Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Óda na výkaly

Tento blog není ničím jiným, než upřímným poděkování všem pejskařům, kteří po svých čtyřnohých miláčcích neodklízejí z chodníků jejich hovna. Proč?

Vždyť není nic estetičtějšího, než exkrementy posetý chodník. Jako třeba na Praze 3, kde bydlím. No a co teprve kolem Riegerových sadů, kde se to psími hromádkami jen hemží. Čím více, tím lépe. Chodec se nemusí otravovat zbytečným pozorováním detailů opravených secesních fasád, když na zemi je to mnohem zajímavější. Rozmanitost tvarů, barev a skupenství nám nedá odtrhnout oči od chodníků. Pořád je co sledovat, pořád narážíme na zajímavé novotvary.

Je to až s podivem, kolik různých variací hoven je možno na pražských chodnících nalézti. Radost pohledět. Od malých skromných bobků, přes hromádky průměrné velikosti, až po obří klobásy ledabyle přes sebe přeházené. A co teprve ty polotuhé směsi stočené do úhledných větrníků, zářících všemožnými odstíny od černé až po hořčicově žlutou. A speciální místo na výčtu exkrementního umění zaujímají tekuté sračky, ladně obíhající dlažební kostky ve spárách, vytvářející obrazce kubistických tvarů.

Ale díla opravdu mistrovského významu získáme teprve až tehdy, když náhodný chodec neodolá, a do výkalu šlápne. Kvalitní umění vzniká už při vtisku podrážky do polotuhé hmoty. A co teprve až se nános nalepený na podrážce replikuje x krát za sebou na chodník, vždy zanechávající menší a menší torzo extrementu. Jako by naznačující, jak je naše bytí na tomto světě omezené a relativní. 

Největší požitek však nastává až doma, když se poštěstí a zbytky exkrementu se roznesou po koberci v předsíni. To i jiné smysly, než zrak se mohou napásti na kráse exkrementního umění. Všichni se z té nádhery radují a hádají se, kdo bude zbytky hovna ze vzorku podrážky vyškrabávat.

Je dobře, že má Praha lehkomyslných pejskařů dostatek i v centru. Vždy mě zaplaví pocit národní hrdosti, když vidím nějaký výkal, nejlépe rozšlápnutý v historickém centru Prahy. Jsem hrdý na to, že se můžeme turistům z celého světa pochlubit nejen krásnou architekturou, ale i kvalitou hoven našich psů. Po lokálních skvostech prahnoucí turista si tak může domů odvést nejen sérii fotek pražských kostelů, ale i slušnou kolekci snímků pražských hoven a nějaký ten vzoreček na podrážce.

Stejně, jako k tradičnímu vzhledu Prahy patří pražské dlažební kostky, tak k němu patří i pražská hovna. Je dobře, že mezi námi stále žijí spoluobčané, kteří ctí tradice a ignorují nesmyslné vyhlášky. Praha si díky nim zachovává své nezaměnitelné kouzlo a neodolatelnou romantiku, které ročně přitahují tisíce návštěvníků z celého světa.


blogger #1195 © jan boettinger


Autor: Jan Boettinger | sobota 7.2.2009 15:23 | karma článku: 25,52 | přečteno: 1646x
  • Další články autora

Jan Boettinger

Big fat Greek divorce

Už je to přes deset let, co se slavila velká tlustá řecká svatba. Chlupatý jižan s charismatickým nosem se tehdy chytře vženil do bohaté rodiny platící eurem. Rodinka včele s francouzským tchánem a německou tchýní byla ale pěkně naivní, když se nechala obalamutit zfalšovaným výpisem z banky a báchorkami, jaký že je ten Řek dříč a jak moc že vydělává.

29.2.2012 v 9:00 | Karma: 18,01 | Přečteno: 864x | Diskuse| Politika

Jan Boettinger

Potřebujeme novou válku pro Pandury!

Je zajímavé zjistit, že jsme za Pandury zaplatili trojnásobek, co Portugalci. Ale ještě zajímavější je zjistit, že jsme Pandury nakoupili do války v Afghánistánu, abychom se teď z médií dozvěděli, že pro tamní podmínky nejsou vůbec použitelné. Z Kosova se naopak pomalu stahujeme a další vhodnou válku zatím nemáme. Necháme tedy obrněnce za 14,4 miliard korun zrezivět na skládce?

2.3.2010 v 8:44 | Karma: 27,75 | Přečteno: 2522x | Diskuse| Politika

Jan Boettinger

Odboráři loutkáři

Zdá se, že se v tomto státě někdo úplně zbláznil. Nejenže nám stále hrozí stávka ve čtvrtek, ale jestli poslanci nebudou hlasovat podle představ odborářů, přijdou další a další stávky!

2.3.2010 v 7:11 | Karma: 29,75 | Přečteno: 1891x | Diskuse| Společnost

Jan Boettinger

Řekněte mi jediný důvod, proč by nezaměstnaní nemohli uklízet psí e

Tak se nám rozhořel dialog mezi rozhořčeným lidem a radnicemi Prahy o tom, kdy se odklidí exkrementy psů vystupující na světlo Boží v tajícím sněhu. Velebnosti, to je hnus, stěžuje si řadový občan a slalomuje přitom mezi polorozloženými výkaly. Volá, píše, apeluje za změnu na svých domovských radnicích. Odtamtud ale přichází rezolutní ne.

27.2.2010 v 16:53 | Karma: 43,63 | Přečteno: 7838x | Diskuse| Společnost

Jan Boettinger

Příliš drahá ajznboňácká réžíjka

Naše metropole a řada dalších velkým měst Česka jen o vlásek unikla totálnímu kolapsu běžného života v pondělí ráno. Ten hrozil ne kvůli tsunami, zemětřesení, prasečí či ptačí chřipce, ale kvůli škůdci jménem odborář. Hrozba kolapsu není ale odvrácena natrvalo, odboráři vyhrožují i nadále.

27.2.2010 v 9:15 | Karma: 32,81 | Přečteno: 2279x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Podporujeme kulturu nahoty. Obec na Sardinii jako první umožní nudistické sňatky

3. května 2024  7:26

Obec San Vero Milis na severu středomořského ostrova Sardinie jako první v Itálii umožní sňatky...

Demonstrace v Tbilisi pokračují. Premiér odvolal návštěvu Spojených států

3. května 2024  7:08

Gruzínská policie začala zatýkat demonstranty, kteří i ve čtvrtek pokračovali v metropoli Tbilisi v...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 132
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3238x
Jsem blogger číslo 1195. Muž po třicítce. Občan této republiky. Původem z Moravy, teď pražská naplavenina. Daňový poplatník. Zakladatel Politicky nekorektní strany.