Kdy konečně budeme svobodnou občanskou společností?

Komunistický brainwashing přes čtyřicet let trvající proměnil naši fungující, svobodnou občanskou společnost v nesvobodný, nemyslící lid.

Většina z nás skočila na vějičku našim politikům s přesvědčením, že když mohou v hospodě říkat, co chtějí, že když mohou psát bez ohledu na pravdu jakékoliv nesmysly, že když jim nikdo nebrání ve vycestování do světa, že když jim nikdo nebrání v emigraci, že jsme svobodní občané.

 

Není tomu tak! Svobodnou občanskou společností se staneme, až naše myšlení bude svobodné, nezávislé na našich politicích a na jimi z našich peněz placené propagandě.

 

Rozvoji občanské společnosti by měla sloužit naše média. Ta však se většinou chovají nesvobodně a jsou poplatná našim politikům. Pokud dojde ke střetu části naší společnosti s vládou, naše média prakticky stojí jen na straně vlády. Nemyslím tím fingované, předem připravené konflikty našich odborářů, které jen slouží našim odborářům jako výtah k moci.

 

Posledním testem naší občanské společnosti byla volba prezidenta. Z vnějšího pohledu byla svobodná. Každý mohl volit, koho chtěl. Nikdo mu v tom nebránil. Ale byla ta volba skutečně svobodná? Nejsme stále tím nemyslícím, amorfním lidem?

 

Koho jsme si zvolili, ví každý. Ale co jsme tou volbou vyjádřili? Co jsme si ve skutečnosti zvolili? Zatím jsme se neosvobodili ani od komunistického myšlení. Naše volba nás vrací zpět k Listopadu. Zvolili jsme si pokračování éry Václava Klause.

 

Ale to je éra potlačování občanské společnosti. Což již jsme zapomněli, jak byl rozvoj občanské společnosti proti srsti Václavu Klausovi a jeho věrné ODS? Václav Klaus byl většinou národa uctívaným politikem a mnozí se neprobrali z této iluze dosud. Neprobudila je ani jeho podivná amnestie namířená proti nám obyčejným lidem.

 

Svoboda není to, že mohu nezodpovědně pindat jakékoliv nesmysly bez ohledu na pravdu. Svoboda je odpovědnost za sebe, za své děti, za své spoluobčany. Svoboda je výchova k Pravdě, odpovědnosti a úctě k druhému člověku. Je zajímavé, jak naši politici nechápou, že míra naší odpovědnosti je zrcadlem naší svobody. Nebudeme-li takto svobodní ve své odpovědnosti, nikdy se svobodnou občanskou společností nestaneme.

Autor: Bohumír Šimek | neděle 28.4.2013 7:43 | karma článku: 15,45 | přečteno: 598x
  • Další články autora

Bohumír Šimek

Jsme jako malé děti

28.6.2024 v 12:49 | Karma: 3,94

Bohumír Šimek

Sbohem, Slovensko!

21.6.2024 v 20:52 | Karma: 17,45

Bohumír Šimek

Volby jako lakmusový papírek

13.6.2024 v 14:00 | Karma: 15,99

Bohumír Šimek

Právo veta v EU

2.6.2024 v 0:13 | Karma: 21,03