Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jsem bohatý, ale můj majetek je nevyčíslitelný

S blížícím se výročím mnozí budou přemýšlet, kam jsme se za těch dvacet let od revoluce posunuli. Máme hodně nebo málo? Jsme spokojenější, šťastnější a bohatší? Máme se lépe nebo hůře? Ale s čím nebo s kým to porovnávat? A v jakých jednotkách naše bohatství a spokojenost budeme měřit?

Masírován na každém kroku předvolebními hesly o sociální nespravedlnosti a jistotách, na které má každý právo, jsem se sám sebe začal ptát, jestli jsem sociálně slabý nebo sociálně silný. Ale abych si dokázal odpovědět, nejdříve jsem si musel položit otázku úplně jinou: jsem bohatý?

Současná kapitalistická konzumní kultura společnosti a naproti tomu předvolební kampaň skloňující sociální spravedlnost ve všech pádech nás společně vklínily mezi dva protilehlé zdi extrémů. Ty se však k sobě přiblížily nebezpečně blízko. Všichni chceme konzumovat, neboť konzum se stal měřítkem blahobytu, bohatství a štěstí. A současně na to všichni chceme mít peníze. Neboť pokud na to nemáme, závidíme těm, co na to mají. A logicky proto nasloucháme tomu, kdo tvrdí, že je nespravedlivé, že jedni si můžou dovolit nakupovat u Gucciho a jezdit v BMW, a jiní chodí v hadrech od Vietnamců a jezdí ve Favoritu hluboko pod hodnotou šrotovného. 

V zaklíněnosti mezi zdí konzumu a zdí myšlenky socialisticky rozděleného bohatství se svět mnohým automaticky nezdá spravedlivý. Lidé vidí velké domy, rychlá auta, kvalitní obleky, drahé restaurace, značkové obchody, luxusní hotely, exotické dovolené… a na to vše nemají. Mám na to já?

Nebudu zde popírat, že mám nadprůměrný plat. Ani tedy necítím, že bych musel žít z ruky do úst a od výplaty k výplatě. Ale na druhou stranu nevlastním ani bavoráka ani třípatrovou vilu. Drahé značkové oblečení považuji za vyhozené peníze a pěti hvězdičkové hotely za zbytečný luxus. Nemám touhu vracet se domů každý  večer obtěžkaný taškami z nákupů v Pařížské ulici. Nepotřebuji obden vyzkoušet cizí kuchyně napříč zeměkoulí.

V pražském centru nejde ignorovat pohádkové bohatství jiných. Bohatství se stalo součástí našeho života, je to fakt, který nelze vyvrátit a fakt, pro který se nemá cenu trápit. Nemá cenu si říkat, že kdybych tyhle prachy měl, určitě bych byl šťastnější. Nebyl bych. Štěstí a spokojenost je o penězích jen do určité míry. Někde jsem četl, že míra životního štěstí narůstá přímo úměrně jen do výše měsíčního příjmu 20.000Kč. Pak se zmrazí a dále se musíme postarat o své štěstí jinak, než penězi. Dovolím si tvrdit, že hranice přímé úměrnosti a finančního příjmu je ještě nižší.

V Indii jsem potkal tolik lidí, kteří neměli téměř nic, přesto jim obličeje zářily štěstím. V jejich očích jsem viděl veselost a chuť do života. Uměli se radovat z maličkostí, třeba jen z toho, že se všichni společně se mnou vyfotili. Tu fotku viděli jen na displeji mého digitálního foťáku a pak už nikdy, ale přesto to byl pro ně neuvěřitelný kus životního šestí a ten den byl pro ně obrovským svátkem. Uměli se radovat, z přítomného okamžiku. Nermoutili se proto, že sami takový digitální foťák nevlastní. Uměli se radovat z maličkosti, což my jsme už dávno zapomněli.

