Jsme na hraně nebo už jsme nahraní?

Blíží se selhání zdravotní péče. Počty nemocných se zvyšují raketovým tempem, stejnětak počty nemocných s těžkým průběhem, vláda varuje, ale společnost jí nevěří. Máme šanci předejít totálnímu selhání zdravotní péče?

Co to znamená selhání zdravotní péče? To je stav, kdy v nemocnici musí někdo rozhodovat o tom, kdo ještě bude léčen a kdo již léčen nebude. Vláda chce toto rozhodování hodit na lékaře, ale ministr zdravotnictví má povinnost k tomuto jednání dát svoje politické rozhodnutí a určit postup lékařů.

Tyto postupy jsme tu měli v komunistickém zdravotnictví. Když jsem při semináři citoval odborníky, že hypertenze se diagnostikuje jen do čtyřiceti let, tak si primař jen ironicky postesknul, že jeho už by se to netýkalo. Přesná diagnostika byla takto omezená, ale my jsme to nedodržovali. Avšak léčení selhání ledvin dialýzou omezené věkem jsme obejít nemohli, pokud jsme nepracovali ve zvláštní zdravotní péči pro komunisty. Naštěstí jsem se nikdy nemusel rozhodovat o tom, koho smím ještě léčit a koho léčit již nemohu. O tom rozhodovali primaři a zvláštní straničtí lékaři.

Dnes se nám už reálně přibližuje tato hrana rozdělování pacientů na ty, které léčit můžeme, a ty, které léčit již nemůžeme, protože se dostáváme na hranici lůžkového a personálního fondu. Od jara jsme politiky na hrozbu selhání zdravotní péče upozorňovali, ale marně.

Politici nám nevěřili a stále falešně přesvědčovali občany, že koronavirus porazíme. Od jara jsme všichni upozorňovali, že přes léto aktivita koronaviru klesne, aby se s podzimem opět vrátila ve větší síle. Marně! Politici si odjeli na zahraniční dovolenou, kterou nám nedoporučovali, a varovné hlasy nebrali vážně. Usnuli na vavřínech s přesvědčením, že jsme evropští premianti v boji s koronavirem.

Varující epidemiology a odborníky jsme nebrali vážně. Politici jsou chytřejší než odborníci. Tak postupujeme ve všem. I v řízení zdravotní péče! To si ani komunisti nedovolili, aby lékařům vládli političtí nevzdělanci. Dnes to přináší nedozírné následky, ale nejen v boji s koronavirem!

Spolu s našimi politiky nepřipraveni vstupujeme na šikmou plochu a jedeme šupem dolů! Poddimenzovali jsme nejen hygienické stanice, ale omezili jsme i počty lůžek, zavinili jsme výrazné poklesy počtů zdravotníků, mezi nimiž se nyní šíří nákaza koronavirem exponenciálním způsobem! Skoro většina lékařů spadá do věkové kategorie jeden mrtvý z pěti nakažených! Selhává epidemiologické trasování, selhává i testování. V nárůstu počtů nemocných jsme v Evropě premianti a celosvětově jsme už druzí a přestihli jsme i Izrael!

Jak to celé dopadne? Máme ještě šanci? Samozřejmě! Vzpomeňme si na jaro. Politici nezabezpečili zdravotníky a seniorské domovy ochrannými prostředky. A tak si občané ušili roušky sami. Nyní je situace mnohem vážnější! Co s tím?

Nespoléhejte se na politiky, spoléhejme se na sebe jako na jaře! Maximálně omezme vzájemné kontakty! Opakovaně větrejme naše domovy i pracoviště! Nosme roušku! Opakovaně si častěji řádně myjme a desinfikujme ruce! Nezatěžujme zbytečně zdravotní péči! Při sebemenším infekčním onemocnění zůstaňme doma a nikam nechoďme, pokud jsme bez horečky! Snažme se být odpovědní za druhé! Pak vytváříme šanci, že naše zdravotnictví neselže a že většina z nás přežije!

Musíme dohnat to, co Babišova vláda přes léto zaspala!

Autor: Bohumír Šimek | neděle 11.10.2020 16:48 | karma článku: 18,80 | přečteno: 534x
  • Další články autora

Bohumír Šimek

Politika a politikaření

17.5.2024 v 11:23 | Karma: 9,72

Bohumír Šimek

Ruská sekyra štěpí Česko

10.5.2024 v 21:13 | Karma: 31,06

Bohumír Šimek

Vlastenci a zbabělci

26.4.2024 v 16:25 | Karma: 21,46

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

25.3.2024 v 18:15 | Karma: 24,55

Bohumír Šimek

Akce překabátěných komunistů

14.3.2024 v 15:50 | Karma: 39,01