Bůh Ježíše a Mohameda - 2

Pozoruhodný je spor laické veřejnosti, zda jde o jednoho a téhož Boha nebo Bůh Ježíše Krista a Mohameda je rozdílný.

Tím jsem uvedl problém, který věřící křesťan řeší tak, že Bůh může být jen jeden. A že křesťanský Trojjediný Bůh a Alláh jsou jen rozdílné cesty hledání toho jediného Boha. Námitkou prakticky všech diskutujících bylo, že Bůh Ježíše a Alláh Mohameda jsou dva Bohové. Odpovědí je, že je jeden Bůh. Jeví se mi to tak, že příčinou je rozdílné myšlení věřícího a nevěřícího.

 

Přesto Richard Siemko na tento problém napsal celý blog „Bůh a Ježíš, Alláh a Mohamed“ a naskočila mu husí kůže jen proto, že tento nadpis musel napsat na jeden řádek vedle sebe. Odpověď se mi nevešla do diskusního příspěvku a tak ji dnes nabízím celou.

 

Potkal jsem křesťany, kteří „znali“  Ježíše Krista, měli různé názory, většinou byli fundamentalisti, kteří jediní ví a ostatní křesťany jen kritizují, že neví, a že mají jiné představy než oni. Často jim nevadilo, že jejich vnímání Boha není v souladu s realitou stvoření a že jejich laická teologie je v rozporu s teologií církevní. Oni vždy to věděli správně a oni s určitou agresivitou svoje názory prosazovali. Trochu mi dnes připomínají agresivní džihádisty.

 

Potkal jsem křesťany, kteří neznají, ale hledají, čtou Písmo a modlí se za poznání. Uvědomují si, že vnímání Boží existence je u každého člověka jiné, že každý věří trochu jinak. Ve skutečnosti, a pokud jsme upřímní, jen hledáme a jak je to doopravdy, poznáme až po smrti. Takovýto přístup vnímám i u P.P. Františka i u P. Tomáše Halíka a vnímám jej jako jejich hluboký smysl pro pravdu, jako hlubokou pokoru, a proto si jich tolik vážím.

 

Ano, nejsem fundamentalista a každý, kdo provolává „znám Ježíše Krista“, ve mně vzbuzuje nedůvěru a obavu, že nemusí znát vůbec nic. Potkal jsem mnoho křesťanů, kteří „věděli“, ale s láskou Ježíše Krista neměli nic společného. Proč? Věděli, jak se ostatní budou smažit v pekle, ale milosrdenství Ježíše Krista jim bylo cizí. Na můj dotaz, pokud milosrdenství Boží bude tak velkorysé, že v nebi se setkají i s Hitlerem a Stalinem, mi odpověděli: V takovém nebi být nechci. A já dodnes nevím, zda tímto výrokem odsoudili sebe nebo Hitlera se Stalinem.

 

Na můj výrok „kdo hledá Ježíše Krista, rozumí P.P. Františkovi i P. Tomáši Halíkovi“ pan Siemko  replikuje, že hledající „zákonitě nemůžou rozumět těm, kdo Ho již nalezli“. Naopak. Ti, co hledají, dokážou pochopit ty, co nalezli. Ale ti, co si myslí, že nalezli, obtížně chápou ty, co pokorně a pravdivě hledají. A proto se brání i pochopení P.P. Františka a P. Tomáše Halíka.

 

Pokud pan Siemko tvrdí, že jsem prohlásil, že Bůh Ježíše je zároveň Bohem Mohameda se jménem Alláh, tak bohužel četl můj text velmi povrchně a nepochopil vůbec, o čem jsem psal. Takový nesmysl bych nikdy nenapsal. A v tom se také zcela lišíme: Váš Mohamed, jak jste napsal, se smaží v pekle. Já úradky Boží s Mohamedem neznám.

 

Souhlasím s Vaším výrokem, že nikdo nemůže být spasen mimo Ježíše Krista. Jen to nevnímám tak jednoduše jako Vy. V posmrtnou spásu individuálního člověka dnes věří málokdo, takže takovouto spásou většina národa pohrdá. Pokud však vnímáme spásu člověka z pohledu židovského, jako spásu vyvoleného národa, s tou by dnes mohl souhlasit kdejaký bezvěrec. Spásu Ježíše Krista v tomto duchu můžeme chápat jako cestu k přežití národa a k přežití Evropy. O co jde? Dle výzvy Ježíše Krista jde o úctu k Bohu (nebo alespoň k Někomu nad námi), o úctu k druhému člověku, o úctu ke svobodě druhého člověka, o úctu ke spravedlnosti, ale i úctu k vzájemnému milosrdenství. Kde je upřímné pokání s upřímnou lítostí, tam musí být i hluboké odpuštění.

 

Žádný křesťan neříká, že Bůh Ježíše je totožný s Alláhem. Neříkají to ani P.P. František, ani P. Tomáš Halík. To nám dávají do úst jen nevěřící a fundamentalisté. Doufejme, že ne ve zlé vůli!

 

Původní můj článek „Bůh Ježíše a Mohameda“:

http://bohumirsimek.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=540085

Diskuse k článku:

http://bohumirsimek.blog.idnes.cz/diskuse.aspx?iddiskuse=A160728_540085_blogidnes

Replika na můj článek „Bůh a Ježíš. Alláh a Mohamed“:

http://siemko.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=541162

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Bohumír Šimek | pátek 5.8.2016 23:03 | karma článku: 19,71 | přečteno: 635x
  • Další články autora

Bohumír Šimek

Vlastenci a zbabělci

26.4.2024 v 16:25 | Karma: 20,54

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

25.3.2024 v 18:15 | Karma: 23,98

Bohumír Šimek

Akce překabátěných komunistů

14.3.2024 v 15:50 | Karma: 38,95

Bohumír Šimek

Co chceš? Anarchii? Totalitu?

1.3.2024 v 23:05 | Karma: 35,19

Bohumír Šimek

Vážení farmáři!

23.2.2024 v 17:24 | Karma: 37,04