Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak jsme od státu dostali 175.000,-

Taky byste chtěli dostat jednostoosmdesát tisíc korun? Za "nic"? Stačí dobře omarodit… Už to bude rok, co můj životní partner onemocněl. Stěžoval si zhruba dva měsíce na bolesti nohou, zad…. Takové ty klasické „dědkovské“ problémy. Bohužel s malou výhradou. Tomu mému dědkovi je 32 let.

Protože se nic neměnilo a nezlepšovalo, tak se přítel rozhodl, že navštíví svou lékařku a uvidí co se bude dít. Nebudu se rozepisovat o nekonečných čekacích lhůtách u doktorů (snad až příště) – které pacienta spolehlivě poníží ještě více, než příznaky nemoci samotné a dokonce si ani nebudu stěžovat na všeobecnou drahotu.

Zaráží mě skutečnost, že i přesto že žijeme v hlavním městě vybaveném několika, ne-li desítkami nemocnic, poliklinik, nestátních zdravotních zařízení a fakultních nemocnic – průměrná čekací doba na každé další vyšetření byla zhruba měsíc.

A jaké sofistikované metody získání diagnózy používali někteří páni doktoři – třeba metoda, kterou bych vřele doporučoval přetlumočit i Vašemu lékaři – pokud máte tu odvahu a k nějakému chodíte…

Jednoho dne na vyšetření, tuším na neurologii – paní doktorka říká mému příteli – „uděláte dřep“? On jí na to říká, že teda asi ne – protože sotva chodí. Paní doktorka se nedala a ihned kontrovala: „Tak se v klidu opřete“…. No – nebudu napínat – dřep se podařil, a hnedle paní doktorka radostným hláskem: „tak to jste v pořádku, já tu mám lidi, co ani ten dřep neudělaj“.

Nebojte, už se blíží závěr – po 11 měsících a několika desítkách návštěv v nejrůznějších ordinacích jsme dostali zprávu určenou pro posudkovou komisi. Nejsem lékař (a komukoliv kdo vládne latinskými pojmy rád zprávu zašlu) – ale výsledek jsem si pro jistotu nechal „přeložit“ do lidštiny jedním dobrým známým. Ve zprávě stojí na několika řádcích – že přítel je nemocný (sic). A že se pan doktor nemůže rozhodnout zda přistoupit k operaci onoho problému anebo rehabilitaci.

Po 11 měsících vyšetření, objednávání, čekání, bolestí a starostí nám lékař poví, že vlastně ani neví jak dál. Když jsme se dodatečně ptali proč se nerozhodl pro jeden ze způsobů léčby, tak řekl, že snímky z magnetické rezonance jsou udělané špatně a on to z nich nepozná.

Vrátím se k oněm 180.000 korunám. To je úhrnem zhruba částka, která byla mému příteli po dobu nemoci vyplacena správou sociálního zabezpečení. Tento týden jsme dostali poslední.
Po roce nemoci (11-ti měsících) byl přítel předvolán na posudkovou komisi, která si vyžádala všechny materiály, zprávy a reporty. Po půlhodině „pohovoru“ a dvou týdnech čekání jsme dostali vyjádření ve kterém paní revizní lékařka konstatuje, že nebyl shledán ani částečně ani plně invalidním. Jsme rádi, protože aspoň tahle paní doktorka poznala, že je přítel vlastně zdráv. Sice to trvalo jedenáct měsíců, ale je zdráv!

PS: Jenom je nám divné, proč – když je zdráv – ho ta záda a nohy bolí stále víc.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavel Bláha | úterý 18.9.2007 8:55 | karma článku: 17,00 | přečteno: 1176x
  • Další články autora

Pavel Bláha

Další protest před ministerstvem spravedlnosti

Dovolím si doplnit jednu ze včerejších událostí, o které média vesměs neinformovala. Včera se před ministerstvem spravedlnosti opět konal protest několika desítek lidí. Z mého úhlu pohledu (jediné informace , které jsem v tuto chvíli dohledal) se jednalo o protest proti postupu ministryně spravedlnosti, která si do úřadu přivedla nové spolupracovníky. Především se pak zřejmě jednalo o náměstkyni Marvanovou.

