Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Přestaňme pohlížet na feťáky, jako že jsou nemocní

Člověk se nenarodí feťákem. Feťákem se stane. Člověk nechytne narkomanii ze vzduchu nebo kapénkovým přenosem. Člověk „chytne“ narkomanii jedině svým nezodpovědným chováním.

V diskuzi pod mým posledním článkem o fěťácich někdo nadhodil, že „feťáci jsou normální lidé, jako my“. Nejsou to normální lidé jako my. Tedy alespoň ne, jako já. Já přemýšlím o tom, co bude za týden. Říkám si, budu mít ještě práci? Nebo jestli budu mít příští měsíc na zaplacení nájmu? Feťák nepřemýšlí co bude za týden či měsíc. Feťák jedná pouze do doby, kdy si šlene další dávku. Co je za tím, ho nezajímá.

Normální člověk by si taky nekoupil auto v bazaru, kdyby na něm byla velká cedule „KRADENÉ“ . Feťák si klidně koupí dávku, přesto že si je stoprocentně jistý, že pochází z nelegální činnosti. Výroba a distribuce tvrdých drog je trestný čin. Koupí dávky tak feťák přímo financuje organizovaný zločin a úmyslně podporuje trestný čin výroby a distribuce drog.

Já si nemůžu ze svého platu dovolit koupit každý den dávku za tisícovku. A kde na to bere nepracující feťák?

Drogová závislost není nemoc způsobená virem nebo baktérií. Není to ani vrozené psychické onemocnění. Není to ani psychická porucha, způsobená vnějšími vlivy prostředí, které jedinec neustál, jako třeba deprese. Je to závislost způsobená návykem na chemickou látku, kterou si uživatel (nikoliv nemocný) sám, dobrovolně vráží do žil. Není omluvou, že ho k tomu svedlo prostředí, že neudržel tlaky společnosti, že odolal partě a tak dále. Začal užívat tvrdé drogy i přesto, že všude kolem slyšel tisíckrát, že je to zdraví škodlivé a cesta vede jen jedním přímým směrem – do hrobu. To, že se nechal ovlivnit partou, není omluva. Začneme obhajovat zloděje a vrahy, že vlastně kradli a vraždili jen proto, že je k tomu strhla parta? Ne, zavřeme je bez mrknutí oka. Proč se na feťáky díváme jinak?

Výroba distribuce tvrdých drog je vážný zločin. Lidé, kteří se toho účastní jsou pro společnost mimořádně nebezpeční jedinci. Jednají pouze za účelem svého zisku a nehledí na rizika, že ohrožují zdraví desítek, stovek a možná tisíců nevinných lidí, a také stabilitu celé společnosti. Proto navrhuji zdvojnásobit sazby za výrobu a distribuci tvrdých drog. Pochytat drobné dealery díky kamerových systémů nebude těžké. A když jim budou hrozit obrovské tresty, třeba za příslib snížení sazby pomohou poodkrýt spletitou síť organizovaného zločinu.

A také navrhuji postavit mimo zákon konzumaci tvrdých drog. Co kdybychom místo čistých injekčních stříkaček začali rozdávat feťákům chladná želízka? Že by na to nebyly peníze? A co třeba těch 3,4 miliónů, které letos hlavní město uvolnilo na potlačení epidemie žloutenky. Pokud dostaneme feťáky z ulic, třeba je příští rok v rozpočtu ani potřebovat nebudeme. K tomu milión za vakcinaci feťáků. To by pro začátek mohlo stačit.

Člověk se nenarodí feťákem. Feťákem se stane. Člověk nechytne narkomanii ze vzduchu nebo kapénkovým přenosem. Člověk „chytne“ narkomanii jedině svým nezodpovědným chováním. S nemocí to nemá společného zhola nic. Tolerancí a hýčkáním feťákům se nikam neposuneme. Teprve nekompromisní postup může něco změnit. Postavme konzumaci tvrdých drog mimo zákon a zdvojnásobme sazby za výrobu a distribuci tvrdých drog.

blogger #1195 © jan boettinger


Autor: Jan Boettinger | sobota 27.9.2008 21:56 | karma článku: 33,60 | přečteno: 2248x
  • Další články autora

Jan Boettinger

Big fat Greek divorce

Už je to přes deset let, co se slavila velká tlustá řecká svatba. Chlupatý jižan s charismatickým nosem se tehdy chytře vženil do bohaté rodiny platící eurem. Rodinka včele s francouzským tchánem a německou tchýní byla ale pěkně naivní, když se nechala obalamutit zfalšovaným výpisem z banky a báchorkami, jaký že je ten Řek dříč a jak moc že vydělává.

