Dnes jako za komunistické totality

Myslel jsem, že jsme se komunistické totality zbavili. Bohužel, komunistická totalita zůstala v nás. Radost z udávání souseda nám zůstala…

Máme jednu z větších zahrad, které se táhnou z obce do polí. Odjakživa jsme zde po zimě uklízeli zahrady pálením klestí a v létě si na ohníčku opékali buřty. To ještě nebyly supermarkety a buřty se daly jíst. Dnes by to ani pes nežral.

 

Jednu vzdálenější zahradu po smrti jejího majitele koupil nějaký Rus a pak ji rozdělil na čtyři parcely a nechal na nich postavit domky. Vloni na mne přes zahrady ječela jedna bosorka, když se při úklidu zahrady otočil vítr. Inu, náplava.

 

Nemám rád konflikty a tak jako slušný chlapec bedlivě sleduji, zda se nemůže vítr otočit vůči těmto přistěhovalcům. Včera byl tak krásný den a vítr vanul od náplav. Věděl jsem, že je nebudu kouřem obtěžovat a tak jsem zapálil ohníček.

 

Najednou se za zahradami objevilo policajtské auto, které jsem tu ještě nikdy neviděl. Zajeli k náplavám, kde chvíli rozmlouvali, a pak se zastavili za naším plotem a vyzvali nás, abychom k nim šli. Viděli jen doutnající ohníček, ale mluvili o vatře, mluvili o stížnosti občanů, ale konkreta jsou prý tajná. Já jsem žádné stížnosti od nikoho neměl, ale oni dobře věděli. Pro dnešek z toho nebudeme nic dělat, ale zhaste ten doutnající ohníček.

 

Podle jejich předchozí zastávky jsem si uvědomil, že mne udala ta náplava, kterou jsem kouřem vůbec neobtěžoval. To se mi za komunistů nikdy nestalo. A tak jsem pochopil, že nám zůstala bezdůvodná chuť udávat spoluobčany.

 

Všimli jste si toho, že nám ubývá svobody a množí se nenávist, závist, lež, nedůvěra a nevraživost. Smrdíme tou špínou společenské destrukce jako já kouřem, když pálím klestí.

 

Asi jsem něco porušil. Ale následovníci VB mi nedokázali vysvětlit, co. Pochopil jsem jen, že mám zhasit doutnající ohníček, nebo že na mne pošlou hasiče a to bude drahé.

 

A tak prosím ty z vás, kteří máte menší zahrádky, abyste mne poučili. Vždyť i vy si možná připravujete pokrm na zahrádce. Máte k tomu postavená různá zařízení. Jak velký ohníček se smí, jak velký se již nesmí.

 

Říká se, že naši poslanci vymysleli nějaké nové zákony. Já vím, když není žalobce, není soudce. Ale já mám v rajonu udavače. Dík.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Bohumír Šimek | pátek 12.4.2013 1:59 | karma článku: 30,58 | přečteno: 1731x
  • Další články autora

Bohumír Šimek

Vlastenci a zbabělci

26.4.2024 v 16:25 | Karma: 20,54

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

25.3.2024 v 18:15 | Karma: 23,98

Bohumír Šimek

Akce překabátěných komunistů

14.3.2024 v 15:50 | Karma: 38,95

Bohumír Šimek

Co chceš? Anarchii? Totalitu?

1.3.2024 v 23:05 | Karma: 35,19

Bohumír Šimek

Vážení farmáři!

23.2.2024 v 17:24 | Karma: 37,04