Co s tím Eurem?

Náš pan prezident generál Petr Pavel na Nový rok píchnul do vosího hnízda a v koalici se rozpoutala válka. Proč? Nabízím vám svoje subjektivní vysvětlení, ale nenutím nikoho, aby tomu věřil.

Naši svrchovanou suverenitu Česka jsme si zajistili v obranném společenství Severoatlantické aliance od 12/6-1999 a vstupem do Evropské unie dne 1/5-2004, pro který rok před tím v referendu hlasovalo 77% občanů. Součástí tohoto referenda byl příslib našeho vstupu do eurozóny.

 

Od té doby uběhlo již 20 let a my jsme se tak nějak bez veřejné diskuse promlčeli do současného stavu, který je podstatně ovlivněn alternativním myšlením, jehož zdrojem je ruská desinformační hybridní válka. Jakási diskuse ekonomů probíhá, ale spíše problém zastiňuje než vysvětluje.

 

Nepochybuji o tom, že bychom už dávno měli být v eurozóně. Naši podnikatelé již dnes převážně účtují v Euru, protože při všech převodech v těchto měnách na tom tratí velké peníze. Ale občanům to naši politici stále odpírají, i když se jich týkají podobné ztráty! Proč? Já nemohu vědět, jak mnoho pijavic je přisátých na těchto transferech, ale je zjevné, že tak málo to nebude. Falešně strašíme zchudnutím naši občanů a falešně tvrdíme, že naše ČNB uhlídá naše finance lépe než Evropská centrální banka. Ale inflaci řízenou naší ČNB jsme měli podstatně větší než mají v eurozóně.

 

A tak se se mnou zamyslete po příčině odmítání Eura. Nejsem ekonom, ale souhlasím s těmi ekonomy, kteří říkají, že v eurozóně jsme už dávno měli být. Dovídáme se, že je to čistě politická otázka. Proč tedy někteří naši politici stále odmítají Euro? Co je toho příčinou?

 

Zcela subjektivně racionálně uvažuji, že politici ukotvující suverenitu Česka v Evropské unii a Severoatlantické alianci usilují o vstup do eurozóny. A politici, kterým se nehnusí naši státní suverenitu opět odevzdat do rukou ruského imperialismu, Euro odmítají, protože bychom se dále vzdálili Východu a příliš se přiblížil sjednocující se Evropě.

 

Všichni víme, která strana Euro chce, a která ho nechce. Jen ODS vnímám jako rozpolcenou tímto problémem. Klausovská část odmítá Euro a hlubší integraci Evropské unie, ale novější část ODS od předsednictví Petra Fialy usiluje o Euro. Tak to vnímám já.

 

A kdo byl Václav Klaus? Zaměstnanec Prognostického ústavu, který pracoval pod dohledem ruských tajných služeb KGB, jak svědčil týdeník Respekt. Tito zaměstnanci u nás prováděli politickou a ekonomickou transformaci společnosti. A tak nám tu vládnou překabátění postkomunističtí oligarchové navyklí na spolupráci s ruskými tajnými službami, kteří Euro nepotřebují. A rubl zatím také ne.

 

Shrňme si to. Vstup do eurozóny nám usnadní financování našeho hospodářství a obchodování, ušetříme na transferech v těchto měnách, dojde k odstavení nejrůznějších pijavic, každému občanovi bude zjevné, jak si na tom stojíme vůči ostatním občanům ve státech Evropské unie a eurozóna nás bude více vázat do sjednocené Evropy.

 

Proto nemohu volit stranu, která odmítá Euro!

 

.……………..

 

PS: Alexej Navalnyj se dobrovolně obětoval za svůj národ. Čest jeho památce!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Bohumír Šimek | pátek 16.2.2024 13:44 | karma článku: 15,83 | přečteno: 499x
  • Další články autora

Bohumír Šimek

Ruská sekyra štěpí Česko

10.5.2024 v 21:13 | Karma: 31,06

Bohumír Šimek

Vlastenci a zbabělci

26.4.2024 v 16:25 | Karma: 21,46

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

25.3.2024 v 18:15 | Karma: 24,55

Bohumír Šimek

Akce překabátěných komunistů

14.3.2024 v 15:50 | Karma: 39,01

Bohumír Šimek

Co chceš? Anarchii? Totalitu?

1.3.2024 v 23:05 | Karma: 35,24