Marihuana - každého věc, ale nenutit

Není to tak dlouho, co jsem potkala muže, říkejme mu třeba Kryštof, který byl závislý na marihuaně. No, závislý, tak se to asi nazvat nedá, protože oficiálně závislost na marihuaně neexistuje. Hulil. Hulil dlouho, docela pravidelně. Já této moderní "zábavě" neholduji. Díky tomu mezi námi vznikaly časté spory. Začala jsem se o "marušku", jak bývá často nazývána, více a více zajímat.

Marihuana má léčebné účinky v případě některých nemocí, např. roztroušená skleróza, pokročilé stádium rakoviny, ... Vyskytují se i informace, že marihuana není legální, protože by zkrachoval farmaceutický průmysl. Neodepírám, ani nepotvrzuji, zkušenosti nemám. Přesto vím od známých a kamrádů, že marihuana pomohla jejich babičce, dědečkovi, ... z bolestí, potlačila příznaky nemocí. Proč je ale marihuana hojně využívána i zcela zdravými lidmi. Jaké pocity přínáší, proč se na ní stávají závislí? Jistý Kryštof totiž řekl, že by s trávou rád skončil, ale že to nejde, když hulí deset let, přestat z hodiny na hodinu, ze dne na den, protože má vypěstovanou závislost... Tak tedy nevím, jak to s tou trávou a závislostí je.  

Když jsem se o tomto tématu bavila s huliči, jako první mě velmi překvapila jejich zaujatost a touha po legalizaci, vždyť přece marihuana nemá následky jako alkohol, který je legální a jeho nepřiměřené množství může zabít. Podle odborných studií není možné se marihuanou předávkovat, její užití nevede k přímé smrti, ale co vedlejší účinky? Marihuana velmi často je odrazovým můstkem k vyššímu levelu drog, teoreticky. Prakticky v tom samozřejmě jen marihuana prsty nemá. Kdo chce jít do vyššího levelu, půjde, ať už s marihuanou, nebo ne. Ano, je to droga, i když za toto slovo bývám huliči pranýřována, neboť podle jejich názorů v tom případě jsou drogami i káva, čaj, cigarety, alkohol. Podíváme-li se do herbáře, je marihuana droga. 

Pojďme si ale ukázat některé účinky, které marihuana má, které ale léčivé rozhodně nejsou. Jedním z těchto účinků je porucha krátkodobé paměti. Kryštof je inteligentní člověk s obrovským přehledem, znalostmi, ale na krátkodobé paměti se bohužel projevuje užívání "marušky". Zapomíná, co mu kdo řekl před týdnem, o čem se s kým bavil. Nechci paušalizovat a tvrdit, že vždy. Jen je to velmi kontrastní s jeho jinak celkovou dlouhodobou pamětí a vysoké inteligenci. Dalším problémem je porucha spermatu. Ano, i malé množství může u mužů vyvolat byť třeba jen dočasnou neplodnost. Mezi další změny patří - poruchy chování, změny nálad, strach, úzkost, ztráta motivace a mnohé jiné.

Zákon umožňuje každému pěstovat až čtyři rostliny, ale nesmí se z nich vyrobit marihuana sušením. K čemu takové kytky jsou? No, neoficiálně asi všichni tušíme, oficiálně jsou údajně jedny z nejhezčích rostlin, které je možno použít na výrobu mastí, které jsou skutečně účinné na kožní choroby, aj.

Chápu, je-li nějaká událost a člověk se chce dostat do nálady, povzbudit se, že si zahulí. Nemám proti tomu nejmenší, pokud se tím zásadně nezmění jeho chování, což u známého Kryštofa měnilo. Choval se výbušně, agresivně, ..., nepopírám, že takové chování má mnoho z nás i po požití alkoholu. Ale když je někdo abstinent, je abstinent, já jsem se bohužel setkala s tím, že se Kryštofa známí ptali - jak se s ní můžeš bavit, když nehulí? Každý, ať si dělá, co jen uzná za vhodné. Nic nekomu nenuťme, nic si vnutit nenechejme. 

V popisovaném případu bylo zarážející, že jistý muž učil na jazykové škole a propagoval hulení ve velkém. Každý den denního studia. To už byla opravdu síla. Aby se na dvoře před školou prodávala tráva víc jak kafe v místní kavárně, to už za zamyšlení stojí... Samozřejmě, za to tráva nemůže, to je v lidech.
Každopádně - pijme si, co chceme, buďme vegetariáni, masožravci, buďme kuřáci nebo nekuřáci, ale nenuťme a nenechme se do ničeho nutit. Život žijeme sami za sebe.

 

Ano, text článku jsem pozměnila, postupem času jsem o všem přemýšlela v trošku hlubším kontextu. 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Veronika Laura Boháčková | čtvrtek 21.11.2013 22:14 | karma článku: 10,74 | přečteno: 975x