Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Smutná pohádka o české kotlině I.

Bylo nebylo, přímo v srdci Evropy ležela malá zemička, které všichni říkali Česká republika. Nebyla to jen tak ledajaká zem, žili tam lidé pracovití, poctiví, chytří a vynalézaví. Byli vstřícní ke všem přistěhovalcům z jiných zemí,  utrahovali si od vlastních úst a bezdomovcům se tam nebývale dařilo. Ale protože byli obyvatelé této zemičky vytížení vyděláváním peněz pro přistěhovalce a chtěli, aby se vrazi a tuneláři měli ve vězení jako doma, zvolili si do čela své zemičky ty, kterým se tak pracovat nechtělo. Ale protože vládci této země byli klucí chytří, řekli si, že chtějí aby tato zemička byla tou nejlepší a nejvlídnější ze všech a aby se k nám všichni z východnějších koutů světa stěhovali. Češi jsou přece hodní, milí a jejich srdce jsou otevřená všem. I dostala se tato zpráva až do země hraběte Dráculi, do Transilvánie.

Poddaným hraběte se už v jeho službách nelíbilo, proto sbalili své početné rodiny a přes hory a doly utíkali do Čech. Zde přivítal je lid s otevřenou náručí, chlebem a solí a rozdělil se s nimi o své příbytky, jídlo, majetek, sociální dávky. Ovšem lidičkám českým až později došlo, že lidé ze země hraběte Dráculi mají rozdílnou povahu než oni sami, a tudíž vysávání a nepracovitost. To se lidu českému přestalo líbit, vždyť pracovali od svítání do soumraku, aby se jejich noví spoluobčané měli dobře, mohli jezdit drahými auty pro peníze, aby měli nové byty a nemuseli bydlet u řek v přívěsech. A tak se mezi čechy začali objevovat odvážlivci, kteří se těmto bývalým poddaným Dráculi, postavili na odpor. Ovšem, většina z nich zemřela hrdinskou smrtí. Dýkou vraženou do slabin. A po této hrozbě, začali se čeští lidé bát svých spoluobčanů. Začali o to více pracovat, protože Dráculů potovalo do země stále víc a měli stále větší nároky.

Ale protože čeští lidé byli vždycky jen dobrosrdeční, nestěžovali si a tiše se se svými novými spoluobčany sžily. Postavili pro ně nové paneláky, vzdali se svých sociálních dávek, pořizovali si míň dětí, netrestali je za krádeže a na ulici se jim vyhýbali. A tak začalo se české zemi nazývat Banánistán.

Posledního dne LP 2010 jela občanka Andrea do práce, místo silvestrovských příprav musela do kanceláře, aby si vydělala pár korun na živobytí v malém bytě se svou rodinou. I co se nestalo, chytil jí za rameno starší, sympatický pán a dožadoval se jízdního průkazu. Srdečná občanka se bez mučení přiznala, že ho nemá dobytý, protože do výplaty zbývá ještě týden. Starý pán revizor byl také dobrosrdečný, omlouval se ale dožadoval se sedmiset korun českých na místě... Andree se začali zalévat oči slzami, věděla jak jsou dny bez peněz dlouhé a že je ještě třeba zaplatit hromadu složenek..Zdvihla své uslzené oči k hodinám, protože věděla že nesmí přijít do práce pozdě. Opodál stála skupinka mladých Drákuláčků, bylo jim od deseti do patnácti let, měli nejnovější telefony které jim jistě přinesl náš hodný český Ježíšek a smáli se s nataženým prostředníčkem na celé kolo. Ovšem bezdomovce, který pevně svíral poloprázdnou lahev a spal na schodech, nevzbudili. Zeptala se proto Andrea, platíc sedmset korun českých pánu revizorovi, proč i je on nezkontroluje zda mají platný jízdní průkaz. Usmívajíc se pokrčil a rameny a milým hlasem řekl: „Slečno, vy jste milé hodné děvče, přece nechcete aby tyto záležitosti řešili revizoři“. Načež Andrea opáčila: „Aha pane, a kdo to má tedy řešit“? Odpovědí bylo pouze pokrčení ramen a popřání štěstí do dalších dnů..A tak už bez obav o svůj život prošla občanka kolem skupinky Drákuláčků, věděla, že jí neublíží, protože už u sebe nemá žádné peníze a její mobilní telefon nedosahuje kvalit těch jejich.

Ale protože, jak už jsem předeslala, jsme lidé dobrosrdeční a pracovití, od nového roku odevzdáme ze svých výplat plných deset procent, tentokráte na dovolené na horách i jachtách kluků šikovných co sedí v čele státu, nepořídíme si děti protože už se nemáme kam stěhovat a tak nepotřebujeme ani porodné, ani spořit vlastním dětem. Občas si i na ulicích zapískáme, aby se nám platilo veseleji.

