Jsem bohatý důchodce

Když jsem pracoval, neměl jsem peníze na přestavbu domu, na kterou jsem si musel půjčovat. Když jsem šel do důchodu a pracoval dál, měl jsem důchod a příjem z práce a měl jsem na přestavbu starého domu.

Když jsem jen pracoval, byl jsem rád, že rodina měla měsíčně 5000,-Kč na stravu, neodvažoval jsem se chodit do hospody na pivo, přestal jsem kouřit, přestavba starého domu se protahovala do nekonečna. Po odchodu do penze jsem mohl přestavbu dotáhnout do stavu, že jsem se mohl s rodinou přestěhovat do svého. Pak i synek začal pracovat a zdá se, že přestavbu starého domu dokončíme.

 

Teprve při těchto dvou příjmech, důchod plus výdělek, jsem se stal svobodným člověkem. Máme kde bydlet, máme co jíst, pěstujeme si svoji zeleninu a svoje ovoce, chovám slepičky a topíme si převážně dřevem ze svého lesa. Chodím i jednou týdně do hospody posedět s kamarády.

 

Chodí tam denně i staří štamgasti, celý večer pijí pivo a kouří cigarety. Na první pohled mají peněz dost, ale jsou i skromní. Současná vláda se o důchodce stará dosti a rozhodně nenechá důchodce umřít hlady.

 

Pravda, čeští důchodci mají k německým důchodcům stále velmi daleko. Němečtí důchodci jezdí na léto do Chorvatska, kde pobývají od jara do podzimu, aby ušetřili. To se nás českých důchodců ještě dlouho týkat nebude.

 

Ale není dobré se tím chlubit, že jsme bohatí důchodci, ve státě, ve kterém všichni pláčou, že nemají peníze na jídlo a na bydlení. Když vás zastaví policajt a chce za přestupek 500,-Kč, nevyplácí se mu to dát se slovy. „Já jsem bohatý důchodce.“ Policajt zrudne a neví, zda má pokutu zvýšit, nebo vás odvést na policejní stanici, že si z úřední osoby děláte srandu.

 

Ale ze zdravotních důvodů jsem musel přestat pracovat a žiju jen z důchodu. Svého a svojí ženy. Snažil jsem se do důchodu pár korun naspořit, ale díky inflaci si z toho stát bere jednu sedminu (15%) ročně. Kam se na to hrabou středověké desátky!

 

Vzhledem k rostoucím cenám, vysoké inflaci, energetické krizi a Putinově nemilosrdné válce na Ukrajině se cítíme být nejistí, protože jsme přestali pracovat a jsme odkázáni převážně jen na důchodové příjmy. A tak se musíme spolehnout na slib Petra Fialy, že nás vláda nenechá padnout.

 

Autor: Bohumír Šimek | pátek 9.12.2022 23:13 | karma článku: 25,79 | přečteno: 1144x
  • Další články autora

Bohumír Šimek

Vlastenci a zbabělci

26.4.2024 v 16:25 | Karma: 19,74

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

25.3.2024 v 18:15 | Karma: 23,98

Bohumír Šimek

Akce překabátěných komunistů

14.3.2024 v 15:50 | Karma: 38,95

Bohumír Šimek

Co chceš? Anarchii? Totalitu?

1.3.2024 v 23:05 | Karma: 35,19

Bohumír Šimek

Vážení farmáři!

23.2.2024 v 17:24 | Karma: 37,04