Koronavirus v akci

Proč vzniká panika? Protože nám politici opatrně a pomalu odhalují pravdu. Protože občanům neřekneme, co je skutečně čeká. Pokusme se o pravdivý pohled.

Když jsem studoval medicínu, koronavirus patřil mezi infekci, které nestálo za to věnovat studijní čas. Koronavirus nám však před Vánocemi v Číně zmutoval. Tak jako dochází k pravidelným mutacím u chřipky v této oblasti pro těsnější vztah mezi lidmi a domácími zvířaty, došlo zde i k mutaci koronaviru.

Co to pro nás znamená? Jde o nové infekční agens, proti kterému na světě nemáme protilátky. To usnadňuje jeho přenos a invazivitu do člověka. Lze tedy očekávat podobné šíření a riziko, které jsme prožili se Španělskou chřipkou po první světové válce.

Lze tedy očekávat, že prakticky onemocníme všichni. U většiny z nás proběhne onemocnění jako lehký infekt dýchacích cest, který ani nepostřehneme. Toto se převážně týká dětí, které tak mohou být nepoznanými přenašeči. S věkem však narůstá riziko těžkého průběhu. Je vhodné vědět, že virus se šíří všemi tělesnými exkrety. Nejen kapénkovou infekcí, výtokem z nosu, kašlem, kýcháním, slinami, slzami, potem, močí, stolicí, ale i ejakulátem.

Je třeba občanům říci, že průběh onemocnění u každého z nás záleží především na nás samotných! Tíže průběhu onemocnění závisí především na dávce virů, které dostaneme do svého těla. Protože moje osobní riziko úmrtí je jeden se sedmi nemocných, budu se vyhýbat většímu shromáždění lidí, nebudu jezdit v hromadných dopravních prostředcích a ve výtazích, budu se vyhýbat kašlajícím a kýchajícím jedincům, podávat ruku budu jen těm, o nichž budu bezpečně vědět, že jsou zdraví. Budu si důkladně mýt ruce mýdlem a desinfekcí při každé možné příležitosti a po návratu domů.

Při sebemenších příznacích ulehnu v domácí izolaci a budu nosit chirurgickou roušku, která přecejen snižuje riziko přenosu od nemocného na další členy domácnosti, i když samotného zdravého před infekcí nechrání! Bohužel se nemohu chránit proti infekci přiléhající maskou s filtrem a přiléhajícími brýlemi, protože v Česku nejsou k dispozici!

Vážnější však je, že tyto masky s filtrem a ochrannými brýlemi nemohou sehnat ani lékaři! Proč? Protože podle zákona, pokud lékař ošetří koronavirového pacienta bez těchto ochranných pomůcek, musí jít na dva týdny do karantény! A to je vážné riziko fungování zdravotní péče! Proto doufám, že si to ministr zdravotnictví uvědomí, a že co nejdříve tyto ochranné pomůcky budou k dispozici alespoň ošetřujícím lékařům!

I když moje riziko smrti je vysoké, onemocnění koronavirem se nebojím. Když budete dodržovat zvýšenou hygienu, nemusíte se bát také!

 

Autor: Bohumír Šimek | pondělí 2.3.2020 21:57 | karma článku: 32,50 | přečteno: 1821x
  • Další články autora

Bohumír Šimek

Vlastenci a zbabělci

26.4.2024 v 16:25 | Karma: 20,53

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

25.3.2024 v 18:15 | Karma: 23,98

Bohumír Šimek

Akce překabátěných komunistů

14.3.2024 v 15:50 | Karma: 38,95

Bohumír Šimek

Co chceš? Anarchii? Totalitu?

1.3.2024 v 23:05 | Karma: 35,19

Bohumír Šimek

Vážení farmáři!

23.2.2024 v 17:24 | Karma: 37,04