Autor: Andrea Bobáňová | pátek 31.12.2010 10:22 | karma článku: 21,48 | přečteno: 1174x
  • Další články autora

Andrea Bobáňová

Jsem ateista?! Díky bohu!?

"Andělíčku můj strážníčku, opatruj mi mou dušičku, opatruj ji ve dne v noci, ochraňuj ji od zlé moci", odříkávala jsem s mou prababičkou, když mě večer chodila ukládat do postele. Pamatuji si z její ložnice svaté obrázky, andílky a v kuchyni visel z police křížek. Ovšem nikdy jsem v "nic" či "nikoho" tam nahoře, jak se říká, nevěřila. Na náboženství jsem nechodila, a moji prarodiče jsou zatvrzelí ateisté.

30.7.2011 v 14:44 | Karma: 14,51 | Přečteno: 1420x | Diskuse| Ostatní

Andrea Bobáňová

"Slečno, vždyť vy jste taková mlaďounká, malinká.."

Vypadat mladší, než ve skutečnosti jste, je někdy více na škodu než ku prospěchu. Od svých 18ti let vypadám tak o 4 roky mladší než ve skutečnosti jsem a do teď jsem to brala spíše jako srandu. Když jsem musela všude ukazovat občanku či řidičák, když mé mladší sestře bez okolků nalili alkohol a mne se ptali na věk. Většinou to byly úsměvné historky k pobavení okolí. Ovšem až na pracovním poli jsem se přesvědčila, že to zase taková sranda není.

21.6.2011 v 11:55 | Karma: 17,56 | Přečteno: 1565x | Diskuse| Společnost

Andrea Bobáňová

Je to pravda odvěká, že šaty dělaj člověka?!?!

"Dokavad jsme nahatý, od hlavy až po paty, nikdo neví kdo je chudý a kdo je bohatý. Podle kabátu se svět měří, lháři ve fraku každý věří, protože je to pravda odvěká, šaty dělaj člověka, kdo v hadrech čeká na štěstí, ten se načeká." Kéž by tak pánové Werich s Voskovcem věděli, jak dokonale, doslovně vystihli problém dnešní doby, kdy jeden druhého soudí NE podle toho co má v sobě, ale pouze na sobě...

18.6.2011 v 5:33 | Karma: 17,68 | Přečteno: 2692x | Diskuse| Společnost

Andrea Bobáňová

Pomalu a jistě, vysajou nás jak klíště...

a až už nebudou mít co, tak prasknou??? Je to pár dní zpět, co jsem šla ráno do práce a u vchodu do metra si vychutnávala ranní cigaretu. Moji pozornost upoutali dva holubi. Prali se o poslední kousek drobku něčí snídaně. A prali se opravdu do krve. Nikdy jsem ještě tak urputnou rvačku holubů nespatřila. A jak jsem je tak pozorovala a dokuřovala, začaly se mi v hlavě tvořit teorie a různá přirovnání. K lidem.

14.6.2011 v 22:40 | Karma: 21,87 | Přečteno: 1320x | Diskuse| Politika

Andrea Bobáňová

Jak se plní sen

„Vlny jsou od toho, aby se mohly vlnit, sny jsou tu od toho, aby sis je mohl splnit“, znělo mi hlavou cestou na letiště. V kabelce knížka, pas a trocha peněz, zbytek peněz v podprsence, kufr ve kterém bylo pyžamo s kravičkama a lahev Tuzemáku.( Na rentgenu se asi museli divit). Nic víc, jen já a toto „vybavení“ na dalekou, mou první, cestu do Ameriky.

1.6.2011 v 1:00 | Karma: 10,94 | Přečteno: 1758x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Převrat v britské politice? Nacionalisté v průzkumech poráží vládní stranu

16. června 2024

Premium Do britských parlamentních voleb zbývají ani ne tři týdny a vypadá to na velký propadák vládních...

Past na mobil v ruce. Chorvatské radary řidiče vyfotí a rovnou mu pošlou pokutu

16. června 2024

Premium Řidiči cestující v létě na dovolenou do Chorvatska mohou být nemile překvapeni, když jim do Česka...

Čokoládová holčička osladila život v SSSR. Boj o svou tvář ale prohrála

16. června 2024

Seriál Kdo by neznal Aljonku. Nejslavnější ruská čokoláda je na trhu už téměř šedesát let a její věhlas...

Do konce měsíce výrazně zúžíme tým, slíbil Bartoš po volebním debaklu Pirátů

15. června 2024  14:30,  aktualizováno  22:39

Reformy vnitřního fungování a kampaní Pirátské strany je třeba provést do konce příštího měsíce....

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1311x
Jsem drobná blondýna s proříznutou pusou, která kam šlápne, deset let tráva neroste.

Pracuji v cestovním ruchu, cestování je moje vášeň, stejně jako četba nebo řízení auta. Miluju moře, vedro, sushi a noční Prahu.

Seznam rubrik