trpajzlík na hlavu postavený

Taky už vám leze reklama s trpaslíkem za 2 různé ceny na nervy? Uznávám, že obchodní nabídka, kterou propaguje zní zajímavě a férově, ale nejsem úplný odborník. Právě jako laikovi mi přijde divné, že právě tento mobilní operátor sám podobné dvojí ceny za stejné služby nabízí.

Vodafone.cz

Na úvod bych rád podotkl, že pokud celá kampaň předpokládá, že "tarif" tedy smlouva s pravidelnou platbou faktury (byť bez výpovědní lhůty) a předplacená karta, je možné i následující 2 služby možné pokládat za obdobné. Minimálně používají podobný princip tarifikace, tedy za objem přenesených dat.

  • Operátor Vodafone nabízí tzv. Připojení na stálo za 650 korun měsíčně
    Při jednoduchém prostudování zjistíme, že tento paušál zahrnuje přenesení až 3 GB dat - tedy prostým vydělením nám vyjde cena jednoho MB dat na necelých 21 haléřů. Data nad rámec 3 GB jsou zpoplatněna jinak, tento příklad to nijak neovlivňuje, jedná se o jakousi penalizaci nadměrného provozu. Přecejenom mobilní datový tarif, notabene v pomalé síti Vodafonu nepředpokládá velkou zátěž.

 

  • Tentýž operátor nabízí připojení tarifikované za přenesený megabajt dat - respektive paušální částku, podobně jako výše uvedený tarif, ale tato částka se zvyšuje s ohledem na objem dat, jaký zákazník přenese. Připojení tarifem na dlouho vyjde zákazníka, který přenese do 15 MB dat zaplatí pouhých 200 korun (13 Kč/MB dat), pokud přenese až 45 MB zvýší se částka na 500 korun (11.1 Kč/MB). Pokud zákazník vyčerpá více než 45 MB dat, zaplatí 750 korun, megabajt dat přijde na 24 haléřů za předpokladu, že zákazník opět přenese celé 3 GB dat. Obyvkle však zákazník tuto kvótu nevyčerpá, jinak by si objednal rovnou vyšší (levnější) tarif. Řekněme, že vyčerpá  1 GB dat, zaplatí pak za jedno MB téměř trojnásobek - 73 haléřů

 

  • Nejhorší situace nastane s tarifem Připojení na skok, kde je ovšem situace nejabsurdnější. Za stejný megabajt dat vám Vodafone nepochopitelně účtuje rozdílně WAP a rozdílně běžný internetový provoz. Obě technologie jsou účtovány po přenesených kilobajtech! WAP vás příjde na neuvěřitelných 48 haléřů za kB a za službu internet pak na 0,6 haléře za kB
    Počítat v tomto případě cenu megabajtu připojení je až neslušné, vyjde pro WAP 492,50 a pro internet bratru za 61,45

Proč Vodafone, pionýr jednoduchých tarifů bez závazku účtuje za stejnou službu 3 různé tarify, budiž - zřejmě chce vyjít vstříc zákazníkům a nenutí platit občasné uživatele celých 600 korun paušálu za "neomezený" přístup s FUP. Existence třetího tarifu je už úplně nepochopitelná, logicky přepdpokládám, že není těžké zařídit, že pokud zákazník nepoužije datový tarif vůbec, tak neplatí ani paušální částku.

Ale naprosto proti duchu trpasličí reklamy je prostě fakt, že ve stejném tarifu - Na skok tarifikuje stejný megabajt podle toho, jakou technologii používáte. Vzdáleně podobně je na tom i operátor T-mobile, který ovšem předem avizuje že za cca 50 korun měsíčně používáte internet pouze z mobilu a pouze z předem stanovených aplikací (Mini Opera, Integrovaný browser telefonu, NE IMAP, NE E-MAIL, NE ICQ). Takže alespoň upozorní. Smutné je, že tuhle dvojí cenovou politiku ani nemusíte předem znát. Tarif Na Skok je tzv. defaultní nastavení - a je velmi pravděpodobné, že jej také máte nastaven.

Osobně si myslím, že bludiště tarifů pouze slouží k tomu, aby zákazník neznalý služeb a bojácný on-line samoobsluh, automatických IVR telefonních linek (byť až vlezle cool a kamarádských) prostě občas nechtěně ťukne.... špatně nastaví a pak za přenesení jedné větší fotografie e-mailem zaplatí klidně 500 korun (v případě, že má nastaven tarif Na skok a použijete technologii WAP).

Autor: Pavel Bláha | pondělí 29.9.2008 18:16 | karma článku: 23,98 | přečteno: 3157x
  • Další články autora

Pavel Bláha

Když už prezident lustruje

12.1.2014 v 1:18 | Karma: 22,10

Pavel Bláha

Happy já :)

6.7.2013 v 2:53 | Karma: 0

Pavel Bláha

Půjdou důchodci stávkovat?

16.4.2010 v 19:01 | Karma: 21,25