Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Proč se nebojím finanční krize

Sedmdesát pět procent Čechů se v souvislosti s finanční krizí bojí ztráty zaměstnání. Tak tohle přesně jsem slyšel v sobotu v sauně od jednoho pána před důchodem. Neuvěřitelné číslo, leč pán se tvářil, že to četl v novinách.

Nevěřím, že je to celých 75%, ale možná polovina Čechů ano. Ale proč? Proč se někdo začne strachovat o své místo? Vždy, když někoho slyším v jeho obavách, hned mu v duchu pokládám otázky: proč se bojíš, protože pracuješ špatně, nejsi dost dobrý pro své místo, kradeš v práci, jsi drzý na majitele firmy, flákáš se, spíš se šéfovou ženou, vyrábíš zmetky, jsi líný, odmítáš učit se novým věcem? Žádný jiný důvod mě nenapadá… tedy až na ten černý mrak vplouvající nad naši krajinu, zvaný finanční krize.

Ale vždyť finanční krize se ještě ani pořádně neprojevila a lidé už stahují ocasy a paralyzují se nejhoršími myšlenkami, že přijdou o práci a tím že se jim zhroutí svět. Že skončí na pracáku, na sociálce a nakonec na ulici… Taková je doba - zlá, nikdo se o nás nepostará…

Že prý dneska není jisté nic, jen ten důchod, pokračoval rozhořčeně ten pán v sauně. Ale neměl pravdu. Důchod není vůbec jistý, neboť důchod se platí z odvodů těch, co pracují. A pokud všichni ztratí práci, důchod nebude z čeho vyplácet. Takže ten pán byl na velikém omylu. Nicméně podobně myslí spousta jiných. Ale tímto stylem myšlení si ničím nepomůžou.

Jisté je jen jedno - že když člověk opravdu chce, může si pomoci sám. Svojí pílí, vůlí, ochotou přizpůsobit se a rozvíjet se. Stačí jen změnit styl myšlení. Je jednoduché propadnout chmurům a depresím a svádět neúspěch na druhé nebo dávat vinu systému. Mnohem účelnější, leč složitější, je s tím něco dělat. Nepoddat se tomu.

Práci může ztratit každý. I ten nejlepší z nejlepších své specializace může skončit na dlažbě, neboť jeho obor se přestal vyvíjet a není odbyt pro jeho výrobky. Ale proč zrovna myslet na nejhorší. Stačí se rekvalifikovat, hledat práci mimo obor, třeba spadnout s platem na chvíli o třídu níž, ale nevzdat to.

Proč se tedy finanční krize nebojím?
Kdybych přišel o práci, nemyslel bych hned na to, že skončím na ulici. Přemýšlel bych, jak se se svým vzděláním, kvalifikací a pracovními zkušenostmi uplatnit dále. Nebudu hned panikařit, že se ze mě stane bezdomovec. Budu si prostě hledat jinou práci. Důvod k panice nemusí nastat ani tehdy, pokud lidé v mém regionu s podobnou kvalifikací a vzděláním nebudou moci práci sehnat. Pořád přeci ještě mohu změnit region. Panika mě možná může zachvátit až tehdy, kdy zaměstnání nebudou moci sehnat ani lidé s vyšší kvalifikací a vzděláním, než mám já sám. Ale ani tehdy nemusím být nadobro ztracen. Mohu si zlepšit kvalifikaci, nebo si najít méně kvalifikovanou práci, o kterou není zájem, a ještě pořád budu míle daleko od toho, abych skončil jako bezdomovec. Ale budu muset pracovat, aby se něco změnilo.

Je nesmírně jednoduché a alibistické svalit vinu na okolní svět. Házet flintu do života a myslet si, že všechny naše problémy vyřeší za nás stát, je nesmyslné. Meziválečný svět se dostal z krize pouze prací. Nám nezbude asi nic jiného. Bez práce nejsou koláče – a za finanční krize to platí dvojnásob.

Tak všem těm, kteří si myslí, že se pod nimi třese židle, radím tohle: pracujte dále, lépe než kdy jindy, snažte se v práci více, než kdy jindy, učte se více, než kdy jindy, a kdo ví – třeba vám tahle finanční krize přinese ještě mnoho dobrého.

