Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hulvát, magor či mafián?

Ještě teď se mi trochu klepou kolena. Měl to být pohodový páteční kulturní večer strávený na komedii v divadle. Místo toho se z toho vyklubala dramatická scénka jako vystřižená z mafiánského thrilleru.

Vypravil jsem se dnes večer na komedii Sluha dvou pánů do Stavovského divadla. Měl jsem štěstí na lístek, dostal jsem ho od kamaráda na poslední chvíli, na kraj páté řady. Byla to jubilejní čtyřstá repríza s Miroslavem Donutilem v hlavní roli.

Před zahájením představení nás mechanický hlas poprosil o vypnutí mobilů a upozornil na zákaz fotografování a pořizování videozáznamů. Všeobecně známé pravidla, nicméně jen pro někoho, jak se ukázalo. Chlápek v nachové košili o dvě sedačky vedle si s klidem začal Donutila fotit na mobil. Ještě se tomu smál, když na něj herec improvizací štěkl „Co na mě svítíš, dej to pryč, nebo ti to zhasnu!“ Chlap se chechtal a prohlížel si na displeji svůj úlovek. Byl vyfešákovaný jak z módního magazínu poslední italské módy. Hedvábná košile nejmíň za tři litry, perfektní účes, dokonalé snědé opálení, kolem zápěstí řetězy. Jeho se zákazy asi netýkaly. On na to měl.

Pak se to ale rozjelo po přestávce. To chlápkovi začal zvonit mobil, on ho zvedl a za hovoru se začal prodírat řadou k východu. Když mě míjel, neodpustil jsem si poznámku. „No vy jste se snad zbláznil…!“ Chlap zmizel za dveřmi na chodbě. Po pár minutách se vrátil a pohrozil mi se smrtelně vážnou tváří: „Ještě jednou a zabiju tě!“ a začal se prodírat zpátky. Přitom mě kopl do kolena. Pán ob sedadlo vedle se do něj pustil, že co je to za chování, a došlo k nemalé hádce. Vypadalo to dokonce, že se schyluje ke rvačce. V páté řadě ve Stavovském divadle!

Pak se začali hádat ještě jednou. Chlápek v nachové košili si ustavičně telefon čekoval a mobil mu neustále vyzváněl. Řadou už se ale neprodíral.

Druhou půlku jsem tedy strávil v nepříjemné atmosféře ve společnosti chlápka, který pramálo respektoval atmosféru divadelního večera a postrádal jakýkoliv respekt ke kulturním hodnotám a umělcům. Večer ale ještě neskončil a trable měly teprve začít.

Vykročím z divadla mezi prvními. Po chvíli si všimnu, že stejným směrem jde i chlápek v nachové košili. Drží se za ruku se svou partnerkou (co to je asi za husičku, že vydrží s takovým magorem, říkám si). Jdou paralelně se mnou směrem k Václaváku. Najednou je ale chlápek sám a pomalu míří ke mně. Cítím na sobě jeho pohled. Vzpomenu si na jeho výhružku o zabití. Pak mě mine jen o pár metrů a zahne k levému kraji Václaváku. Trochu si oddechnu. Pokračuji diagonálně na druhou stran přes Můstek. Chlapa po očku sleduji. Zmizí mi z dohledu za stánky s klobásami. Trochu se uklidním. Ale ne na dlouho.

Po pár metrech ho mám znovu v patách. Drží se jen pár kroků za mnou. Sleduji ho opatrně v odrazech výloh. Mluví do telefonu. S někým se domlouvá. Domlouvá se na mě?

Koukám před sebe. Hledám očima jeho potencionální kumpány. Svolává si na mě pomoc? Chce mě někam vtáhnout a dát mi nakládačku? Drží se pořád těsně za mnou.

Ze zadu se o mě najednou otře spěchající postava. Instinktivně ucuknu stranou. Naštěstí to byl jen spěchající turista.

Očima hledám vhodný únik. Třeba záchranu v přeplněném baru. Zrovna ale míjím jen temné dveře zavřených obchodů. Pak vstup do restaurace s dlouhou chodbou zakončenou schodištěm dolů. Ideální pro nečekaný útok. Jdu dál. Srdce mi buší. Pak vidím vchod do hotelu. Nečtu jméno. Vidím jen zlatou nasvícenou dekoraci u vchodu. Pár hvězdiček mít bude. Sebejistě zahnu doprava a jdu rychle chodbou k recepci. Hlas se mi třese, když se ptám na zadní východ. Prý nemají. Tak je aspoň žádám o pár minut azylu. Jestlipak si na mě venku počká?

V hlavě si přehrávám, co říkal do toho telefonu. Zmínil mou modrou košili a zlatou kravatu? Možná. Strhnu si kravatu a narvu si ji do kapsy. Rozepnu si košili. Koukám na svůj pobledlý obličej v zrcadle vstupní haly. Mám volat polici? Co jim asi tak řeknu? Že trpím stihomamem? Na displeji mobilu si připravím číslo 158. Mířím rázně k východu z hotelu. Co udělá, jestli tam bude? Nevím.

Před vchodem zahnu ostře doprava směrem dále nahoru. Nedá mi to a letmo kouknu i doleva. Stojí tam. Chlápek v nachové košili. A s ním i další chlápek v černém s napumpovanými svaly. Čekají na mě? Zrychlím krok. Bojím se ohlédnout. Prudce seběhnu do podchodu do metra a na chvíli se zastavím. Sledují mě? Nikdo nejde. Přesto zvolím další východ ven nahoru a mířím k Lucerně. Pak projdu podchodem a zapadnu do prvního baru. V hrdle mám sucho. Chlemtám pivo a nespouštím oči ze vstupních dveří.

