Co bude s tím zdravotnictvím?

Moudrý člověk si snadno spočítá, jak to bude se zdravotní péčí dále. Nejsou lékaři, nejsou sestry, nejsou peníze. Pracovní podmínky zdravotníků žádná vláda dosud neřešila. Černý Petr zůstal v rukách Fialovy vlády.

Navíc jsme uvěřili komunistické iluzi, že může být kvalitní zdravotní péče dostupná a zadarmo. Pravicové, přirozené řešení tedy není možné. Necháme-li to nadále vyhnít, dojde ke krachu zdravotní péče, a my nebudeme ošetřeni bez korupce a protekce.

 

To je škoda! Máme nejlepší zdravotní péči na světě. Při tisícových nedostatcích lékařů jsem uvažoval nad tím, že primární péči by zastaly kvalitní zdravotní sestry. Bylo by to možné, ale kvalitních zdravotních sester chybí mnohem víc! Máme hodně dlouho vzdělávaných sester, ale vzdělané sestry chybí.

 

Někdo vyhrožuje, že budeme mít perfektně vybavené moderní nemocnice bez personálu. Nově opravených a postavených nemocnic, které jsou vybavené vynikajícími přístroji, máme dost, ale personál chybí. Řešení vidím jediné.

 

Před dvaceti léty naše politické reprezentace, které si již tenkrát s mnohými lékaři uvědomovaly, že personálu ubývá, ale že personálu je oproti okolním zemím více na počty obyvatel, rozhodly se, že je nutné redukovat počty nemocnic. V zájmu udržení komunistického zdravotnictví se vzedmula vlna odporu. Pak následovaly rekonstrukce a výstavby nových nemocnic. Pracovní podmínky se nezlepšovaly, rostla byrokratická zátěž a nic neřešící formalistické přístupy.

 

Shrňme si to. Nejsou lékaři, nejsou sestry, nejsou peníze a nyní už není žádný čas na řešení. Ale urychlené řešení je nutné! A tak vidím jedinou cestu, jak z této neřešitelné situace ven. Uzavřít některé ty nově postavené, nově opravené a nově vybavené nemocnice, které bez personálu fungovat nemohou. Zbylý personál může doplnit zdravotníky ve zbylých nemocnicích. To vidím jako jedinou možnou cestu dočasné stabilizace zdravotní péče.

 

A zavírání nemocnic začne tam, kde chybí personál. Proto je řada okresních nemocnic, ve kterých si to lékaři uvědomují, a kde se personál nebouří a je ochoten nadále otrocky pracovat bez dodržování našich zákonů. Ale, vážení čtenáři, i toto je stav pouze přechodný! Bez přirozených vztahů a pravicové politiky je stav ve zdravotní péči neřešitelný! A nejen ve zdravotní péči!

 

MUDr. Bohumír Šimek, praktický lékař v.v.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Bohumír Šimek | sobota 25.11.2023 17:31 | karma článku: 12,67 | přečteno: 388x
  • Další články autora

Bohumír Šimek

Ruská sekyra štěpí Česko

10.5.2024 v 21:13 | Karma: 16,32

Bohumír Šimek

Vlastenci a zbabělci

26.4.2024 v 16:25 | Karma: 20,54

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

25.3.2024 v 18:15 | Karma: 23,98

Bohumír Šimek

Akce překabátěných komunistů

14.3.2024 v 15:50 | Karma: 38,95

Bohumír Šimek

Co chceš? Anarchii? Totalitu?

1.3.2024 v 23:05 | Karma: 35,19