem spása se nám mění v průběhu staletí.

 

Dnes jako laik mohu tvrdit, že Ježíš Kristus nám přinesl určitá společenská pravidla. Základem je snad úcta k Pravdě, pak úcta k Lásce, úcta k Bohu, úcta ke stvořenému, úcta k druhému člověku, úcta ke Svobodě, úcta ke Spravedlnosti… Každý z nás může přidat to, co vnímá, že Ježíš přinesl pro něho samotného. Tato pravidla chování jsou základem Božího království. Jsou příslibem toho, že když ta pravidla přijmeme, prožijeme Boží království již na zemi a nebudeme muset se spoléhat až na spravedlnost po smrti.

 

A co přináší Ježíš Kristu mně osobně? Pokud budu žít svůj život tak, jak nás to před dvěma tisíci lety naučil, budu žít svůj život naplněný láskou, radostí a spokojeností. Budu mít rád lidi kolem sebe nezištnou i kultivovanou láskou.  A budou i mne mít rádi. Budu žít v lásce ve své rodině, v obci, ve státě… Celý život se to učíme, ale ne každý se to naučí do konce svého života. Příslib tohoto Božího království mne naplňuje tak, že ani příslib věčného života není pro mne tím rozhodujícím.

 

A co přinesl Ježíš Kristus Tobě? Čím Tě dnes obdaroval? Naplnil Tvoje srdce láskou a svatým nadšením pro Boží království? Ne? Jak jsi se připravoval během adventu na Jeho příchod?

 

Nic není ztraceno! I na Tebe čeká, že přijdeš k Němu s čistým, otevřeným, pravdivým srdcem, které naplní svojí kultivovanou láskou, svojí radostí a vyrovnaností… Ježíš hledá i Tebe.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Bohumír Šimek | středa 25.12.2013 0:20 | karma článku: 15,98 | přečteno: 630x
  • Další články autora

Bohumír Šimek

Vlastenci a zbabělci

26.4.2024 v 16:25 | Karma: 20,54

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

25.3.2024 v 18:15 | Karma: 23,98

Bohumír Šimek

Akce překabátěných komunistů

14.3.2024 v 15:50 | Karma: 38,95

Bohumír Šimek

Co chceš? Anarchii? Totalitu?

1.3.2024 v 23:05 | Karma: 35,19

Bohumír Šimek

Vážení farmáři!

23.2.2024 v 17:24 | Karma: 37,04