Pak se konečně zase odvážím na ulici. Pořád hledám očima nachovou košili. Na rohu mě staví černoch a zve mě do kabaretu. Už vypadám jako lukrativní zahraniční turista. Pivo mi vrátilo barvu do tváře. Spěchám středem Václaváku směrem ke Koni. Občas se ohlédnu.

Nad křižovatkou u Muzea se znovu ohlédnu. Dobíhá mě snědý chlápek. Ustoupím stranou. Jsem připraven na všechno. Hledí mi přímo do očí.
„Thanks!“ utrousí, když mě míjí. „Kokain?“ zastaví se. „No!“ „Have a cigarete?“ Nemám. „Hašiš, marihuana…?“ Vrtím hlavou s ulehčením, že je to jen „pouhý“ drogový dealer. Křikne něco na další své kumpány a rychlým krokem mizí v blízkém podchodu. Policajti nikde. Nachová košile nikde. Zahnu doprava k IP Pavlova. Pak se ještě znovu rozhlížím než naskočím do tramvaje.

Mohl být kdokoliv. Pasák šlapek na Václaváku. Šéf drogové mafie. Majitel jednoho z četných šmajchlkabinetů nebo heren. Hulvát, gauner, mafián, či všechno dohromady. Opravdu se na mě chystal, aby mi naložil co proto, že jsem se odvážil dotknout jeho ega? To už se asi nikdy nedozvím. Aspoň v to doufám.


blogger #1195 © jan boettinger

Autor: Jan Boettinger | sobota 28.6.2008 0:23 | karma článku: 20,19 | přečteno: 2325x
  • Další články autora

Jan Boettinger

Big fat Greek divorce

Už je to přes deset let, co se slavila velká tlustá řecká svatba. Chlupatý jižan s charismatickým nosem se tehdy chytře vženil do bohaté rodiny platící eurem. Rodinka včele s francouzským tchánem a německou tchýní byla ale pěkně naivní, když se nechala obalamutit zfalšovaným výpisem z banky a báchorkami, jaký že je ten Řek dříč a jak moc že vydělává.

29.2.2012 v 9:00 | Karma: 18,01 | Přečteno: 864x | Diskuse| Politika

Jan Boettinger

Potřebujeme novou válku pro Pandury!

Je zajímavé zjistit, že jsme za Pandury zaplatili trojnásobek, co Portugalci. Ale ještě zajímavější je zjistit, že jsme Pandury nakoupili do války v Afghánistánu, abychom se teď z médií dozvěděli, že pro tamní podmínky nejsou vůbec použitelné. Z Kosova se naopak pomalu stahujeme a další vhodnou válku zatím nemáme. Necháme tedy obrněnce za 14,4 miliard korun zrezivět na skládce?

2.3.2010 v 8:44 | Karma: 27,75 | Přečteno: 2522x | Diskuse| Politika

Jan Boettinger

Odboráři loutkáři

Zdá se, že se v tomto státě někdo úplně zbláznil. Nejenže nám stále hrozí stávka ve čtvrtek, ale jestli poslanci nebudou hlasovat podle představ odborářů, přijdou další a další stávky!

2.3.2010 v 7:11 | Karma: 29,75 | Přečteno: 1891x | Diskuse| Společnost

Jan Boettinger

Řekněte mi jediný důvod, proč by nezaměstnaní nemohli uklízet psí e

Tak se nám rozhořel dialog mezi rozhořčeným lidem a radnicemi Prahy o tom, kdy se odklidí exkrementy psů vystupující na světlo Boží v tajícím sněhu. Velebnosti, to je hnus, stěžuje si řadový občan a slalomuje přitom mezi polorozloženými výkaly. Volá, píše, apeluje za změnu na svých domovských radnicích. Odtamtud ale přichází rezolutní ne.

27.2.2010 v 16:53 | Karma: 43,63 | Přečteno: 7838x | Diskuse| Společnost

Jan Boettinger

Příliš drahá ajznboňácká réžíjka

Naše metropole a řada dalších velkým měst Česka jen o vlásek unikla totálnímu kolapsu běžného života v pondělí ráno. Ten hrozil ne kvůli tsunami, zemětřesení, prasečí či ptačí chřipce, ale kvůli škůdci jménem odborář. Hrozba kolapsu není ale odvrácena natrvalo, odboráři vyhrožují i nadále.

27.2.2010 v 9:15 | Karma: 32,81 | Přečteno: 2279x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Pokroková a proti válce. V Rusku končí poslední škola vyučující „podle Západu“

4. května 2024  8:39

V Novosibirsku končí soukromá škola Novokolledž, která si jako jedna z mála v Rusku ústy svých...

Zdanění bezdětných, výpovědi bez důvodu. Fiala chce širokou shodu a klid

4. května 2024  7:55

Z programových návrhů, se kterými přicházejí strany vládní koalice rok před volbami, mají podle...

Rusko do konce srpna zakázalo vývoz cukru, chce zajistit stabilitu na trhu

4. května 2024  7:16

Rusko přechodně zakázalo vývoz cukru ze země. S odkazem na vládní nařízení o tom píší ruské tiskové...

Španělské ministerstvo se rozhodlo zrušit cenu býčích zápasů. Vyvolalo kritiku

4. května 2024  7:05

Španělské ministerstvo kultury se rozhodlo zrušit národní cenu býčích zápasů. Informoval o tom...

  • Počet článků 132
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3238x
Jsem blogger číslo 1195. Muž po třicítce. Občan této republiky. Původem z Moravy, teď pražská naplavenina. Daňový poplatník. Zakladatel Politicky nekorektní strany.