Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Stal se Google obětí Phishingu?

Poslední 2 dny na náš firemní e-mail přichází podezřelé připomínky ze systému Google AdWords - tedy ze služby, která umožňuje publikovat naši reklamu ve výsledcích vyhledávání Google. Po prozkoumání máme neodbytný pocit, že Google se stal obětí vlastní slávy - a dalším terčem útoku typu Phishing.

internet

Phishing je zjednodušeně řešeno útok na neznalého uživatele, který po klepnutí na odkaz v oficiálně vypadajícím e-mailu (například) je přesměrován na podvodné stránky útočníka. Ty se vydávají za web například banky, nebo jiné služby - obvykle je spojuje přítomnost nějakého on-line platebního nástroje.

Google AdWords v 99% případů využívá klient tak, že pomocí kreditní karty převede určitou částku na Google účet, kde si realizuje své kampaně. Po vyčerpání jsou další finance buď strženy automaticky anebo je očekávána další platba.

útočník, skrývající se pod url (prosím neklikat!!) http : // adwords.google.com.session-9073-vynecháno-04289960.22128503083724726341.sys68.ru využil právě výše uvedeného principu.

 

Takhle by probíhal ideální PŘÍPAD, a na konci by zřejmě došlo ke krádeži. 

1. KROK - připomínka, přišel nám e-mail z oficiální goodle adresy o tom, že máme nízký stav peněz na našem AdWords účtu a že máme kliknutím na odkaz přidat penízky do rozpočtu. Po kliknutí se nic neděje

2. KROK - ověřené údaje kliknutím na ten "špatný" odkaz jsme spamerovi potvrdili, že náš e-mail byl doručen. Na oné "nefungující" stránce je skrytý script, který potvrdí, že naše adresa "žije" a že někdo na podvodný link kliknul.

Mezitím zřejmě bude ve většině firem probíhat něco ve stylu ...aha tak já tam teda něco pošlu.... V tuhle chvíli phishingový útok dokonce přináší prospěch Googlu - lidé si vloží další peníze do svých kampaní.

 

3. Krok - útok protože jsme v 2. kroce dali hackerovi vědět, že náš e-mail je pravý a funkční, tak s určitým časovým odstupem dostaneme info o tom, že se nepodařila transakce a že je potřeba ji (po kliknutí na jiný odkaz) zopakovat a případně potvrdit (zřejmě s opakovaným zadáním čísla karty atd...)

 

A hotovo - jakmile byste do falešných stránek v kroce 3 zadali své pravé platební údaje, nejspíše by byl Váš účet rychle prázdný a ještě byste si mysleli, že Vás obral Google.

 

Řada z nás si jistě pamatuje nedávnou kauzu "Drahoušek zákazník", kdy se podvodníci vydávali za Českou Spořitelnu... stejný princip, jen tentokrát je útok o něco promyšlenější...  Společnost Google jsme varovali o našem podezření prostřednictvím formuláře.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavel Bláha | čtvrtek 6.11.2008 16:38 | karma článku: 12,37 | přečteno: 1046x
  • Další články autora

Pavel Bláha

Další protest před ministerstvem spravedlnosti

Dovolím si doplnit jednu ze včerejších událostí, o které média vesměs neinformovala. Včera se před ministerstvem spravedlnosti opět konal protest několika desítek lidí. Z mého úhlu pohledu (jediné informace , které jsem v tuto chvíli dohledal) se jednalo o protest proti postupu ministryně spravedlnosti, která si do úřadu přivedla nové spolupracovníky. Především se pak zřejmě jednalo o náměstkyni Marvanovou.

4.3.2014 v 14:20 | Karma: 17,26 | Přečteno: 731x | Diskuse| Politika

Pavel Bláha

Když už prezident lustruje

koho mu pan skoroprimátor S. za ministra předložil, chtěl bych ctěnému čtenářstvu připomenout že se nějak pozapomnělo na jeho spolupracovníka pana Mynáře. Pan prezident s oblibou hledá kde by co mohl komu vytknout nebo čím by koho urazil. To už všichni víme a nikoho to nejspíš ani nepřekvapuje.

12.1.2014 v 1:18 | Karma: 22,10 | Přečteno: 703x | Diskuse| Politika

Pavel Bláha

Happy já :)

tak jsem po půl roce a téměř tříleté přestávce našel "klíče" od blogu. Hurá, hračka není rozbitá!

6.7.2013 v 2:53 | Karma: 0 | Přečteno: 26x | Miniblogy

Pavel Bláha

Je mi nevolno ze sociálních demokratů (a nejen z nich)

Už zase se mi udělalo špatně. Konkrétně po přečtení titulku: Sociální demokraté našli kličku, jak nevyplatit větší důchody. Ústavní soud svým rozsudkem zrušil redukční hranice pro výpočet důchodu. Můžeme s rozsudkem soudu nesouhlasit, nicméně to je tak jediné, co s tím můžeme dělat. Já osobně s ním souhlasím. Už zase se mi udělalo špatně. Konkrétně po přečtení titulku: Sociální demokraté našli kličku, jak nevyplatit větší důchody. Ústavní soud svým rozsudkem zrušil redukční hranice pro výpočet důchodu. Můžeme s rozsudkem soudu nesouhlasit, nicméně to je tak jediné, co s tím můžeme dělat. Já osobně s ním souhlasím.

19.4.2010 v 10:55 | Karma: 30,42 | Přečteno: 1803x | Diskuse| Ostatní

Pavel Bláha

Půjdou důchodci stávkovat?

Teď jsem se konečně přesvědčil na vlastní selský rozum, že je něco shnilého v našem důchodovém systému. Ne, že bych o tom neslýchal často a zřetelně.. - ale nikdy mi to tak nějak... nedocvaklo. Důchodce, který si za aktivního pracovního nasazení vydělával téměř 70 tisíc korun najednou spadl na "pouhých" 13,5 tisíce korun. (Částky neuvádím zcela přesně, ale to není důležité) Je to spravedlivé? Konec konců, když vydělával platil také patřičně vysoké sociální pojištění. A tady, myslím si, je kámen úrazu. Pokud se pojistím, dostávám plnění za daných podmínek. Pojistím-li se vyšší částkou - logicky mám nárok na úměrně vyšší plnění. Nicméně u důchodů to (tradičně) neplatí tak docela.

16.4.2010 v 19:01 | Karma: 21,25 | Přečteno: 1729x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Útok ze severu už máme pod kontrolou, řekl Zelenskyj. Navštívil Charkov

24. května 2024  21:19,  aktualizováno  21:41

Ukrajinské síly získaly „bojovou kontrolu“ nad oblastmi, kterými ruské jednotky tento měsíc...

Víme, kde má Putin bunkry, tvrdí Kyjev. Šéfa Kremlu přirovnal k upírovi

24. května 2024  20:40

Známe polohu bunkrů ruského vůdce Vladimira Putina, prohlásila ve čtvrtek ukrajinská vojenská...

Výdejní boxy zahlcují města. Vizuální smog, hodnotí je radnice a chtějí nájem

24. května 2024  20:20

Otevřeno nonstop a skoro na každém kroku. Výhody, které oceňuje asi většina lidí, kteří si něco...

Na výletě žačku srazilo auto a ochrnula. Škole pojistka nestačí, není ani povinná

24. května 2024

Premium Počet školních úrazů narostl v uplynulém školním roce o šest procent. Celkem se jich stalo přes 45...

  • Počet článků 40
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1613x
Těším se na diskuzi s Vámi. Někdy, asi jako každý z nás, mám pocit, že některé věci prostě potřebuju okomentovat :) a idnes mi dal šanci. Už dávno