Klausův kapitalismus v Česku

Jaký je ten klausovský kapitalismus? Socialistický? Postkomunistický? Mafiánský? To přenechám odborníkům. Pro mne je divný!

Především musím zdůraznit, že jsem ekonomicky nevzdělán. Jsem laik. Ale to mi nebrání v tom, abych nekladl otázky a neprovokoval k přemýšlení.

 

Slovo kapitalismus odvozujeme do kapitálu, jmění. To investujeme, aby se množilo. To čteme již v bibli v poučení o hřivnách. (Mat 25,14-30) Kdo má, tomu bude přidáno.

 

Pozoruji-li však v současnosti časté žonglování s kapitálem, který se nemnoží prací, ale přikrádáním z veřejných rozpočtů nebo podivným přehazováním z hromady na hromadu s vysokými ztrátami, pak se nelze laikovi divit, že vnímá, že cosi divného je s tím klausovským kapitalismem.

 

Takový kapitalismus neslouží k obohacení společnosti, ale k obohacení jedinců na úkor společnosti. Místo investování, je takovýto kapitál často skrýván před očima veřejnosti. Hřivny jsou zakopány, nemnoží se. Ani v bibli takovéto počínání není příznivě oceněno Hospodářem.

 

Nedochází k investování kapitálu v zájmu naší společnosti do jejího rozvoje, ale k samoúčelnému hromadění v rukou jedinců. Zdůrazňuji, že mi nejde o kolektivní vlastnění, jak si to představují komunisti a socialisti. Mluvím o službě kapitálu společnosti formou rozvoje pracovních míst a řádných odměn těm, co na jeho rozmnožování pracují.

 

Dobré fungování kapitalismu předpokládá korektní, spravedlivé vztahy, úctu k druhému, platnost daného slova, platnost podání ruky a samozřejmě garanci vymahatelnosti práva v naší společnosti. A z toho mnohé postrádám.

 

Samoúčelné hromadění majetku získaného nekorektní cestou je divný kapitalismus. Připomíná mi mafiánské praktiky. To snad mělo být cílem klausovského kapitalismu? Vypadá to tak. A exprezidentova servilnost takovému kapitálu to jen potvrzuje.

 

Příliš často vnímám, jak náš stát brání v rozvoji kapitálu, který není propojen s politickou elitou. To mi připomíná socialistický vztah našich komunistů ke kapitálu před Listopadem. Vnímám to jako křivdu od státu, který hází klacky pod nohy podnikatelům snad v zájmu falešného rovnostářství.

 

Ale hlavním znakem klausovského kapitalismu je preferování a legalizovaní samoúčelného hromadění kapitálu v rukou jedinců, který vznikl okradením spoluobčanů různými machinacemi s jejich investovanými penězi. Tato cesta je posvěcena amnestií Václava Klause. A přirozené právo nemá sílu proti právu pozitivnímu, které naši politici sytí svými výmysly.

 

Není pak překvapující, že tento klausovský kapitalismus je nám divný. Hodně divný! Jakoby ti, co nás před Listopadem ve svých školeních poučovali o zlých kapitalistech, nám to dnes podle svých zaostalých představ chtěli ukazovat v praxi.

 

A existuje cesta ven z tohoto podivného klausovského kapitalismu? Marxova revoluční cesta nám zde nepomůže. Musíme jít trpělivě cestou postupné obnovy konzervativních hodnot, obnovy mezilidských vztahů, bez nichž nefunguje ani prosperující společnost ani kapitalismus přínosný pro celé naše společenství.

Autor: Bohumír Šimek | sobota 9.5.2015 7:41 | karma článku: 23,11 | přečteno: 769x
  • Další články autora

Bohumír Šimek

Jsme jako malé děti

28.6.2024 v 12:49 | Karma: 3,94

Bohumír Šimek

Sbohem, Slovensko!

21.6.2024 v 20:52 | Karma: 17,45

Bohumír Šimek

Volby jako lakmusový papírek

13.6.2024 v 14:00 | Karma: 15,99

Bohumír Šimek

Právo veta v EU

2.6.2024 v 0:13 | Karma: 21,03