Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Práva! Práva! Práva! A co povinnosti???

Znáte tuhle srbskou anekdotu? Strýc Ódry jde po návsi ve vsi Domokoš. Na silnici potká cigána, jak táhne káru naloženou dřívím a strašně u toho kleje. I ptá se strýc Ódry cigána: „Cigáne, co se děje, co tak nadáváš?“ A cigán odpoví“ „Zkurvená země, kde dokonce i cigáni musejí pracovat!“ To ale není anekdota, ale je to reálný příběh z vyprávění otce mé kamarádky ze Srbska.

A jak je to u nás?
Kdo co - práva, bez koho čeho – bez práv, ke komu čemu - k právům, koho co - práva, oslovujeme - voláme práva!, o kom o čem - o právech, s kým čím - s právy. Máme nového ministra pro lidská práva menšin a už jsme si asi zvykli, že kdykoliv dosedne nový ministr do křesla tohohle podivného ministerstva, začne skloňovat slovo „práva“ ve všech pádech. A taky začne skloňovat slovo prasečák. Ale jen ve dvou pádech. Kdo co – prasečák, bez koho čeho – bez prasečáku. A pokud možno co nejrychleji bez něj. 

O lidských právech menšin by se daly napsat tisíce knih. Nemá smysl komentovat jednostranný, rádoby humanistický pohled politiků na podobné kauzy, jako je prasečí chlív na pietním místě holocaustu. Co má smysl, je připomenout si, že s právy automaticky přicházejí i povinnosti. Připomenout si, že zvýhodnění, speciální péče, speciální dávky, speciálně přidělené byty, speciálně zřízené přípravky do škol, speciální sociální pracovnice… že všechny tyhle speciálně speciální speciality šité na míru diskriminovaným menšinám nejsou a nemohou být zadarmo.

Že se opakuji, papouškuji to, co už tu někdo napsal v desítkách blogů více či méně rasistických? Ano, opakuji, papouškuji. Ale nepsal bych to, kdyby nový ministr okamžitě po jmenování nezapadl do hluboké vyjeté koleje stereotypu, místo toho, aby přišel z gruntu s něčím novým, s něčím koncepčnějším. S něčím, co připomene většině práva menšin, ale také připomene menšinám jejich povinnosti. Demokracie není zadarmo. Blahobyt není zadarmo. Rozvoj není zadarmo. Není možné jen pořád natahovat ruku a chtít brát. Kdy to už naši politikové pochopí?

Máme ministerstvo pro lidská práva menšin. Zcela jistě nám chybí ministerstvo pro povinnosti menšin, které by jasně stanovilo pravidla hry. Chceš sociálku, jo? Tak se podle toho chovej. Jinak o ni přijdeš. Neposlals děti do školy? Přijdeš o dávky. Neuklidíš si bordel kolem domu, který ti pronajímá za hubičku město? Přijdeš o sociálku. Budeš rušit noční klid? Přijdeš o sociálku. Nedostavíš se na rekvalifikační kurz? Přijdeš o sociálku.   

Menšiny se vymlouvají, že jejich děti jsou ve školách v nevýhodě, že neumějí česky. Proč se tedy nezavedou povinné kurzy češtiny pro lidi pobírající dávky? Ať se sami rodiče nejdříve naučí česky. Je to náš úřední jazyk, tak ať u obecné zkoušky prokážou, že česky umějí. Proč tedy Kocáb místo rušení prasečáku nezavede povinné kurzy češtiny? A když se žadatelé o dávky nedostaví do kurzu, nedostanou dávky. A když se dostaví, naučí se česky, tak se od nich naučí česky i jejich děti. A celý systém se posune kupředu. Zbouraný prasečák nic nevyřeší. Gramotná cigáňata ano.