Určitě někdo namítne, že se mi to mluví, když mám dost peněz, teplé manažerské mísečko a že jsem za vodou…, že bych mluvil jinak, kdybych byl na podpoře a nemohl sehnat práci a musel živit rodinu. Ale ani chudoba nám nemůže zabránit, abychom si užili štěstí z věcí, které nám ve stínu mezonetových paláců a obchodních domů v poslední době nějak zobyčejněly. Z věcí, jako je třeba naše zdraví, svoboda, rodina, přátelé, nebo třeba ten komunistickou propagandou zprofanovaný mír. Bereme automaticky, že jsme zdraví, že máme každý den na chleba, že jsme svobodní, a že nás nikdo nebombarduje. Ale milióny lidí tohle nemají, a mnozí za svůj život ani nepoznají. Přesto jim v ústech září úsměv.

V centru Šanghaje jsem na schodech do podchodu potkal žebračku. Měla ohněm znetvořenou tvář a zmrzačené tělo. První pohled na ni se téměř nedal unést. Člověk musel ucuknout leknutím, nebo dokonce zděšením, jak ohyzdná lidská tvář může být. Seděla na schodech a četla si noviny, zachumlaná v nějakých hadrech. Musel jsem hledat sílu se na ni znovu podívat a pohlédnout jí do očí. Ale nakonec mi to nedalo a znovu se na ní podíval. Ne ze zvědavosti nebo ze soucitu, ale tušil jsem mnohem více. V jejích očích posazených nesymetricky do zkrabatělé zjizvené tváře jsem nalezl něco neuvěřitelně silného. Pozdravil jsem a čínsky se zeptal, jak se má, a pak jsem z batůžku vylovil banán a podal jí ho. Ona se celá rozzářila nad mou kostrbatou čínštinou a odměnila mě šklebem, který však vydal za tisíc bělostných úsměvů dokonalých krásek.

Druhý den jsem z Šanghaje odlétal zpět domů. Zaběhl jsem ještě do podchodu, jako bych se potřeboval rozloučit. Byla tam. Zprvu se na mě nepamatovala, ale pak jsem pozdravil a posunkem a lámavou čínštinou připomněl banánovou historku. Začala se znovu smát tím svým zjizveným šklebem a v jejích očí jsem v tom okamžiku uviděl nesmírné štěstí a radost ze života. Neměla nic z toho, co my všichni bereme za samozřejmost. Sama, zmrzačená, bezmajetná, odkázaná na milodary cizích v kapitalistickém velkoměstě komunistické Číny. Vsypal jsme jí do klína všechny drobné, co jsem měl. Ona na mě nechápavě koukala a já se kvapem loučil, jako bych se za tu almužnu styděl. Seběhl jsem ze schodů zpět dolů do podchodu a na rohu se naposled ohlédl. Seděla pořád ve stejné pozici. Mírně se kolébala, začtená do svých novin, bez minulosti, bez budoucnosti, pouze ve svém přítomné okamžiku se zdála spokojenější a bohatší než my všichni tady - v blahobytu, avšak v neustále nespokojenosti.

Jsem bohatý, ale můj majetek je nevyčíslitelný a nedá se zdanit ani rovnou ani progresivní daní. Mám milionkrát více, něž milióny lidí na světě získají za celý svůj život. Štěstí není o penězích – ano, jak ubohé klišé. Ale v době silných hesel o sociální spravedlnosti a v době třpytivých výloh luxusního konzumu to stojí za to, si to klišé čas od času připomenout. Všichni vlastně můžeme být šťastní. Chybí nám jen jedno – uvědomit si to.


blogger #1195 © jan boettinger

Autor: Jan Boettinger | sobota 6.6.2009 15:23 | karma článku: 26,43 | přečteno: 1886x
  • Další články autora

Jan Boettinger

Big fat Greek divorce

Už je to přes deset let, co se slavila velká tlustá řecká svatba. Chlupatý jižan s charismatickým nosem se tehdy chytře vženil do bohaté rodiny platící eurem. Rodinka včele s francouzským tchánem a německou tchýní byla ale pěkně naivní, když se nechala obalamutit zfalšovaným výpisem z banky a báchorkami, jaký že je ten Řek dříč a jak moc že vydělává.

