Koronavirus nám vládne

Všimli jste si jistě také, že koronavirus si mezi námi vybírá jedince chovné, ve kterých se pomnožuje a šíří, a jedince, které usmrcuje.

Většinou si myslíme, že za chovné jedince si vybírá mladé, zdravé lidi, a že smrtí jen lidi starší. Ale není tomu tak vždy. Potvrzují to devadesátiletí lidé, kteří koronavirovou infekci hladce přežili. Na kom z nás si tedy koronavirus s chutí smlsne?

Jde o lidi s Reavenovým metabolickým syndromem. Co to je? Jeho základní příznaky jsou obezita, zvýšený krevní tlak, zvýšená hladina cukru a zvýšená hladina cholesterolu v krvi. Mluvívalo se také o „smrtícím kvartetu“, protože tito lidé významně častěji po padesátce umírají na srdeční infarkt nebo mozkovou mrtvici.

Klíčem je zde snížená citlivost buněk na insulin, který umožňuje vstup cukru do buněk, a jak víme, tak při zpracovávání cukru v Krebsovém cyklu vzniká energie pro buňky. Buňky cukr potřebují a tak se tělo tomuto stavu přizpůsobuje zvýšením hladiny cukru v krvi. Jenže to má pro člověka neblahé důsledky, které všichni známe.

Nejprve dochází ke zvýšenému ukládání tuku. To jsou ti jedinci pěkně vycpaní tukem, zejména v oblasti břicha, a tak mnozí praktici říkají, že do ordinace vstupuje nejdříve diagnóza a za ní teprve vstupuje pacient. Tito pacienti mají svojí zvláštní fyziognomii, podle které poznáte, že mají vyšší krevní tlak, aniž byste jim ho měřili, a že mají vyšší hladinu cukru, aniž byste mu odebrali krev. Oboje takovému člověku podstatně zkracuje život. A takový člověk musí hodně papat, a proto kromě doprovodné hypertenze, cukrovky a obesity má ještě zvýšený cholesterol.

Pokud se člověku s metabolickým syndromem podaří zhubnout tím, že se méně vycpává, normalizuje se mu krevní tlak a snižuje se mu hladina cukru a cholesterolu. Podle jedné studie téměř ve sto procentech člověk, který zhubne, nemá cukrovku, jeho cukerný metabolismus se stabilizuje.

Jedinci s metabolickým syndromem jsou ti, na kterých si koronavirus rád smlsne. Primař MUDr. Aleš Chrdle říká, že s každým kilem nadváhy je při koronavirové infekci člověk blíže smrti. A přitom to máme všichni ve svých rukou! A je to tak jednoduché!

To vše je pravda. Ale vězme, že koronavirus je zrádný! Proto se vyhýbejme místům, kde ho můžeme snadno potkat, a chraňme se před přijetím větší dávky virů. Zvyšme své hygienické návyky, neboť víme, že při zvýšené opatrnosti nemusí dojít k přenosu ani mezi členy jedné domácnosti.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Bohumír Šimek | pondělí 2.11.2020 21:00 | karma článku: 18,21 | přečteno: 560x
  • Další články autora

Bohumír Šimek

Ruská sekyra štěpí Česko

10.5.2024 v 21:13 | Karma: 31,06

Bohumír Šimek

Vlastenci a zbabělci

26.4.2024 v 16:25 | Karma: 21,46

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

25.3.2024 v 18:15 | Karma: 24,55

Bohumír Šimek

Akce překabátěných komunistů

14.3.2024 v 15:50 | Karma: 39,01

Bohumír Šimek

Co chceš? Anarchii? Totalitu?

1.3.2024 v 23:05 | Karma: 35,24