Proč se má pořád většina přizpůsobovat lenosti menšině? Proč se má menšina stále jen dokola dostávat, aniž by hnula prstem pro své blaho? Proč máme vyplácet dávky lidem, kteří námi pohrdají tak dalece, že se ani nechtějí naučit náš jazyk? A to už ani nemluvím, o jejich chuti do práce…. Ale to už je na jiný blog. Anekdotě z prefexu se u nás asi moc lidí nezasměje.


blogger #1195 © jan boettinger

Autor: Jan Boettinger | pondělí 2.2.2009 18:40 | karma článku: 36,70 | přečteno: 2227x
  • Další články autora

Jan Boettinger

Big fat Greek divorce

Už je to přes deset let, co se slavila velká tlustá řecká svatba. Chlupatý jižan s charismatickým nosem se tehdy chytře vženil do bohaté rodiny platící eurem. Rodinka včele s francouzským tchánem a německou tchýní byla ale pěkně naivní, když se nechala obalamutit zfalšovaným výpisem z banky a báchorkami, jaký že je ten Řek dříč a jak moc že vydělává.

29.2.2012 v 9:00 | Karma: 18,01 | Přečteno: 864x | Diskuse| Politika

Jan Boettinger

Potřebujeme novou válku pro Pandury!

Je zajímavé zjistit, že jsme za Pandury zaplatili trojnásobek, co Portugalci. Ale ještě zajímavější je zjistit, že jsme Pandury nakoupili do války v Afghánistánu, abychom se teď z médií dozvěděli, že pro tamní podmínky nejsou vůbec použitelné. Z Kosova se naopak pomalu stahujeme a další vhodnou válku zatím nemáme. Necháme tedy obrněnce za 14,4 miliard korun zrezivět na skládce?

2.3.2010 v 8:44 | Karma: 27,75 | Přečteno: 2522x | Diskuse| Politika

Jan Boettinger

Odboráři loutkáři

Zdá se, že se v tomto státě někdo úplně zbláznil. Nejenže nám stále hrozí stávka ve čtvrtek, ale jestli poslanci nebudou hlasovat podle představ odborářů, přijdou další a další stávky!

2.3.2010 v 7:11 | Karma: 29,75 | Přečteno: 1891x | Diskuse| Společnost

Jan Boettinger

Řekněte mi jediný důvod, proč by nezaměstnaní nemohli uklízet psí e

Tak se nám rozhořel dialog mezi rozhořčeným lidem a radnicemi Prahy o tom, kdy se odklidí exkrementy psů vystupující na světlo Boží v tajícím sněhu. Velebnosti, to je hnus, stěžuje si řadový občan a slalomuje přitom mezi polorozloženými výkaly. Volá, píše, apeluje za změnu na svých domovských radnicích. Odtamtud ale přichází rezolutní ne.

27.2.2010 v 16:53 | Karma: 43,63 | Přečteno: 7838x | Diskuse| Společnost

Jan Boettinger

Příliš drahá ajznboňácká réžíjka

Naše metropole a řada dalších velkým měst Česka jen o vlásek unikla totálnímu kolapsu běžného života v pondělí ráno. Ten hrozil ne kvůli tsunami, zemětřesení, prasečí či ptačí chřipce, ale kvůli škůdci jménem odborář. Hrozba kolapsu není ale odvrácena natrvalo, odboráři vyhrožují i nadále.

27.2.2010 v 9:15 | Karma: 32,81 | Přečteno: 2279x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zkouška z češtiny? Oproti dřívějšku to byla dávačka, hodnotí maturanti

3. května 2024  8:24,  aktualizováno  10:46

Studenti posledních ročníků maturitních oborů v pátek ráno znovu usedli k písemné části společné...

Poslanci rozhodují o podmínkách prodeje některých lehčích drog

3. května 2024  10:38

Přímý přenos Politici rozhodují o tom, zda umožní za pevně daných podmínek prodej některých lehčích drog jako je...

Poslanci kývli na zákaz prodeje zemědělské půdy cizincům ze třetích zemí

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  10:30

Přímý přenos Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Za zvuků techna házela nahá žena před dětmi hlínou. Vystoupení řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  10:27

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 132
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3238x
Jsem blogger číslo 1195. Muž po třicítce. Občan této republiky. Původem z Moravy, teď pražská naplavenina. Daňový poplatník. Zakladatel Politicky nekorektní strany.