Co rozhoduje o naší léčbě?

MUDr. Pavel Vepřek, jako předseda Občan, se bude dne 5/4-2017 ptát na diskusním fóru „Zdravotnictví 2.0“: Co rozhoduje o tom, jaký lék dostaneme?

Cenotvorba v lécích je již od Sametové revoluce podivná. Neodpovídá ani kvalitě, ani complianci, ani efektnosti, ani efektivnosti. Cenotvorba je tak zdánlivě nahodilá a nesmyslná. Pak není divu, pokud někdo v tom vidí mnohamilionovou korupci. Na té cenotvorbě právě záleží, zda bude lék předepisován. Pokud bude cena doplatku vysoká, pacient ten lék nebude chtít.

Pokud bude vysoká cena pro VZP, pojišťovna to naúčtuje ošetřujícímu lékaři formou „regulačních mechanismů“.  VZP se SUKLem také složitě určuje, který lékař smí ten lék předepisovat a za jakých podmínek. Tyto podmínky se neustále mnohokrát do roka mění a kdo to z lékařů neusleduje, zaplatí to pojišťovně. Lékaři marně požadují, aby směli psát léky svým pacientům podle jejich potřeb, a nikoliv podle neustále se měnících podmínek předepisování. Lékaři marně na to upozorňují, že to prodražuje léčbu, když musí hnát pacienta jen kvůli předpisu léku k jinému lékaři, který samozřejmě musí vykázat i vyšetření. Pacienti si zvykli, že musí obíhat lékaře, lékaři si zvykli, že musí honit pacienty ke kolegům a VZP platí jako mourovatá. Když jsem revizním lékařům nabízel, že ty léky budu jako praktický lékař psát sám a že VZP podstatně ušetří, byla dána přednost byrokracii. Fiat!

VZP v zájmu úspory označuje léky „semafórky“. Zelená, žlutá, červená, bílá a černá. Podle užívaných barev může být bonus. Semafórky se neustále mění a jejich smysl jsem dosud nepochopil. A tak i tyto semafórky rozhodují o léčbě.

O léčbě rozhodovali i dealeři léčiv. Za předepisování určitých léků od firmy dostávali lékaři „korupční“ bonus řádově v desítkách korun. Nevím, kdo tato přilepšení lékařům záviděl, ale bylo to označeno jako trestné. Nyní se toto řízení léčby dealery koná na vyšších úrovních za podstatně vyšší peníz.

O korupci v nemocniční léčbě nic nevím, ale podle složitého chování sekundářů tuším své.

A teprve, když lékař vezme na vědomí tyto hory nesmyslných nařízení, příkazů a zákazů, může konečně léčit podle svých zkušeností s léky, podle účinnosti léků a kombinovat je individuálně každému pacientovi na tělo. Chybí nám svoboda v léčbě přinášející přirozenou odpovědnost. Tato svoboda léčit by přinesla VZP mnohatisícové úspory. Ale není zájem! Peněz je asi dost, že?

………………………………………………………………………………..

Diskusní příspěvek na fórum „Zdravotnictví 2.0“

Autor: Bohumír Šimek | úterý 21.3.2017 21:38 | karma článku: 14,83 | přečteno: 373x
  • Další články autora

Bohumír Šimek

Politika a politikaření

17.5.2024 v 11:23 | Karma: 11,88

Bohumír Šimek

Ruská sekyra štěpí Česko

10.5.2024 v 21:13 | Karma: 31,06

Bohumír Šimek

Vlastenci a zbabělci

26.4.2024 v 16:25 | Karma: 21,46

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

25.3.2024 v 18:15 | Karma: 24,55

Bohumír Šimek

Akce překabátěných komunistů

14.3.2024 v 15:50 | Karma: 39,01