Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JH

J37i89ř47í 88H61a25n51s

1. 5. 2013 10:30

;-DVidím, že s.Miroslav, ruku v ruce se s.Petrem, vám zde dali zabrat, s úmyslem vás zmást. Naštěstí neúspěšně, gratuluji.R^

0 0
možnosti
MP

EHS=evr.hosp.SPOLUPRÁCE. EU=Evr.unie. unie=SVAZ. Nejste-li příliš mlád,nepřipomíná vám to něco? I když ani tehdy nebylo tolik nesmyslných zákazů a příkazů.

0 2
možnosti

Samozřejmě! Přitovnáváte RVHP k EU. Myslím, že je v tom podstatný rozdíl. I když hloupost úředníků EU nepopírám...

:-)

2 0
možnosti
MP

Jsem vyložený pragmatik. Svoboda je podle vás všechny tyto zákazy,příkazy,omezení?

1 2
možnosti
MP

Když jsme nebyli v EU neměli jsme tolik zbytečných zákazů a příkazů a ekonomika fungovala normálně. Jak se podílíme na společných názorech? EU si to zařídila tak,že velké země mají víc hlasů. Stále musíme za něco bojovat. Proč si někdo musí vybojovat větší dotace na zemědělství? Proč se nedá každému  stejně spravedlivě? Proč se musí soudem bojovat např.o pomazánkvé máslo,které soud uznal,že může být?Jestliže soud uznal toto máslo,logicky jde o zbytečnosti,které si někdo násilně vymýšlí. Které země to daly k soudu,mohou mít pomazánkové máslo. Proč se soud musel  zabývat takovými nesmysly? Proč se neřeší krimíinilita nepřizpůsobivých,nezaměstnanost atd?

0 3
možnosti

Jsou důležitější věci:

Společná ekonomická nezávislost, společná obrana a společná politika.

Pitomostí si člověk užije zjevně v každém státě, kde mají úředníka, že?

:-)

1 0
možnosti
MK

M21i35l27a90n 12K61e81s91l

28. 4. 2013 11:16

Další utopie.Již Platon chtěl reformovat a kam to dospělo.

0 2
možnosti

Skepse není můj program!

:-)

1 0
možnosti

karma - ovšem s jednou připomínkou: K termínu svobodná společnost bych už nepřidávala žádná adjektiva - tedy ani slovo občanská. Ta totiž původní význam většinou jen okleš´tují (podobně jako "lidová demokracie apod.)

2 0
možnosti

Dík!

Ale nesouhlasím s Vaší připomínkou. Na rozdíl od "lidové demokracie", kdy jde ke zdvojení slov, občanská společnost je o něčem jiném. Společnost a občané je rozdíl. Proto mi svobodná společnost nestačí. To je málo. Viz můj text. Jsem přesvědčen, že potřebujeme společnost svobodných občanů. Tedy nejen si pustit hubu na špacír, ale odpovědně a svobodně usilovat o pravdu.

Ale v podstatě jde o prkotinu. Jen je třeba klást důraz na svobodné myšlení oproti nezodpovdnému plkání, volnému cestování...

:-)

1 0
možnosti

Trošku jsem nepochopil, jak jste to myslel. Sám jsem prezidenta nevolil (vím, jsem kacíř a tak dále, ale volba mezi vlezdobruselským socialistou a vlezdobruselským socialistou je volbou vlezdobruselského socialisty a toho jsem volit nechtěl), ovšem společnost paradoxně volila proti vládě a proti vlivu médií, což ukazují spíš na její emancipaci. Klaus? Jakým způsobem Klaus potlačoval občanskou společnost? Klaus se staví proti NGOismu a snahám zájmových, nevolených skupin ovlivňovat politické dění ve svém zájmu, ovšem pod záštitou občanské společnosti. Ovšem je jedním z mála zastánců občanských svobod, základní podmínky existence občanské společnosti. Občanská společnost ve stylu Václava Havla (ač si ho jinak vážím) by, v konečném důsledku, vedla ke vzniku společnosti založené na korporativismu, kde by demokratická diskuze a tržní systém byly nahrazeny bojem jednotlivým zájmových skupin (maskovaných jako instituce občanské společnosti). Proti tomu se Klaus (coby čtenář Hayeka, který dokáže rozeznat nezamýšlené důsledky politických činů) stavěl.

4 1
možnosti

Pane Šindelář!

Půl hodiny jsem tu sepisoval odpověď na Vaši repliku a odpověď zde chybí! Nevím, zda někomu vadil můj upřímně pravdivý postoj. Ale budiž. Pokusím se o rekonstrukci. Moje odpověď zde není!

Začal jsem tím, že naše postoje jsou rozdílné, ale to nesmí být důvodem k nechlapské diskusi formou urážek a pohrdání, jak je dnes zvykem. Ostatně i toto je důkazem nerozvinuté občanské společnosti.

Na rozdíl od mnohých našich občanů vnímám Evropskou unii jako nezbytnost pro státy v Evropě v době globalizace světa, pokud chtějí přežít a nezůstat na pospas světovým mocnostem. Avšak podle mého náhledu nestačí jen hospodářská unie, ale nezbytností je i sjednocování evropské zahraniční politiky. Mnohé se mi na Evropské unii nelíbí, ale vzdát se ovlivňování dění v Evropě, tak jak to dělal Václav Klaus, není řešením! Náš rozdílný pohled na Evropskou unii je zjevně také příčinou, proč jsem Váš "vlezdobruselký socialismus" u kandidátů na prezidenta nepociťoval.

