Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nejbližší nekuřácká restaurace v centru Prahy je v Irsku

Hustá kouřová clona, jež mě pohltila už při vstupu do restaurace, mě odradila, abych stoloval právě zde. A tak jsem se hned u baru zeptal na nejbližší nekuřáckou restauraci v okolí Staroměstské. Místo výčepáka mi obratem odpověděl jeden štamgast, který seděl na barové stoličce. „Jóóó, nejbližší taková je v Irsku!“ zasmál se od srdce a pobaveně mi vyfoukl cigaretový kouř nad hlavu. Ač jsem člověk od přírody hodně tolerantní, podobná neomalenost kuřáků mě dost vytáčí.

Kdykoliv se rozproudí nová debata o návrhu zákona na zákaz kouření v restauracích, jsou kuřáci vždycky hlučnější a agresivnější, než nekuřáci. Je to pochopitelné. Jakmile slyší o omezování jejich návyku, začnou se chovat podrážděně. Mluví z nich závislost na droze, která bije na poplach, zatemní jim racionální úsudek a přepíná na útočný systém. Hned plamenně plácají něco o porušování ústavy a základních lidských práv a svobod… a tváří se u toho ukřivděně, jako by je chtěl někdo někam přikovávat řetězem.

A přitom jedno ze základních práv by mělo být právo na čistý vzduch. Normální je nekouřit. Normální je dýchat vzduch bez cigaretového kouře. Je tedy normální, že se na této základní pravdě naši politici neshodnou?

V kuřácích, kteří tento článek čtou, už to teď asi syčí jako v papiňáku, a připravují si protiargumenty, jak mě uzemnit. Určitě hned namítnou, že cigarety způsobují jen zlomek celkového znečištění vzduchu, který dýcháme. Určitě budou argumentovat, že třeba továrny nebo automobily se na znečištění podílejí několikanásobně více. To mají určitě pravdu. Ale já si normálně nedávám oběd na továrním komíně nebo večeři na patníku u Argentinské ulice.

A navíc, bez automobilové dopravy se v současnosti neobejdeme. Bez kouření ano. S tím by možná nesouhlasil Sganarel, sluha Dona Juana, který ve svém monologu v úvodu hry říká: „Tabák je vášeň počestných lidí, a kdo se obejde bez něho, nezasluhuje, aby žil. Tabák nejenom blaží a bystří lidský mozek, nýbrž i cvičí duši ve ctnosti, a my se skrze něj učíme být slušným lidmi.“ To napsal pan Moliére moc vtipně, ale od 17. století uplynulo v řekách něco vody a o cigaretovém kouři, který se pálením tabáku uvolňuje, víme své. Přes tabák se tak akorát učíme, jak jsou někteří spoluobčané nezdvořilí, neomalení a netolerantní a kolik lidí ročně umře na následky pasivního kouření.

Z Bruselu k nám už delší dobu doléhají diskuze o propagaci nekuřáckého prostředí a zavedení úplného zákazu kouření ve stravovacích zařízeních. Třeba se to konečně někam posune a hlavouni v kravatách si uvědomí, že žijeme ve 21. století a že tabák nikomu duši ve ctnosti nevycvičí.

Třeba se toho ještě dožiji, že si budu moci v restauraci v nekuřáckém prostředí vychutnat svou večeři. Tu přiběhne hledáním vyčerpaný a upachtěný kuřák a bude se ptát na kuřáckou restauraci. A já mu s úsměvem odpovím, že ta nejbližší je v Turecku.

blogger #1195 © jan boettinger

Autor: Jan Boettinger | neděle 1.6.2008 9:10 | karma článku: 32,11 | přečteno: 2775x
  • Další články autora

Jan Boettinger

Big fat Greek divorce

Už je to přes deset let, co se slavila velká tlustá řecká svatba. Chlupatý jižan s charismatickým nosem se tehdy chytře vženil do bohaté rodiny platící eurem. Rodinka včele s francouzským tchánem a německou tchýní byla ale pěkně naivní, když se nechala obalamutit zfalšovaným výpisem z banky a báchorkami, jaký že je ten Řek dříč a jak moc že vydělává.

29.2.2012 v 9:00 | Karma: 18,01 | Přečteno: 864x | Diskuse| Politika

Jan Boettinger

Potřebujeme novou válku pro Pandury!

Je zajímavé zjistit, že jsme za Pandury zaplatili trojnásobek, co Portugalci. Ale ještě zajímavější je zjistit, že jsme Pandury nakoupili do války v Afghánistánu, abychom se teď z médií dozvěděli, že pro tamní podmínky nejsou vůbec použitelné. Z Kosova se naopak pomalu stahujeme a další vhodnou válku zatím nemáme. Necháme tedy obrněnce za 14,4 miliard korun zrezivět na skládce?

2.3.2010 v 8:44 | Karma: 27,75 | Přečteno: 2522x | Diskuse| Politika

Jan Boettinger

Odboráři loutkáři

Zdá se, že se v tomto státě někdo úplně zbláznil. Nejenže nám stále hrozí stávka ve čtvrtek, ale jestli poslanci nebudou hlasovat podle představ odborářů, přijdou další a další stávky!

2.3.2010 v 7:11 | Karma: 29,75 | Přečteno: 1891x | Diskuse| Společnost

Jan Boettinger

Řekněte mi jediný důvod, proč by nezaměstnaní nemohli uklízet psí e

Tak se nám rozhořel dialog mezi rozhořčeným lidem a radnicemi Prahy o tom, kdy se odklidí exkrementy psů vystupující na světlo Boží v tajícím sněhu. Velebnosti, to je hnus, stěžuje si řadový občan a slalomuje přitom mezi polorozloženými výkaly. Volá, píše, apeluje za změnu na svých domovských radnicích. Odtamtud ale přichází rezolutní ne.

27.2.2010 v 16:53 | Karma: 43,63 | Přečteno: 7838x | Diskuse| Společnost

Jan Boettinger

Příliš drahá ajznboňácká réžíjka

Naše metropole a řada dalších velkým měst Česka jen o vlásek unikla totálnímu kolapsu běžného života v pondělí ráno. Ten hrozil ne kvůli tsunami, zemětřesení, prasečí či ptačí chřipce, ale kvůli škůdci jménem odborář. Hrozba kolapsu není ale odvrácena natrvalo, odboráři vyhrožují i nadále.

27.2.2010 v 9:15 | Karma: 32,81 | Přečteno: 2279x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Manžela šéfky americké Sněmovny napadl kladivem. Kanaďan dostal třicet let

17. května 2024  21:06

Soud v Kalifornii vyměřil trest třiceti let odnětí svobody muži, který v roce 2022 vtrhl do domu...

Auto sjelo pod pražským Vyšehradem do Vltavy. Na místě zasahovali potápěči

17. května 2024  19:57,  aktualizováno  20:44

Hasiči a policie zasahovali na Podolském nábřeží, kde sjelo vozidlo do Vltavy. Podle pražských...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 132
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3238x
Jsem blogger číslo 1195. Muž po třicítce. Občan této republiky. Původem z Moravy, teď pražská naplavenina. Daňový poplatník. Zakladatel Politicky nekorektní strany.