29.2.2012 v 9:00 | Karma: 18,01 | Přečteno: 864x | Diskuse| Politika

Jan Boettinger

Potřebujeme novou válku pro Pandury!

Je zajímavé zjistit, že jsme za Pandury zaplatili trojnásobek, co Portugalci. Ale ještě zajímavější je zjistit, že jsme Pandury nakoupili do války v Afghánistánu, abychom se teď z médií dozvěděli, že pro tamní podmínky nejsou vůbec použitelné. Z Kosova se naopak pomalu stahujeme a další vhodnou válku zatím nemáme. Necháme tedy obrněnce za 14,4 miliard korun zrezivět na skládce?

2.3.2010 v 8:44 | Karma: 27,75 | Přečteno: 2522x | Diskuse| Politika

Jan Boettinger

Odboráři loutkáři

Zdá se, že se v tomto státě někdo úplně zbláznil. Nejenže nám stále hrozí stávka ve čtvrtek, ale jestli poslanci nebudou hlasovat podle představ odborářů, přijdou další a další stávky!

2.3.2010 v 7:11 | Karma: 29,75 | Přečteno: 1891x | Diskuse| Společnost

Jan Boettinger

Řekněte mi jediný důvod, proč by nezaměstnaní nemohli uklízet psí e

Tak se nám rozhořel dialog mezi rozhořčeným lidem a radnicemi Prahy o tom, kdy se odklidí exkrementy psů vystupující na světlo Boží v tajícím sněhu. Velebnosti, to je hnus, stěžuje si řadový občan a slalomuje přitom mezi polorozloženými výkaly. Volá, píše, apeluje za změnu na svých domovských radnicích. Odtamtud ale přichází rezolutní ne.

27.2.2010 v 16:53 | Karma: 43,63 | Přečteno: 7838x | Diskuse| Společnost

Jan Boettinger

Příliš drahá ajznboňácká réžíjka

Naše metropole a řada dalších velkým měst Česka jen o vlásek unikla totálnímu kolapsu běžného života v pondělí ráno. Ten hrozil ne kvůli tsunami, zemětřesení, prasečí či ptačí chřipce, ale kvůli škůdci jménem odborář. Hrozba kolapsu není ale odvrácena natrvalo, odboráři vyhrožují i nadále.

27.2.2010 v 9:15 | Karma: 32,81 | Přečteno: 2279x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Tuleja vzdal nominaci na ministra, připustil selhání. Fiala rozhodnutí vítá

3. května 2024  14:19,  aktualizováno  15:20

Pavel Tuleja se vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Připustil selhání v...

Vagony po nehodě u Klínce odklidí dopravce. Policie zahájila úkony trestního řízení

3. května 2024  11:11,  aktualizováno  15:17

Policie prověřuje čtvrteční vykolejení osobního vlaku bez strojvůdce poblíž Klínce u Prahy pro...

Tramvaj srazila chlapce, který přebíhal přes ulici. Skončil v nemocnici

3. května 2024  15:03

Záchranáři převezli v pátek ráno do nemocnice šestiletého chlapce, kterého srazila v Plzni tramvaj....

Do školy v Litvínově vnikl muž. Policie ho zadržela poblíž kvůli jiné krádeži

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  14:23

Desítky policistů, hasiči i záchranáři se ráno sjeli k litvínovskému gymnáziu. Důvodem bylo...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 132
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3238x
Jsem blogger číslo 1195. Muž po třicítce. Občan této republiky. Původem z Moravy, teď pražská naplavenina. Daňový poplatník. Zakladatel Politicky nekorektní strany.