Je tak nebezpečný ibuprofen, jak se o něm nyní mluví?

Léky na bolest jsou nejčastěji zneužívaná léčiva a mohou způsobit i vážné komplikace našeho zdraví.

Ibuprofen je látka, která patří mezi antirevmatika, a problém jeho užívání se v podstatě týká celé této skupiny léků. Nejde jen o to, že tyto léky dráždí žaludeční sliznici a že ve vyšších dávkách potřebujeme užívat léky na snížení sekrece žaludeční šťáv, abychom tak předcházeli vředové chorobě žaludku a dvanácterníku.

 

Nejde jen o to, že způsobují městnání vody v těle a vede to k otokům nohou. Vážnější je negativní ovlivnění léčby vysokého krevního tlaku, protože vysoký krevní tlak vede k vážným komplikacím nejčastěji v podobě srdečního infarktu, srdečního selhání a mozkové cévní příhody. Systematické nadužívání antirevmatik ve vyšších dávkách hrozí selháním jater nebo selháním ledvin.

 

Antirevmatika nejčastěji užíváme na bolest. Je to vždy nutné? Bolest není nemoc, bolest je pouhý příznak, že se v organismu něco děje. Léčit tedy musíme především příčinu bolesti. Léčba bolesti je mnohem méně indikovaná než tyto léky užíváme.

 

Jsme snad mnohem méně otužilí vůči bolesti než byli naši předkové? V čem tedy tkví toto zneužívání analgetik?

 

Bolest má dvě složky: Bolestivý podnět a vnímání bolesti v mozku. Proto je účinek léků proti bolesti často potencován lékem na depresi nebo lékem na zklidnění. A při bolesti od páteře, ale i při bolesti kloubů, může být účinek léku zvýšen lékem na uvolnění svaloviny.

 

Každá bolest má svůj emocionální doprovod. Pokud se obáváme toho, že bolest může znamenat nějakou vážnou změnu v těle, vnímáme ji mnohem intenzivněji. Při jejím delším trvání se jí zbavujeme mnohem hůř, protože se může v těle spojovat podmíněnými reflexy s nejrůznějšími podněty.

 

Bolest může být i pozoruhodným projevem naší deprese. Všichni známe lidová rčení „Kdo ti leží v žaludku?“, když nás bolí žaludek. I bolest v oblasti páteře včetně druhotného nálezu ztuhlosti na svalech může mít příčinu jen v depresi.

 

Jak nakládat s bolestí, pokud nechceme zneužívat analgetika a antirevmatika? Je třeba se snažit vždy znát příčinu bolesti. Již tímto poznáním se intenzita bolesti často sníží. A pak se přizpůsobit příčině bolesti klidem, prohříváním nebo prochlazováním. Přístup je rozdílný podle příčiny.

Zbytečným nadužíváním analgetik a antirevmatik můžeme ohrožovat i svoje zdraví. Proto pokud mne něco bolí, říkám si: Bolí mne nohy, ale chodím! Bolí mne to či ono, ale žiji! A pokud možno neužívám nic.

 

Závěrem lze říci, že při užívání ibuprofenu, jakož i ostatních antirevmatik, ordinovaných lékařem, se negativních účinků nemusím bát, protože každý praktický lékař i specialista o těchto problémech ví a počítá s nimi při předepisování. Také nám je nesype jako zrní slepicím!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Bohumír Šimek | pondělí 30.6.2014 7:29 | karma článku: 18,88 | přečteno: 1629x
  • Další články autora

Bohumír Šimek

Ruská sekyra štěpí Česko

10.5.2024 v 21:13 | Karma: 30,90

Bohumír Šimek

Vlastenci a zbabělci

26.4.2024 v 16:25 | Karma: 21,29

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

25.3.2024 v 18:15 | Karma: 24,41

Bohumír Šimek

Akce překabátěných komunistů

14.3.2024 v 15:50 | Karma: 39,01

Bohumír Šimek

Co chceš? Anarchii? Totalitu?

1.3.2024 v 23:05 | Karma: 35,24