4.3.2014 v 14:20 | Karma: 17,26 | Přečteno: 731x | Diskuse| Politika

Pavel Bláha

Když už prezident lustruje

koho mu pan skoroprimátor S. za ministra předložil, chtěl bych ctěnému čtenářstvu připomenout že se nějak pozapomnělo na jeho spolupracovníka pana Mynáře. Pan prezident s oblibou hledá kde by co mohl komu vytknout nebo čím by koho urazil. To už všichni víme a nikoho to nejspíš ani nepřekvapuje.

12.1.2014 v 1:18 | Karma: 22,10 | Přečteno: 703x | Diskuse| Politika

Pavel Bláha

Happy já :)

tak jsem po půl roce a téměř tříleté přestávce našel "klíče" od blogu. Hurá, hračka není rozbitá!

6.7.2013 v 2:53 | Karma: 0 | Přečteno: 26x | Miniblogy

Pavel Bláha

Je mi nevolno ze sociálních demokratů (a nejen z nich)

Už zase se mi udělalo špatně. Konkrétně po přečtení titulku: Sociální demokraté našli kličku, jak nevyplatit větší důchody. Ústavní soud svým rozsudkem zrušil redukční hranice pro výpočet důchodu. Můžeme s rozsudkem soudu nesouhlasit, nicméně to je tak jediné, co s tím můžeme dělat. Já osobně s ním souhlasím. Už zase se mi udělalo špatně. Konkrétně po přečtení titulku: Sociální demokraté našli kličku, jak nevyplatit větší důchody. Ústavní soud svým rozsudkem zrušil redukční hranice pro výpočet důchodu. Můžeme s rozsudkem soudu nesouhlasit, nicméně to je tak jediné, co s tím můžeme dělat. Já osobně s ním souhlasím.

19.4.2010 v 10:55 | Karma: 30,42 | Přečteno: 1803x | Diskuse| Ostatní

Pavel Bláha

Půjdou důchodci stávkovat?

Teď jsem se konečně přesvědčil na vlastní selský rozum, že je něco shnilého v našem důchodovém systému. Ne, že bych o tom neslýchal často a zřetelně.. - ale nikdy mi to tak nějak... nedocvaklo. Důchodce, který si za aktivního pracovního nasazení vydělával téměř 70 tisíc korun najednou spadl na "pouhých" 13,5 tisíce korun. (Částky neuvádím zcela přesně, ale to není důležité) Je to spravedlivé? Konec konců, když vydělával platil také patřičně vysoké sociální pojištění. A tady, myslím si, je kámen úrazu. Pokud se pojistím, dostávám plnění za daných podmínek. Pojistím-li se vyšší částkou - logicky mám nárok na úměrně vyšší plnění. Nicméně u důchodů to (tradičně) neplatí tak docela.

16.4.2010 v 19:01 | Karma: 21,25 | Přečteno: 1729x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Zubař si roky vymýšlel úkony a okradl pojišťovny o miliony. Dohodl si podmínku

24. května 2024  8:26

Stomatolog z Mostecka posílal několik let zdravotním pojišťovnám účty za zákroky, které však nikdy...

V Indii po výbuchu chemičky zahynulo devět lidí, zraněných jsou desítky

24. května 2024  8:01

Nejméně devět lidí zahynulo při výbuchu a požáru v chemické továrně v západní části Indie ve státě...

Na Mallorce se zřítila restaurace. Čtyři mrtví, dalších šestnáct lidí se zranilo

23. května 2024  22:48,  aktualizováno  24.5 7:59

Po pádu části budovy přímořské restaurace ve městě Palma na španělském ostrově Mallorca večer...

Policisté na univerzitě v Oxfordu zatkli 16 propalestinských demonstrantů

24. května 2024  6:39

Na německé Humboldtově univerzitě i britské Oxfordské univerzitě ve čtvrtek zasahovala policie...

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...

  • Počet článků 40
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1613x
Těším se na diskuzi s Vámi. Někdy, asi jako každý z nás, mám pocit, že některé věci prostě potřebuju okomentovat :) a idnes mi dal šanci. Už dávno