Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Komunismus a mafiánství ve zdravotní péči

České komunistické zdravotnictví spěje do krachu. Jeho mafiánská složka to jen urychluje, jakož i rozhodnutí sociálních demokratů zrušit poplatky, čímž ochudili zdravotní péči o 5,5 miliardy korun.

Pán Bůh mi umožnil, nebo náhoda mi umožnila, jak chcete, ono je to za jedny peníze, že jsem zaslechl na ČT24 rozhovor Tomáše Julínka, člena ODS, o jeho představách na organizaci zdravotnictví. A jsem tomu opravdu rád.

Tomáš Julínek se soustředuje na konkurenci zdravotních pojišťoven, která je dnes ve své funkční podobě ze zákona zakázána. Nedovedu si představit, že naše zdravotní pseudopojišťovny a prosté redistributorky naší zdravotní daně, by mohly fungovat jako skutečné, navzájem si konkurující pojišťovny. Ale budiž.

Mnohem horší je, že tento rádobypravicový politik hodlá zachovat všechny komunistické mechanismy, hodlá zachovat současný systém financování cestou netransparetního veřejnoprávního pseudopojištění s gigantickými ztrátami z našich peněz na naše zdraví. A hodlá zachovat i to nejrizikovější, čímž je vazalství lékařů vůči pseudopojišťovnám. Nesvoboda lékařů přináší neodpovědnost a ztrátu kvality.

Tomáš Julínek tak dostává do „konkurence“ naše současné „pojišťovny“, ale zcela zabetonovává nemožnost rozlišování kvality mezi lékaři v jejich erudici. Konkurenci lékařů staví jen na ceně jejich práce. Jen podle ceny práce lékaře si budou Julínkovy pojišťovny poptávat lékařskou práci. Kvalitu pseudopojišťoven nezdvihne a odbornou kvalitu lékařů zcela zdegraduje.

Tato Julínkova komunistická reforma je krokem zpět. Jeho předchozí přístup ke zdravotnictví byl alespoň iluzivně pravicový, protože zvýšil spoluúčast pacientů. Bohužel důvod jím zřízených poplatků netkvěl primárně v tom, že jedině cestou spoluúčasti pacienta se může pokusit obnovit pravicové a přirozené mechanismy ve zdravotní péči, ale prostě jen proto, že již tenkrát neměla VZP na zdravotní péči dostatek peněz. Tímto mechanismem umožnil navýšení mzdy zaměstnancům.

Tomášovi Julínkovi zcela vypadává vzájemná konkurence lékařů svojí kvalitou. Opakovaně jsme se přesvědčili, že VZP je schopna rozlišovat kvalitu lékaře jen podle jeho nákladů. Kdo léčí levně (a třebas i špatně), léčí dobře. To je principielně špatně!

Důsledkem tohoto přístupu je radikální pokles kvality. Ta se těžko obnovuje! Nyní nás to bude stát mnohem více peněz. Jiná cesta není. Kvalitu práce lékaře může posoudit jen pacient. Nikdo jiný! Podle toho, kolik kvality dostane za méně peněz. Ale svých peněz! Nikoliv peněz od kohokoliv druhého či peněz odosobněných přes pojišťovnu.

Ano, to znamená, že část jeho peněz musí jít cash přímo přes ordinaci. A pacient musí být osobně odpovědný za proplacení zdravotní péče. Jedině tímto prostým mechanismem obnovíme ve zdravotnictví kvalitu. Politici to po Listopadu věděli, mluvili o tom, že to musí dělat 15%, ale nerespektovali to.

Tím donutili občany věřit plané iluzi, že je možná kvalitní zdravotní péče zadarmo. U nás navíc tato péče musí být zadarmo pro bohaté, kteří na to mají, protože politici touto iluzí řeší zdravotnictví zadarmo pro chudé, místo toho, aby to řešili sociálními dávkami. Je to tak pohodlnější a iluzivně levnější.

Jestliže tedy i „pravicový“ politik je pro komunistický iluzivní systém zdravotní péče s přetrváváním mafiánské ingerence, pak není za současného marastu cesta ven jiná než krach. Bohužel! Sociální demokrati skutečnou reformu nejsou schopni provést pro preferenci svého sociálního inženýrství před přirozenými vztahy v občanské svobodě. A občanští demokraté ji nejsou ochotni provést, aby nepřišli o své hlasy ve volbách, jak to bylo při Davidem Rathem způsobené oranžové revoluci.