Těm, co dočetli až sem, přeji příjemný a úspěšný pracovní týden.

blogger #1195 © jan boettinger


Autor: Jan Boettinger | pondělí 1.12.2008 20:37 | karma článku: 23,87 | přečteno: 1746x
  • Další články autora

Jan Boettinger

Big fat Greek divorce

Už je to přes deset let, co se slavila velká tlustá řecká svatba. Chlupatý jižan s charismatickým nosem se tehdy chytře vženil do bohaté rodiny platící eurem. Rodinka včele s francouzským tchánem a německou tchýní byla ale pěkně naivní, když se nechala obalamutit zfalšovaným výpisem z banky a báchorkami, jaký že je ten Řek dříč a jak moc že vydělává.

29.2.2012 v 9:00 | Karma: 18,01 | Přečteno: 864x | Diskuse| Politika

Jan Boettinger

Potřebujeme novou válku pro Pandury!

Je zajímavé zjistit, že jsme za Pandury zaplatili trojnásobek, co Portugalci. Ale ještě zajímavější je zjistit, že jsme Pandury nakoupili do války v Afghánistánu, abychom se teď z médií dozvěděli, že pro tamní podmínky nejsou vůbec použitelné. Z Kosova se naopak pomalu stahujeme a další vhodnou válku zatím nemáme. Necháme tedy obrněnce za 14,4 miliard korun zrezivět na skládce?

2.3.2010 v 8:44 | Karma: 27,75 | Přečteno: 2522x | Diskuse| Politika

Jan Boettinger

Odboráři loutkáři

Zdá se, že se v tomto státě někdo úplně zbláznil. Nejenže nám stále hrozí stávka ve čtvrtek, ale jestli poslanci nebudou hlasovat podle představ odborářů, přijdou další a další stávky!

2.3.2010 v 7:11 | Karma: 29,75 | Přečteno: 1891x | Diskuse| Společnost

Jan Boettinger

Řekněte mi jediný důvod, proč by nezaměstnaní nemohli uklízet psí e

Tak se nám rozhořel dialog mezi rozhořčeným lidem a radnicemi Prahy o tom, kdy se odklidí exkrementy psů vystupující na světlo Boží v tajícím sněhu. Velebnosti, to je hnus, stěžuje si řadový občan a slalomuje přitom mezi polorozloženými výkaly. Volá, píše, apeluje za změnu na svých domovských radnicích. Odtamtud ale přichází rezolutní ne.

27.2.2010 v 16:53 | Karma: 43,63 | Přečteno: 7838x | Diskuse| Společnost

Jan Boettinger

Příliš drahá ajznboňácká réžíjka

Naše metropole a řada dalších velkým měst Česka jen o vlásek unikla totálnímu kolapsu běžného života v pondělí ráno. Ten hrozil ne kvůli tsunami, zemětřesení, prasečí či ptačí chřipce, ale kvůli škůdci jménem odborář. Hrozba kolapsu není ale odvrácena natrvalo, odboráři vyhrožují i nadále.

27.2.2010 v 9:15 | Karma: 32,81 | Přečteno: 2279x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Meda a Jan Mládkovi. Milovníky umění i zvířat připomíná zámecká výstava

4. května 2024

Premium Dáma z Kampy, mecenáška, kurátorka, nakladatelka, sběratelka, ale také vegetariánka a milovnice...

Požár vyhnal z domu v Mostě dvě desítky lidí, někteří museli po žebříku

4. května 2024  16:35

Nejméně 20 lidí muselo odpoledne opustit čtyřpodlažní dům na třídě Budovatelů v Mostě kvůli požáru...

Po Kallasové přišla řada na Zelenského, Rusko na něj vydalo zatykač

4. května 2024  16:30

Ruské úřady zahájily trestní řízení proti ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému a...

Inzerát na nového ministra pro vědu a výzkum si utahuje z tápající TOP 09

4. května 2024  16:15

Z potíží vládní TOP 09 při výměně ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové si...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 132
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3238x
Jsem blogger číslo 1195. Muž po třicítce. Občan této republiky. Původem z Moravy, teď pražská naplavenina. Daňový poplatník. Zakladatel Politicky nekorektní strany.