29.2.2012 v 9:00 | Karma: 18,01 | Přečteno: 864x | Diskuse| Politika

Jan Boettinger

Potřebujeme novou válku pro Pandury!

Je zajímavé zjistit, že jsme za Pandury zaplatili trojnásobek, co Portugalci. Ale ještě zajímavější je zjistit, že jsme Pandury nakoupili do války v Afghánistánu, abychom se teď z médií dozvěděli, že pro tamní podmínky nejsou vůbec použitelné. Z Kosova se naopak pomalu stahujeme a další vhodnou válku zatím nemáme. Necháme tedy obrněnce za 14,4 miliard korun zrezivět na skládce?

2.3.2010 v 8:44 | Karma: 27,75 | Přečteno: 2522x | Diskuse| Politika

Jan Boettinger

Odboráři loutkáři

Zdá se, že se v tomto státě někdo úplně zbláznil. Nejenže nám stále hrozí stávka ve čtvrtek, ale jestli poslanci nebudou hlasovat podle představ odborářů, přijdou další a další stávky!

2.3.2010 v 7:11 | Karma: 29,75 | Přečteno: 1891x | Diskuse| Společnost

Jan Boettinger

Řekněte mi jediný důvod, proč by nezaměstnaní nemohli uklízet psí e

Tak se nám rozhořel dialog mezi rozhořčeným lidem a radnicemi Prahy o tom, kdy se odklidí exkrementy psů vystupující na světlo Boží v tajícím sněhu. Velebnosti, to je hnus, stěžuje si řadový občan a slalomuje přitom mezi polorozloženými výkaly. Volá, píše, apeluje za změnu na svých domovských radnicích. Odtamtud ale přichází rezolutní ne.

27.2.2010 v 16:53 | Karma: 43,63 | Přečteno: 7838x | Diskuse| Společnost

Jan Boettinger

Příliš drahá ajznboňácká réžíjka

Naše metropole a řada dalších velkým měst Česka jen o vlásek unikla totálnímu kolapsu běžného života v pondělí ráno. Ten hrozil ne kvůli tsunami, zemětřesení, prasečí či ptačí chřipce, ale kvůli škůdci jménem odborář. Hrozba kolapsu není ale odvrácena natrvalo, odboráři vyhrožují i nadále.

27.2.2010 v 9:15 | Karma: 32,81 | Přečteno: 2279x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Třetí stupeň poplachu, 13 jednotek hasičů. Na Zlínsku hořel kovošrot

4. května 2024  13:06,  aktualizováno  14:56

V Tlumačově na Zlínsku hořel kovový šrot na autovrakovišti v průmyslovém areálu. Zasahovalo tam 13...

Oslavný song na Kima je hitem TikToku. Pecka, je to jak ABBA, líbí se mladým

4. května 2024  14:54

Oslavná propagandistická píseň na severokorejského diktátora Kim Čong-una se stala hitem sociální...

Prokremelské motorkáře vítali v Brně jako delegáty ruské teroristické federace

4. května 2024  8:57,  aktualizováno  14:40

Kontroverzní klub motorkářů Noční vlci, který podporuje ruského diktátora Vladimira Putina, se s...

Na trati z Břeclavi do Přerova srazil vlak člověka, muž na místě zemřel

4. května 2024  14:23

Srážka vlaku s člověkem uzavřela v sobotu od 13:00 trať mezi Nedakonicemi a Moravským Pískem. Muž...

  • Počet článků 132
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3238x
Jsem blogger číslo 1195. Muž po třicítce. Občan této republiky. Původem z Moravy, teď pražská naplavenina. Daňový poplatník. Zakladatel Politicky nekorektní strany.