Iluze zdravotní péče

Po Listopadu jsme chtěli znovu postavit zdravotnictví na přirozených základech. Ani stát, ani lidé neměli peníze. Politici se rozhodli postavit vše na postkomunistických, konstruktivistických základech.

Někteří lékaři upozorňovali na potenciální zrady levicové politiky, že kvalitní zdravotní péče nemůže být bezplatná, že to bude mít vážné důsledky především pro chudší občany. Marně. Dnes je to zjevné. Zdravotní péče je oficiálně levná, ale ztrácí kvalitu i dostupnost! Je zneužívána pacienty i lékaři. Pokud ji nepostavíme zpět na přirozené základy, bezplatná zdravotní péče nemá žádnou hodnotu a vytváří hlubokou černou díru, takže i 500.000,000.000,-Kč je pak málo!

 

Nemáme na adekvátní zaplacení lékařů a zdravotních sester, nemáme dost peněz na léky, nemáme dost peněz na léčbu vzácných onemocnění! Navíc děláme z nemocničního personálu nesvéprávné otroky, kteří musí pracovat mnohem víc než ostatní občané a dokonce jsou donuceni porušovat naše zákony!

 

Politici nám nalhávali, že pacient je pánem zdravotní péče. Nesmysl! Pánem je ten, kdo platí! Pacient jen někde u zdravotní pojišťovny odevzdává zdravotní daň a pak žádá u lékaře ošetření bezplatné. Ošetření má platit zdravotní pojišťovna. Ta je pánem! A rozhoduje o tom, která zdravotní péče bude uhrazena, který pacient ošetřen bude, a který již ošetřen nebude!

 

Zdravotní pojišťovna také rozhoduje, který lékař smí pro ni pracovat a který nesmí, co smí lékař dělat a co nesmí (bez ohledu na jeho dovednosti!), co smí a nesmí ordinovat. Pánem není ani pacient, ani lékař. Je povinností zdravotní pojišťovny pacientovi sehnat lékaře. Ale lékaři nejsou, sestry nejsou, peníze nejsou!

 

Dnes lékaři podepsali s politiky dohodu. Za svoji normální práci dostávají průměrnou mzdu! To je ostuda naší společnosti! To se nezmění! Dostanou jen pár tisíc přidáno. Ale příčinu lékařských protestů to neřeší. Lékaři jsou také jen lidé. Mají své rodiny, měli by vychovávat své děti. Ale politici je zatím chtějí jen uplácet pár tisíci korun navíc! To je málo! Podstatu protestu to neřeší!

 

Bylo nás pár, kteří jsme si uvědomovali nutnost přirozených vztahů ve zdravotní péči. Politici byli hluší a stavěli jen na postkomunistické, levicové politice. Pacienti se tomu přizpůsobili, lékaři se tomu přizpůsobili. Občané ztratili svoji odpovědnost za svůj život a propadají se do závislosti na státu a na největších destruktivních křiklounech. Ale i lékaři ztrácejí svoji odpovědnost, pokud je jim bráněno v léčbě svých pacientů.

 

Pravicová politika, která je zodpovědná za budoucnost naší společnosti, zmizela již dávno po Listopadu. Zmizela? Neobnovila se! Tak jsem opravdu zvědavý na výsledek restrukturalizace naší zdravotní péče! V socialistickém systému snadno mizí peníze. Pak ani 500 miliard korun nestačí!

 

MUDr. Bohumír Šimek, praktický lékař v.v.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Bohumír Šimek | sobota 9.12.2023 19:56 | karma článku: 40,77 | přečteno: 7194x
  • Další články autora

Bohumír Šimek

Ruská sekyra štěpí Česko

10.5.2024 v 21:13 | Karma: 31,05

Bohumír Šimek

Vlastenci a zbabělci

26.4.2024 v 16:25 | Karma: 21,46

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

25.3.2024 v 18:15 | Karma: 24,55

Bohumír Šimek

Akce překabátěných komunistů

14.3.2024 v 15:50 | Karma: 39,01

Bohumír Šimek

Co chceš? Anarchii? Totalitu?

1.3.2024 v 23:05 | Karma: 35,24