Autor: Bohumír Šimek | pátek 13.1.2017 23:11 | karma článku: 21,42 | přečteno: 690x
  • Další články autora

Bohumír Šimek

Zemědělci, pozor!

Na stávku a protesty máte v liberální demokracii právo. Naše společnost je nebezpečně rozdělená, a tak byste měli rozlišovat, zda vás k tomu vybízejí vaše zemědělské organizace nebo destruktoři státu.

19.2.2024 v 16:07 | Karma: 23,80 | Přečteno: 691x | Politika

Bohumír Šimek

Co s tím Eurem?

Náš pan prezident generál Petr Pavel na Nový rok píchnul do vosího hnízda a v koalici se rozpoutala válka. Proč? Nabízím vám svoje subjektivní vysvětlení, ale nenutím nikoho, aby tomu věřil.

16.2.2024 v 13:44 | Karma: 15,83 | Přečteno: 499x | Politika

Bohumír Šimek

Chci mír!

Všichni chceme mít! Nás občanů a politiků jsou dvě sorty. Někteří z nás udělají vše rozumné pro to, aby byl mír v Evropě zachován. Jiní se spokojí jen s vykřikováním prázdných hesel!

26.1.2024 v 17:45 | Karma: 25,96 | Přečteno: 729x | Politika

Bohumír Šimek

Vláda je štvaná zvěř

Parlament jsem vždy považoval za zákonodárný sbor, který máme proto, aby tvořil zákony. Jeho proměnu na bitevní pole v zájmu ukořistění moci ve státě považuji za scestnou!

17.1.2024 v 12:49 | Karma: 22,97 | Přečteno: 790x | Diskuse| Politika

Bohumír Šimek

Euro? Ano! Proč?

Nejsem ani ekonom ani politolog. Přesto mám svůj osobní náhled politického střihu, proč stále odmítáme přijmout společnou evropskou měnu Euro.

2.1.2024 v 21:58 | Karma: 21,31 | Přečteno: 1179x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Muž násilím vnikl do školy v Litvínově. Policie ho našla v obchodě, kde kradl

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  9:52

Několik policejních hlídek včetně psovoda a speciální pořádkové jednotky zasahuje u gymnázia v...

Poslanci rozhodují o omezení prodeje zemědělské půdy cizincům ze třetích zemí

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  9:40

Přímý přenos Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schvaluje Sněmovna. Schválí ji patrně v mírnější...

Záhadný předmět na noční obloze překvapil fotografy čekající na polární záři

3. května 2024  9:26

Záhadné těleso na obloze překvapilo v úterý večer mnoho fotoamatérů, kteří hleděli k nebi v...

Na Chebsku vjel vlak do spadlého stromu a vykolejil, provoz na trati stojí

2. května 2024  18:56,  aktualizováno  3.5 9:15

Uzavírka trati u Plesné na Chebsku, kde ve čtvrtek odpoledne v úseku mezi Velkým Luhem a Skalnou...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 637
  • Celková karma 27,82
  • Průměrná čtenost 1081x
Celý život jsem studoval medicínu a pracoval jako klíč ke zdravotní péči, jako venkovský praktický lékař. Po Listopadu jsem se zabýval organizací zdravotní péče a diskutoval v různých odborných časopisech. Po Listopadu jsem se účastnil politiky zakládáním Občanského fóra a Občanské demokratické strany v jedné pohraniční obci. Pak jsem postrádal u ODS nejprve konservativismus, ale posléze i pravicovost. Tak jsem vystoupil. Celý život od dětství jsem se snažil řešit vztah mezi determinismem a svobodnou vůlí. Zajímavé jsou konsekvence v teologii a justici. Celý život jsem řešil problémy věřících Bohu a atheistů. Klíčovým je, že Bůh není součástí tohoto světa. Sleduji polistopadový vývoj politiky a obávám se o naši liberální demokracii, naše občanské svobody a o právní stát, protože na můj vkus zde příliš mnoho občanů podléhá alternativnímu myšlení, jehož zdrojem je již desetiletí trvající ruská hybridní válka v Evropě, v Americe i v Africe. Pokud si chceme uchovat demokratické hodnoty, musíme se navrátit k Václavu Havlovi, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. Bez těchto hodnot nefunguje demokracie, občanské svobody ani právní stát!