Václav Klaus nepotlačoval občanskou společnost zjevně, ale bránil jejímu rozvoji všemi silami, protože rozvinutá občanská společnost je obranou proti totalitaristickému vládnutí, ke kterému Václav Klaus měl sklony. Vzpomeňme na politickou kulturu ve sněmovně, kterou nám tu založil. Jde o ubíjení protivníka o jediný hlas, místo zvažování kvality jeho názorů.

Zdá se, že Vaše obava ze společnosti opřené o myšlení Václava Havla, se naplnila konáním Václava Klause. Došlo k omezení demokratické diskuse v Parlamentu, Václavem Klausem a jeho ODS zde byl instalován značně deformovaný trh, jeho "pravičáci" zde postupují konstruktivisticky, levicově, nepřirozeně a neslouží podnikatelům a živnostníkům tolik, jako miliardářům a kmotrům. :-)

0 1
možnosti
SB

Pane Miroslave Petře, Vašemu příspěvku jsem dal kladný bod.

S tím Klausem je to tak, že prostě mu média nasazovala psí hlavu s mnozí lidé to slepě opakovali. Sám za vrchol považuji to, jak byl ostouzen, když v Austrálii odmítl vstoupit do budovy tamějšího rozhlasu. Hovořilo se o dvou důvodech: Za prvé proto, že tam před ním byla nějaká školní výprava a on by musel čekat ve frontě, než odbaví ty děti, a teprve podtom by odbavili jeho, a za druhé proto, že prý se mu nelíbilo, že by musel projít bezpečnostním rámem.

Kolik keců se toho udělalo proti jeho osobě! A ve skutečnosti se stalo co? Jeden člověk, a je jedno, že v tomoto případě to byl Klaus, protože stejná práva měl kdokoli jiný, přišel k nějaké budově, sdělili mu podmínky, za kterých by mohl vstoupit dovnitř, jemu se ty podmínky nelíbily, tak se obrátil a odešel. Provozovatel instituce má práve stanovit podmínky vstupu do budovy, jaké sám uzná za vhodné, ale kterákoli osoba má zase právo říci, že se mu ty podmínky nelíbí a do budovy nevstoupí. Klaus využil jen naprosto stejného práva, které má kdokoli třeba vůči kinu, když se mu nelíbí cena lístku (cena lístku je v případě kina podmínkou vstupu).

Ti lidé, kteří za aroganci považuji i naprosto svobodné rozhodnutí nevstoupit do budovy, kam se člověku vstoupit nechce, jsou naprosto nemyslící bytosti.

3 3
možnosti

Zjevně odpovídáte někomu jinému. Z toho usuzuji, že se to zde stává, že příspěvek mizí a musí se napsat nový. A tak někteří znalí diskutéři si napíší příspěvky bokem, a pak je sem jen vkládají. Bohužel, ne vždy k odpovídajícímu textu...

:-)

1 0
možnosti
AK

Takže když to shrnu, komunistický brainwashing nahradil kapitalistický brainwashing a jede se dál, že?

2 3
možnosti

Nevidím to tak. Pokud chcete mluvit o brainwashingu Klausovy éry, pak si kladu otázku, zda nejde o pokračování téhož. Vnímám tuto společnost jako divně kapitalistickou, snad jako mafiánský kapitalismus, nebo snad socialistický kapitalismus, jak jsme jej znali z NDR.

Já zde však zdůrazňuji to, že bez ohledu na tyto vnější podmínky potřebujeme dobře fungující svobodnou občanskou společnost.

:-)

0 0
možnosti
Foto

A koho jsme tedy v prezidentských volbách měli volit, abychom Vám dokázali, že jsme svobodnou občanskou společností?

4 0
možnosti

Těch svobodně myslících kandidátů, kteří nejsou spojeni pupečníkovou žílou s komunismem ani s deformacemi polistopadovými, byla celá řada!

:-)

1 0
možnosti
  • Počet článků 646
  • Celková karma 17,42
  • Průměrná čtenost 1073x
Celý život jsem studoval medicínu a pracoval jako klíč ke zdravotní péči, jako venkovský praktický lékař. Po Listopadu jsem se zabýval organizací zdravotní péče a diskutoval v různých odborných časopisech. Po Listopadu jsem se účastnil politiky zakládáním Občanského fóra a Občanské demokratické strany v jedné pohraniční obci. Pak jsem postrádal u ODS nejprve konservativismus, ale posléze i pravicovost. Tak jsem vystoupil. Celý život od dětství jsem se snažil řešit vztah mezi determinismem a svobodnou vůlí. Zajímavé jsou konsekvence v teologii a justici. Celý život jsem řešil problémy věřících Bohu a atheistů. Klíčovým je, že Bůh není součástí tohoto světa. Sleduji polistopadový vývoj politiky a obávám se o naši liberální demokracii, naše občanské svobody a o právní stát, protože na můj vkus zde příliš mnoho občanů podléhá alternativnímu myšlení, jehož zdrojem je již desetiletí trvající ruská hybridní válka v Evropě, v Americe i v Africe. Pokud si chceme uchovat demokratické hodnoty, musíme se navrátit k Václavu Havlovi, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. Bez těchto hodnot nefunguje demokracie, občanské svobody ani právní stát!