Církevní restituce a blížící se volby

Český stát po dlouhých létech váhání konečně potvrdil dohodu s církvemi o restitucích a začal zcizený majetek vracet. Proti restitucím se především postavili komunistická strana, sociální demokrati a hnutí ANO.

Český stát pod vedením komunistické strany zabavil majetek všech produktivních lidí ve státě, včetně veškerého majetku církví. Komunisté vyhnali z dobře prosperujících fabrik jejich majitele, aby ty fabriky pod svým nezodpovědným vedením přivedli zugrund. Vyhnali mnichy z jejich klášterů, představené klášterů bezdůvodně zavřeli do vězení spolu se všemi biskupy mezi nejhorší zločince. Zabavili veškerý majetek církví a historické památky začali ruinovat a ničit všemožným způsobem, spalováním vzácných starých knih z klášterních knihoven počínaje, zanedbáním údržby a dělostřeleckým bombardováním konče.

Velký privatizátor Václav Klaus prováděl restituce jen částečné, takže většina majitelů fabrik nedostala navráceno vůbec nic. Zákony byly udělány tak, že i soudní řízení o navrácení komunisty zcizeného majetku jsou často dodnes neúspěšná.

Církevní restituce byly odkládány, jakoby naši politici počítali s jejich rozkradením. Nebo se čekalo na to, až se historické stavby samovolně rozpadnou? Když restituce majetku občanů proběhly velmi hrubě, jen částečně, bylo by troufalostí si myslet, že postkomunistická země vedená překabátěnými komunisty bude k církvím vstřícnější.

Bylo všem jasné, že ani při sebelepší vůli by církevní restituce nemohly proběhnout normálně v plném rozsahu. Mnohé kostely a kláštery se zatím proměnily v rozpadlé, neopravitelné ruiny. Některé stavby nenávratně okupoval stát se svými sekulárními aktivitami.

Takže možnost faktické restituce byla jen třetinová, třetinu z toho, co bylo komunisty zcizeno, bylo možné vrátit. Za nenávratný zbytek měly církve dostat finanční náhradu. To vše bylo uzákoněno spolu s odlukou církví od státu, to znamená, že po navrácení peněz již dále stát nebude platit církvím na jejich chod. Platby státu církvím se mají postupně snižovat až k nule do doby, kdy budou restituce vyřízeny.

Málokdo dokáže ohodnotit vstřícnost církví, že nepožadují peníze za de facto násilně pronajatý, komunisty používaný zcizený majetek, který státu přinášel vysoké zisky. Poškození církví bylo tak gigantické, že na to by stát již určitě neměl peníze.

Restituce se konečně rozjely, ale mnohdy církve se přesto musí tohoto navraceného majetku dožadovat soudní cestou, protože státní úředníci se brání jeho vydání. Hitem posledních let je, že církve by měly za tyto restituované komunisty zcizené majetky dávat státu podíl v nových daních. Takže komunistický stát zcizil a současný stát má z toho navraceného, zcizeného majetku si zcizovat další podíl. Trochu absurdní, že?

A kdo na to přišel? Komunisti samozřejmě, spolu se sociálními demokraty a se souhlasem hnutí ANO. Ale souhlasí s tím i další politici v řadách okamurovců, Pirátů i členů ODS. Tyto strany jsou pro věřícího člověka, který zná anabázi církevních majetků, v dalších volbách nevolitelné.

Nejvíce nás zklamává v současné Babišově vládě ministr zemědělství Miroslav Toman za ČSSD, který zřizuje další úřad, který má dohlížet na Státní pozemkový úřad, Lesy ČR a další úřady, zda navracení majetků církvím probíhá „správně“. Zjevně se tím chce zalíbit komunistům, kteří podmínili důvěru vládě právě touto revizí církevních restitucí. Jiří Prinz tituluje Miroslava Tomana „dědičným ministrem“, protože již jeho otec byl ministrem v komunistické Štrougalově vládě.

V této nově zřízené komisi bude i bývalý jihomoravský hejtman Michal Hašek, který se proslavil lží v televizním přímém přenosu o „lánském puči“ proti Bohuslavu Sobotkovi, kterého se účastnili další členové sociální demokracie:  Zdeněk Škromach, Jaromír Tejc, Jiří Zimola a Milan Chovanec.

V tomto auditu budou jen vyhozené peníze daňových poplatníků, protože ve skutečnosti nejde o nové daně. Ústavní soud je bude muset shodit se stolu, pokud se na něj církve obrátí. Jde jen o nalákání voličů s anticírkevními postoji, aby těmto stranám dali svůj hlas. To je ostudné!

Pokud toto křesťan ví, nemůže souhlasit s odloupnutím části restitucí komunisty zcizeného majetku. A nemůže volit zastupitele z řad politiků, kteří toto dodatečné zdanění schvalují.

.................................................................................

Omlouvám se všem slušným, že neotvírám diskusi. Důvod je prostý. Článek zdvihne komunistickou žumpu k nemístným, falešným, nactiutrhačným reakcím.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Bohumír Šimek | pátek 3.8.2018 19:54 | karma článku: 28,48 | přečteno: 750x
  • Další články autora

Bohumír Šimek

Vlastenci a zbabělci

26.4.2024 v 16:25 | Karma: 20,54

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

25.3.2024 v 18:15 | Karma: 23,98

Bohumír Šimek

Akce překabátěných komunistů

14.3.2024 v 15:50 | Karma: 38,95

Bohumír Šimek

Co chceš? Anarchii? Totalitu?

1.3.2024 v 23:05 | Karma: 35,19

Bohumír Šimek

Vážení farmáři!

23.2.2024 v 17:24 | Karma: 37,04