Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Mnohokrát jste použil spojení Klausův nebo klausovský kapitalismus a nějak vám uniklo, že na nynější "kapitalismus" nemá Klaus zásadní vliv už 17 let.

2 2
možnosti

Když vystřelím ze zbraně kuli, tak ji pak už také neovlivním. Ale jsem zodpovědný za smrt člověka, kterého trefí.

0 0
možnosti
Foto

Kapitalismus je svobodné přivlastňování nově tvořených hodnot na základě prvotního přivlastnění, práce a směny.  Tohle je tzv. ekonomický způsob.  

Dnes převládá politický způsob, to znamená vyvlastňování nově tvořených hodnot skrze legislativní pravidla a soustředění těchto uloupených peněz v rukách několika jednotlivců jejich rodin a jejich korporací.

1 1
možnosti
LR

Ano.

Mno nově tvořené hodnoty si přivlastňuji.

Část - pravda - dostává ne příliš dobrovolně - stát, který poskytuje služby podstatně nižší hodnoty, než dostává.

A část si rozkradou politici, úředníci s na ně navázanými "podnikateli", kteří by bez státu šli leda krást do samošky jak zpočátku Rittig, nebo do hospody, jako zpočátku Janoušek.

0 1
možnosti
Foto

Ten kapitalismus je takový náš, specificky český. Aneb co jinde funguje, má u nás problémy.

Náš se vyznačuje tím, že jsme si z kapitalismu a socialismu vybrali to nejhorší.

Klausův kapitalismus lze charakterizovat takto: investuji 1 Kč a za tři měsíce se mi musí vrátit 10 Kč; výrobu, která takový zisk nedosáhne, zrušit. Že pak bude nějaký produkt na trhu chybět, bude bolet spotřebitele, ale ne podnikatele. V nejhorším se to doveze z Číny.

Jinak jsme tu příklad, jak se to má dělat dobře, měli. U Bati.

Někdo vidí v kapitalismu jen hromadění zisku. A to je právě špatně. Zisk má sloužit pro další rozvoj podniku, hlavním motorem budiž radost z podnikání - tedy seberealizace. Když prozkoumáte životopisy našich významných průmyslníků (z R - U  první republiky), zjistíte, že nejsem daleko od pravdy. Vesměs to sami byli odborníci a realizovali své nápady (Křižík etc.).

4 0
možnosti

Částečně s Vámi souhlasím. Samozřejmě, že hlavním motorem dobrého podnikatele je radost z podnikání a nikoliv hromadění majetku, jak to často vypadá v naší postkomunistické době.

Vás pohled na Klausův kapitalismus je takovým tím socialistickým kapitalismem. Proč ne?

2 0
možnosti

Asi jste si nevšiml, že "Klausův" kapitalismus skončil v roce 1997 a od té doby ho mrší různí socani  (bohužel - socanské představy fungovaly v poklausovké ODS, o TOPce ani nemluvě). Takže 90 % toho, co kritizujete nepadá na Klausovu hlavu, ale na násleudjící vlády a v nemalé míře i na Brusel

4 1
možnosti
AK

Pokud se vám nelíbí, že Klausův kapitalismus nebyl dovršen, měla byste žít na Ukrajině.

Dobře informovaní kamarádi kamarádů dokázali dokonale využít oproštění od všelijakých zákazů a "brzdiček". Rozhodují o tom, kdo bude platit daně a kdo bude od této povinnosti osvobozen. Určují co bude platit jako zákon a co a koho není třeba respektovat. Disponují vlastními vojenskými jednotkami a jsou schopni vykonávat vojenské operace dle svého uvážení. Jakmile zbavíte svobodu hromadit majetek jakýchkoli bariér a zábran, jakmile zablokujete toky redistribuce a soukromé zájmy postavíte nad zájem veřejný, stane se korupce tou nejkratší a ekonomicky nejefektivnější cestou maximalizace osobního úspěchu. Moc politická se pak rozpustí v moci ekonomické a trh definitivně zvítězí – na prodej je naprosto všechno. Můžete si koupit beztrestnost, nová a nová privilegia, poměrně lacino si pořídíte politický vliv. Žijete pak v Klausově deregulovaném ráji.

Pravidla nezmizela, pořád některá existují. Jste to však vy, kdo stanoví, kdy a pro koho budou platit. Žádný stát vám do toho nebude drze zasahovat, žádná veřejná instituce vaší autoritě, tedy vaší peněžence neodolá.

0 2
možnosti
EP

Takže vezmeme všechny domnělé i skutečné současné problémy české ekonomiky, přidáme k nim přívlastek "klausovo" a máme článek, Jak jednoduché.

1 1
možnosti

Nikoliv! To je problém každého reformátora. Jan Hus byl dokonce jako reformátor upálen.

Ale neměli bychom zapomínat a zavírat oči před tím, že to byl Václav Klaus, kdo rozhodnul, že právní rámec podnikání se bude hledat až dodatečně a že společnost se nebude obtěžovat morálními hledisky.

0 0
možnosti
Foto

Podle statistiky OSN má naše země 28 nejvyšší životní úroveňna světě, podle statistiky OECD je celková kvalita života jeho obyvateldvaadvacátá na světě. Obyvatelstvo trpící nadváhou, tloustnoucí uvelkoformátových barevných televizorů, z něhož 60 % jezdí každý rok nadovolenou k moři či do hor, které vlastní tolik aut, že není kde zaparkovat, vestátě, kde má 95 % bytů s tekoucí a nezávadnou vodu, podobný početsplachovacích WC a ústřední či jiné moderní topení, se zaručenou zdravotní péčípro všechny, se zaručenými důchody, i v této realitě má značná část národapocit, že je týrána a okrádána.;-D

3 0
možnosti

Značná část národa? Většina to naštěstí není! O tom týrání a okrádání mluví především komunisté. Naštěstí ani s jejich soudružskými kumpány to není ani třetina občanů.

To ale neznamená, že můžeme spát na vavřínech! Úsilí o demokracii a svobodu musí trvat stále, jinak o tyto hodnoty přijdeme! Ani naši vrcholní politici nedokáží vždy rozlišovat meze základních tří pilířů moci: Moc zákonodárnou, výkonnou a soudní! Jmenovitě ty politiky označovat nebudu. Bylo by to opět považováno za kopání do autorit.

0 0
možnosti
VS

Vidím, že většina diskutujících je vlastně spokojena s tím, jak bylo naloženo s 25 lety nové doby.  Neoliberální propaganda s hlavním  grálem " volného trhu" tedy funguje skvěle.

Období 25 let promrháno, výsledky s porovnatelnými zeměmi minimální. Na vzdělané ( tím nemyslím absolvování některé z místních VŠ) mladší generaci je vidět, že pochopili. Pochopil, že za lepší společností je potřeba odejít jinam a odcházejí .. škoda pro nás všechny.

1 0
možnosti
Foto

Já chodím a dívám se a vidím, kam se za  25 let naše země posunula. Rozhodně není za co se stydět. Stačí jenom provnat jak moje město vypadalo tehdy a jak vypadá dnes. To je nesrovnatelné. To, že mladí lidi odcházejí jinam za prací neni nic,co by v jiných zemí není. Děje se to v Německu, V. Británii, ve Francii a nikdo se tam z toho nehroutí. Jedině v čem jsme mistři světa je kňourání a nadávání na poměry.

3 2
možnosti
AK

Po roce 89 jsme věřili tomu, co nám říkali (a možná tomu ti politici sami věřili), že budujeme blahobyt pro všechny a život v míru, protože napětí ve světě je vyvoláváno zeměmi socialismu.   

Teď už víme, že blahobyt bude jen pro hrstičku vybraných a jdeme od jedné války k druhé.

Takže za projev optimismu je třeba považovat názor, že propad bude jen pozvolný a bojovat se bude daleko od našich hranic.

0 1
možnosti

nevím, co si vy osobně představujete úpod pojmem "blahobyt" (vilu, dvě auta a miliony ve slamníku;-D?) - ten navíc nikdo v .r 89 - jen to, že na tom budeme líp. A to tedy jsme. Jsem tzv, obyčjený člověk, žiju na sídlišti v paneláku, stejně jako naše děti s rodinami - ovšem neznám ve svém okolí nikoho, kdo by se měl hůř než za socíku. Líp se mají dokonce i ti, co nepracují - za socíku je bu´d zavřeli, nebo museli dělat práci, která je často stála život

3 0
možnosti
VH

Jak vypadá ono "samoúčelné hromadění prostředků"?   Jsou snad peníze ve štrozoku?   Leží tam bez užitku?  Tak blbého kapitalistu aby pohledal.  Všechny peníze jsou (samozřejmě) investovány - pokud je kam je investovat.

0 1
možnosti

Jsi si jist svými výroky? Ty nevidíš kapitál ležící ladem? Ty nevidíš kapitál skrytý před zraky veřejnosti?  Bohužel, mnozí "kapitalisté" byli do nedávna aktivní komunisti!

0 0
možnosti
AS

A33d69a59m 43S32t84a60v62a

9. 5. 2015 9:54

autore, vedete tu kavárenské tlachy.....šmrncnuté nějakým tím panákem.

0 2
možnosti
  • Počet článků 646
  • Celková karma 17,42
  • Průměrná čtenost 1073x
Celý život jsem studoval medicínu a pracoval jako klíč ke zdravotní péči, jako venkovský praktický lékař. Po Listopadu jsem se zabýval organizací zdravotní péče a diskutoval v různých odborných časopisech. Po Listopadu jsem se účastnil politiky zakládáním Občanského fóra a Občanské demokratické strany v jedné pohraniční obci. Pak jsem postrádal u ODS nejprve konservativismus, ale posléze i pravicovost. Tak jsem vystoupil. Celý život od dětství jsem se snažil řešit vztah mezi determinismem a svobodnou vůlí. Zajímavé jsou konsekvence v teologii a justici. Celý život jsem řešil problémy věřících Bohu a atheistů. Klíčovým je, že Bůh není součástí tohoto světa. Sleduji polistopadový vývoj politiky a obávám se o naši liberální demokracii, naše občanské svobody a o právní stát, protože na můj vkus zde příliš mnoho občanů podléhá alternativnímu myšlení, jehož zdrojem je již desetiletí trvající ruská hybridní válka v Evropě, v Americe i v Africe. Pokud si chceme uchovat demokratické hodnoty, musíme se navrátit k Václavu Havlovi, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. Bez těchto hodnot nefunguje demokracie, občanské svobody ani právní stát!